- Tåler ikke tap

FORNEBU (Dagbladet): Det bare må bli mye om sol og skjær når Ole Gunnar Solskjær setter seg på et skjær i sjøen - i sola. Dessuten forteller han hva Norge må gjøre for å unngå feilskjær på veien mot EM i Portugal sommeren 2004.

- I Manchester er det bare innland. Skulle nesten lagt opp og reist hjem, for å si det sånn. Jeg savner sjøen, sier Solskjær.

Han savner suksess med landslaget også. Kveldens kamp mot Nederland er generalprøven før kvalifiseringen mot EM-sluttspillet i Portugal starter med hjemmekampen mot Danmark lørdag 7. september. Her er Ole Gunnar Solskjær viktigste punkter for å unngå en ny kvalifisering med triste resultater:

- Vi skal ikke gjøre personlige feil. Vi skal være kyniske bakfra og bygge ut fra et sikkert defensivt fundament. Det tror jeg blir viktig framover. Vi må ikke slippe inne enkle og tidlige mål, slik vi hadde en tendens til i forrige kvalik. Det blir for vanskelig å ligge bakpå i hver kamp, sier han.

Tap må unngås for alt i verden.

- De to første kampene mot Danmark og Romania (12. oktober) blir utrolig viktige. Vi kan ikke tape noen av dem. Fire poeng på de to kampene er en god start. To uavgjorte er godkjent.

Hyller Ruud

Solskjær har scoret i de to siste landskampene, men er på langt nær fornøyd med uttellinga si i rødt, hvitt og blått. Han har spilt 14 landskamper siden sist Norge startet en mesterskapskvalifisering, til sammen 1210 minutter. Det har gitt fire scoringer, med andre ord 302 minutter mellom scoringene.

- Jeg har hatt veldig, veldig mange avslutninger på landslaget. Men det er verre med effektiviteten. Siste par åra har jeg kommet til veldig mange sjanser som jeg bør score på. Jeg scorer for lite.

- Hvorfor scorer du oftere på sjansene i United?

- Det er riktig at jeg føler meg mer effektiv på United. Det kan være tilfeldigheter, jeg vet ikke.

I kveld står klubbkollega Ruud van Nistelrooy på motsatt banehalvdel. Akkurat som nederlenderne Jordi Cruyff og Jaap Stam har van Nistelrooy blitt Solskjærs bestekamerat i klubben.

- Sånn er det bare mellom enkelte mennesker. Man har samme interesser, og passer bedre sammen enn med andre. Jeg og Ruud har snakket litt om kampen. Hvem vi tror kommer til å spille og slikt. Vi har ingen hemmeligheter. Det er tross alt en treningskamp. Jeg holder ikke laget skjult for ham.

- Hva gir han tilbake?

- Jeg vet ganske mye om Nederland. Har hatt nederlandske kompiser i Manchester gjennom mange år nå. Er nært knyttet til dem.

- Du snakker nesten språket?

- Skjønner litt av det de sier, ja. De skal passe seg for å snakke dritt om meg i kveld.

Tror på fest

Hos kveldens motstander er det ikke bare van Nistelrooy som kan gjøre kveldens kamp til en fest.

- Kampen i kveld blir en av de morsomste på lenge. Nederland er kanskje et av verdens beste lag. De spiller på en offensiv og fin måte som passer oss godt. De kommer helt sikkert til å gå for å vinne kampen. I VM-kvaliken var vi ofte favoritter. Vi spilte mot lag som forsvarte seg veldig godt mot oss. De hadde sett på oss og analysert oss. Nå kommer Nederland for å spille sitt eget spill, og ikke for å nøytralisere oss. Det passer oss bra. De tenker på sitt. Vi tenker på vårt.

Solskjær mener Norge kan ha litt å lære av hvordan Nederland bygger opp spillere med ekstreme individuelle kvaliteter.

- Nederland har vært veldig flinke til ikke å tenke resultat når spillerne er 14- 15 år. Der ser de på potensialet i spillerne.

Norsk Beckham?

Men Solskjær som til daglig får ballene nesten ferdigscoret fra David Beckham og Ryan Giggs, vil ikke ta motet fra unge norske talenter.

- Sånne talenter utvikles over tid fra 14- 15 årsalderen. Vi kan ikke ta en 22-åring og utvikle ham til å bli like god som David Beckham. Det arbeidet må skje tidligere. Det er ingenting i veien for at en norsk spiller skal bli like god som Ryan eller David. Det gjelder bare å drive nok egentrening og nok repetisjoner.

  • Pluss:

- Du må ha den rette karakteren.

Det har ført Solskjær til status som verdens mest kjente nordmann. Og nestor på landslaget.

- Jeg begynner å bli blant de eldste. Har nok mitt jeg skulle sagt utenfor banen også, ja.

VIL HA SUKSESS: - De to første kampene mot Danmark og Romania (12. oktober) blir utrolig viktige. Vi kan ikke tape noen av dem, sier Ole Gunnar Solskjær om den kommende EM-kvalifiseringen.