Tallbeviset: Nå er De Gea den beste keeperen i Premier League

- Jeg tvilte aldri, sier Veland om mannen som plutselig kan bli gullnøkkelen.

STORSPILLER: Manchester United-manager Alex Ferguson skrøt voldsomt av David De Gea etter en ny god kamp mot Blackburn i går. Etter en svært vaklende start på karrieren i England, kan spanjolen spille en avgjørende rolle i kampen om ligagullet.Foto: SCANPIX/EPA/PETER POWELL
STORSPILLER: Manchester United-manager Alex Ferguson skrøt voldsomt av David De Gea etter en ny god kamp mot Blackburn i går. Etter en svært vaklende start på karrieren i England, kan spanjolen spille en avgjørende rolle i kampen om ligagullet.Foto: SCANPIX/EPA/PETER POWELLVis mer

(Dagbladet): Det sier seg selv at en dyr keeper, en ung spanjol, som blir hentet til Manchester United for å fylle skoene etter en klubblegende som Edwin van der Sar, vil måtte tåle en oppmerksomhet utenom det vanlige.

Det har selvfølgelig vært tilfelle for David De Gea.

En «shaky» start, for å si det mildt, nådde et krisepunkt da Anders Lindegaard var i ferd med å danke ham ut av laget i høst.

Men vinteren har vært god mot 21-åringen, og ferske tall fra Optaspesialisten er en gladbeskjed til Manchester United-fansen: Akkurat nå har de ligaens sikreste skuddstopper.

Spanjolen gjør 1,2 redninger mer per kamp enn eksempelvis gullrival Manchester Citys Joe Hart, og det er bak et forsvar som slipper til langt mer enn de lyseblå: De Gea har måttet ta seg av like mange avslutninger (108) som Hart, til tross for at han har 800 minutter mindre på banen.

De Gea har totalt sluppet inn to mål færre enn Joe Hart, og har en redningsprosent på 79 mot City-målvaktens 77. Faktisk er det bare nevnte Anders Lindegaard som har en bedre redningsprosent i Premier League enn David De Gea, men dansken har bare gjort en fjerdedel av redningene spanjolen har.

Dermed er i praksis De Gea på topp av Optaspesialistens tabell over redningsprosent, fulgt av Joe Hart og Michel Vorm.

Har lært seg England
Mange har som sagt ment mye om David De Geas framtid som Manchester Uniteds førstemålvakt, men en av dem som var overbevist om at han ville lykkes i England helt fra starten, var Canal + La Liga-ekspert Petter Veland.

Han er dermed heller ikke overrasket over at De Gea har slått tilbake etter en litt vaklende start.

NØKKELDUELL: De Gea gjør i snitt 1,2 redninger mer pr. kamp enn Joe Hart, og har blitt utsatt for like mange avslutninger som Hart (108), til tross for at han har spilt over 800 minutter mindre enn City-keeperen.Tall: Optespesialisten
NØKKELDUELL: De Gea gjør i snitt 1,2 redninger mer pr. kamp enn Joe Hart, og har blitt utsatt for like mange avslutninger som Hart (108), til tross for at han har spilt over 800 minutter mindre enn City-keeperen.Tall: Optespesialisten Vis mer

- Han er åpenbart blitt mer vant til hvordan alt fungerer, miljø, kultur, språk, spillestil. At han ikke skulle ut og prøve og fange hver eneste ball, for eksempel. Men det er jo som forventet. Jeg kommer ikke på noen som har kommet rett fra en annen liga og tatt den engelske mentaliteten på strak arm, sier Veland til Dagbladet.

- Det er klart at enkelte av baklengsmålene han fikk i høst ikke kan skyldes på kulturforskjellene og slike ting, men som keeper blir det jo en ond sirkel når man i alle sammenhenger blir trukket fram som syndebukk, da påvirkes andre deler av spillet også, sier han.

Nøkkelrolle
Veland sier han aldri tvilte på at De Gea ville reise seg, selv om han ble «bekymret» for den kortsiktige posisjonen til spanjolen da det var på det verste i høst.

- Jeg tvilte aldri på De Gea personlig. Han som fotballkeeper har jeg hatt tror på hele tida, og det vil jeg fortsette å ha, fordi råmaterialet er såpass godt. I en periode rundt september, oktober der Lindegaard kom med i kampen om plassen, så tenkte jeg jo at det var bekymringsverdig for ham på kort sikt. Men nesten uansett hvordan han hadde gjort det i England ville han ha vært attraktiv for de fleste storklubber der ute, mener La Liga-elskeren.

Senest i går spilte David De Gea en nøkkelrolle for Manchester United med to strålende redninger i førsteomgangs sluttminutter mot Blackburn, og manager Alex Ferguson ser nå at målvakten plutselig er en matchvinner for dem i ligainnspurten.

- David har gjort sin del av jobben for laget. Han har virkelig vokst, den gutten. Han var fantastisk i dag, sa skotten etter seieren på Ewood Park.

PÅ TOPP: Tabellen nedenfor viser at den eneste keeperen som har bedre redningsprosent enn De Gea er han konkurrent i Manchester United — Anders Lindegaard.Tall: Optaspesialisten
PÅ TOPP: Tabellen nedenfor viser at den eneste keeperen som har bedre redningsprosent enn De Gea er han konkurrent i Manchester United — Anders Lindegaard.Tall: Optaspesialisten Vis mer