Fotball-VM i Qatar

Tallene ryster: - Historisk lavt

Fotballfesten i Qatar fenger ikke tyske TV-seere. FIFA rapporterer om rekordstor interesse.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KRAFTIG FALL: De tyske spillerne valgte å markere mot FIFA før deres åpningskamp mot Japan. Hjemme i Tyskland var det overraskende få som fulgte kampen fra sofaen. Foto: NTB
KRAFTIG FALL: De tyske spillerne valgte å markere mot FIFA før deres åpningskamp mot Japan. Hjemme i Tyskland var det overraskende få som fulgte kampen fra sofaen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Det som må kunne regnes som det mest omdiskuterte verdensmesterskapet i fotball noensinne er i full gang. I mange år har vertsnasjon Qatar blitt kraftig kritisert for deres syn på menneskerettigheter.

Ute på banen har vi også blitt vitne til sjokkerende scener. Saudi-Arabia rystet Lionel Messi og co., mens Japan snudde og vant mot Tyskland.

I dagene og ukene før mesterskapet gikk i gang, tok flere til orde for å boikotte mesterskapet. Ferske tall fra Tyskland kan tyde på at mange holder ord.

PROTEST: Årets fotball-VM er av det kontroversielle slaget. Etter FIFAs regnbue-nekt valgte Tyskland å protestere slik. Vis mer

Tallene fra Tyskland er slående:

  • Tyskernes åpningskamp i VM 2018 ble sett av 25,9 millioner mennesker.
  • Tyskernes åpningskamp i VM 2022 ble sett av 9,2 millioner mennesker.

Det er en nedgang på 16,7 millioner. Eller 64,4 prosent om du vil.

Det hører med til historien at tyskernes åpningskamp mot Japan ble spilt kl. 14.00 på dagtid, mens åpningskampen mot Mexico for fire år siden gikk på ettermiddagen, på en søndag. Likevel er tallene alarmerende.

FORTVILER: İlkay Gündoğan og resten av det tyske stjernegalleriet så lettere sjokkert ut etter nederlaget mot Japan. Foto: AP Photo/Matthias Schrader
FORTVILER: İlkay Gündoğan og resten av det tyske stjernegalleriet så lettere sjokkert ut etter nederlaget mot Japan. Foto: AP Photo/Matthias Schrader Vis mer

Klar tale: - Historisk lav

Runar Skrøvset bor selv i Bochum i Tyskland og har fått med seg tallene. Han mener det er et tydelig signal på at tyskernes markeringer før mesterskapet har fungert.

- Det forteller meg at interessen er historisk lav. Det er et tydelig signal på at de tyske supporternes markeringer har funket, i tillegg til alt den kritiske pressen har gjort. Vi må nok uansett vente noen uker før vi kan konkludere, men det er ingen tvil om at de utallige markeringene og høylytte protestene har ført med seg noe, sier Skrøvset til Dagbladet.

HISTORISK LAV: En av tre i den populære podkasten "Dritte Halbzeit", Runar Skrøvset, har merket seg de tyske TV-tallene under VM. Foto: Privat
HISTORISK LAV: En av tre i den populære podkasten "Dritte Halbzeit", Runar Skrøvset, har merket seg de tyske TV-tallene under VM. Foto: Privat Vis mer

Skrøvset driver sammen med Eivind Bisgaard Sundet og Asbjørn Slettemark podkasten «Dritte Halbzeit» som tar for seg tysk fotball.

Han er klar på at tallene viser at det ikke bare er den hardbarkede kjernen med fotballsupportere som ikke sitter benket foran skjermen når Tyskland og resten av verdenseliten spiller VM.

- TV-tallene blir ikke sånn av at det bare er de mest hardbarkede supporterne som markerer. Det forteller meg at den store massen har blitt påvirket.

Skrøvset forteller at han ikke har sett noen kamper hittil i mesterskapet, men er klar på at det ikke er snakk om en boikott.

- Hvordan er det å føle at interessen rundt et VM i fotball ikke er helt der den har pleid å være?

- Det er mest trist å se at mine egne barn ikke følger dette mesterskapet som de ellers ville gjort. Alt rundt dette mesterskapet har gjort noe med interessen.

Nederlands trener Louis van Gaal var i god form på torsdagens pressekonferanse. Video: FIFA Vis mer

Overraskende FIFA-beskjed

Mens tyske TV-stasjoner merker et kraftig fall i antall seere, melder FIFA at Qatar-VM er like populært som det forrige verdensmesterskapet i Russland.

I en artikkel publisert på FIFAs hjemmesider lister de opp en rekke tall som viser antall TV-seere som fulgte åpningskampen på TV.

  • I Ecuador fulgte på det meste 3,6 millioner åpningskampen mellom nettopp Ecuador og Qatar. Ikke overraskende er det en skyhøy økning fra VM i 2018 på hele 109 prosent, ifølge FIFA.
  • I Storbritannia fulgte 6,25 millioner BBCs sending av åpningskampen. Det er ifølge FIFA en økning på 57,5 prosent fra åpningskampen i 2018.
TYDELIG BUDSKAP: Borrussia Dortmund' supportere hadde i lang tid før VM flere bannere på arenaen. Foto: NTB
TYDELIG BUDSKAP: Borrussia Dortmund' supportere hadde i lang tid før VM flere bannere på arenaen. Foto: NTB Vis mer

FIFA lister ikke opp TV-tallene fra Tyskland, men ifølge det tyske nettmagasinet DWDL - som har spesialisert seg på tysk medieindustri - var det bare 6,21 millioner som fulgte Qatar-Ecuador i Tyskland.

DWDL setter det i perspektiv på følgende måte:

6,14 millioner fulgte en episode av spenningsserien «Traumschiff», mens hele 9,25 millioner så en episode med «Cat and Mouse».

  • Neste mulighet for tyske TV-seere å se «Die Mannschaft» i aksjon er førstkommende søndag. Da venter et gigantoppgjør mot Spania i gruppe E.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer