UMULIG Å STOPPE: Cristiano Ronaldo rager over James Chester som ikke har en sjanse til å stoppe ham i denne duellen. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix
UMULIG Å STOPPE: Cristiano Ronaldo rager over James Chester som ikke har en sjanse til å stoppe ham i denne duellen. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB ScanpixVis mer

Tallene bak Ronaldos superheading: - Det går ikke an å forsvare seg mot

Slik gjør han det.

(Dagbladet): Ingen scorer flere mål på hodet i EM-sluttspill enn Cristiano Ronaldo. Totalt har han headet ballen i nettmaskene fem ganger, ifølge statistikkbyrået Opta.

I går skjedde det igjen da Portugal i løpet av tre minutter sendte Wales hjem fra EM i Frankrike. Hoppet, timingen og kraften bak headingen da Ronaldo steg til værs på 1-0-scoringen var et stilstudie i seg selv.

Flere engelske aviser har i dag sett nærmere på tallene bak headingen som fikk mye oppmerksomhet.

Ifølge Daily Mail er de som følger:

Høyde på headingen: 2,61 meter

Høyde på hoppet (strake bein): 76 centimeter

Tid i lufta: 0,7 sekunder

Fart på ballen: 71 kilometer i timen

The Times skriver på sin side at portugiseren hang i lufta i 0,85 sekunder, og at beina var 86 centimeter over bakken (om de sikter til høyden opp til strake eller bøyde bein spesifiseres ikke).

ESPN har tidligere skrevet at Ronaldo med tilløp kan hoppe 288 centimeter opp i lufta. Med tanke på at han er 185 centimeter høy, tilsvarer det 103 centimeter.

Spesiell teknikk

Vi har sett Ronaldo score slike mål mange ganger nå. Og det skal ekstreme fysikkevner til for å omsette slike innlegg i scoring. Tidligere har Dagbladet skrevet om Ronaldos teknikk.

Ved å granske noen berømte headinger fra - for eksempel en fra 2012/2013-sesongen (mot Manchester United), en fra 2013/2014-sesongen (mot Levante) og en fra 2014/2015-sesongen (mot Danmark) - ser vi at Ronaldo tar sats med to strake bein. Det neste som skjer er at han bøyer knærne og trekker leggene opp bak seg, og på den måten gjør et ekstra utslag i svevet.

Når kula kommer ser det ut som om panna hans henger igjen i lufta, og bare venter på ballen. Resten handler om avslutningsteknikk og målteft.

Fysiker Andreas Wahl - kjent fra flere programmer på NRK, blant annet «Folkeopplysningen» og «Barne-TV», har tidligere uttalt seg om Ronaldos teknikk.

- Gjennom at Ronaldo løfter beina bak seg flytter han kroppens massemiddelpunkt høyere opp i kroppen. La oss si det punktet ligger i magen et sted idet han tar sats, men når han gjør utslaget med beina flyttes det til å ligge bak de nederste ribbeina, uttalte Wahl til Dagbladet.

- Og på den måten kan han kanskje klare å holde hodet noen brøkdels sekund lenger i samme høyde, mente han.

I dagligtale snakker man om tyngdepunktet, men i fysikken er det altså begrepet massemiddelpunkt som er kjerneuttrykket for å kunne forstå Ronaldos sats, utdypet vitenskapsformidleren.

Umulig å stoppe

Det er bred enighet om at gårsdagens heading var et lærebok-eksempel som er vanskelig å etterfølge for de aller fleste av oss.

«Det var et helsikes hopp av Cristiano Ronaldo på åpningsmålet. Det var som å se en basketballspiller som prøver på en dunk», skriver tidligere Arsenal-spiller Martin Keown, som omtaler Ronaldo som «supermenneske».

«Jeg har aldri sett en spiller hoppe så høyt og være så lenge i lufta som Ronaldo kan. For en utrolig atlet», skriver Gary Lineker på Twitter.

I ettertid er det lett å føle med Wales-stopper James Chester, som ble stående som en statist da Ronaldo tok sats bak ryggen hans.

- Ronaldo «stiver av nakken». Det går ikke an å forsvare seg mot sånt, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

Han mener du nærmest må stoppe Ronaldo på ulovlig vis dersom du skal hindre ham i å vinne slike hodedueller.

- De sjekker sykkelrammer i Tour de France for motorer, de må sjekke sålene i skoene til Ronaldo for innebygd trampolineeffekt, legger han til.