Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Syk før sesongåpningen, syk før NM, sykt dårlige OL-sjanser

Tallene som avslører Northugs karriere: - Har blitt en dårligere skiløper

Den er ikke så mye omtalt, men FIS-rankingen av langrennsløpere gir et godt bilde av hvor nærme verdenstoppen de er. For Petter Northug er den lite lystig lesing.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. (Programmet ble laget før nyheten om Petter Northugs sykdom ble kjent) Video: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northug kastet inn håndkleet før dagens NM-sprint med forkjølelse. Dermed forsvant den nest siste sjansen til å kvalifisere seg til OL-sprinten i Pyeongchang, og akkurat nå er det ingenting som tyder på at han får flybillett til Sør-Korea.

I hvert fall om man legger objektive tall til grunn for påstanden.

Det er mange idretter som har rankinger for å vise hvem som til enhver tid er best i akkurat deres idrett.

I langrenn er det først og fremst verdenscuppoeng vi er opptatt av, men også her er det en mer nøytral ranking av løpernes prestasjoner i sporet. Den kalles FIS-rankingen, og teller de fem beste resultatene i løpet av de siste tolv månedene.

- FIS-lista er den mest nøytrale måten å fortelle om en løpers kvaliteter på, sier Swix-direktør og Discovery-ekspert, Åge Skinstad, til Dagbladet.

Rankingen fins både i sprint og distanse, og i skrivende stund er det Sergej Ustjugov som er den best rankede distanseløperen i langrennssirkuset.

En klar indikasjon

For Petter Northug er det langt mindre lystig lesning. Northug er akkurat nå ranket som nummer 127 i verden, og rankingen har blitt dårligere og dårligere siden VM i Falun.

- Det er en klar indikasjon på at han er blitt en dårligere skiløper, sier Skinstad, og får støtte av NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn.

- Det er ikke noen tvil om at han er blitt en dårligere distanseløper siden han slo gjennom, sier Bjørn til Dagbladet.

Da Northug slo gjennom under NM på Kongsberg i 2006 var han nummer 55 på FIS-rankingen. Etter å ha vunnet verdenscupavslutningen i Falun samme sesong, endte han på 27. plass det året.

Det var i det området han lå fram til han vant både tremila og femmila i Liberec-VM i 2009.

Bygget seg opp

Siden da var Northug ranket topp tre stort sett hele tida fram til han brøt med landslaget i 2013. Da ramler han nedover rankingen til 14. plass, og holder seg der til raset virkelig begynner på slutten av forrige sesong.

- De tallene viser at han brukte noen år på å bli en god distanseløper fra han slo gjennom i 2006, og at han fra 08/09-sesongen virkelig hadde tatt steget. Da hadde han lagt ned en fenomenal treningsjobb fra junioralder av, og var rett og slett verdens beste langrennsløper til og med VM i Oslo i 2011. Så trente han litt dårligere våren og sommeren etter det, men hadde et så solid treningsgrunnlag at han holdt seg på topp den neste sesongen også, sier Torgeir Bjørn om tida fram til rankingfallet.

- Han faller på rankingen omtrent samtidig med at han bryter med landslaget?

- Det er riktig, og prestasjonene gikk jo ned da. Bilkjøringa etter Sotsji-OL og det oppgjøret han tok med seg selv etter den opplevelsen, var avgjørende for at han fikk igjen hundre prosent motivasjon inn mot Falun. Det krona han jo med fire gull, og jeg tror han gjorde et bra treningsarbeid inn i den neste sesongen også. Endringen da er at han slutterå være den som avgjør løpene. Han blir nummer to i verdenscupen, men det er første gang Northug ikke er suveren.

Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, forklarer sammenhengen mellom bruddet med landslaget og fallet på FIS-rankingen slik:

- Etter 2013 var det ikke noe tema å fortsette på landslaget. Det var eget team eller karriereslutt. Petter trengte ny motivasjon og nye utfordringer. Det har forlenget karrieren og gitt flere gull og mesterskapsmedaljer, topplasseringer i world cup-renn og sammenlagt for Petter og Norge.

Dobbelt bom

Det er altså ikke før han mister FIS-poengene fra de Falun-gullene at raset på rankingen virkelig begynner. Nærmest over natta faller Northug fra 17. til 83. plass på rankingen.

- Nå har han hatt to sesonger der han rett og slett har bomma på opplegget. At han har presset noen grenser med ekstreme høydeopphold og sånne ting er naturlig for en toppidrettsutøver, men det var overraskende at han bomma igjen nå. Jeg savner planmessigheten i treninga hans, det virker litt tilfeldig nå, sier Bjørn.

I takt med den fallende FIS-rankingen har OL-sjansene gått samme vei. Med sykdomsforfallet til torsdagens NM-sprint, er det to renn igjen i Planica før det endelige OL-uttaket blir gjort.

- Jeg tror han har mye mer inne enn det han har fått vist nå, men tida begynner å bli knapp, sier Skinstad, som mener at det er plass til Northug i en OL-tropp selv om han ikke skulle lykkes i Planica.

- Det er mye som tyder på at det ikke er så trangt om plassene denne gangen, og jeg kan ikke se at han tar fra noen plassen om han tas ut som en tolvtemann til OL. Det er 32 dager til OL-sprinten, og mye kan skje på den tida. En Northug i form vil styrke det norske laget.

Torgeir Bjørn har sine tvil om Northug klarer å komme seg til OL uten et eneste resultat å vise til.

- Nå er det faktisk én sjanse igjen, og det ser jo ikke lystig ut. Men det er Petter Northug vi snakker om, så man kan aldri si noe hundre prosent.

- Tror du han legger opp om han ikke kommer til OL?

- Han må i hvert fall ta et oppgjør med seg selv. Enten går han «all in», eller så blir han en bak i løypa. Han må bestemme seg for hva han vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!