Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i skiskyting:

Tallene som bekymrer Tiril Eckhoff: - Det er ingen favorittøvelse

Tiril Eckhoff (26) har hatt mye bom i VM. I dag må hun bryte all statistikk for å gi norsk jubel på marerittøvelsen: Normaldistansen.

JAKTER FØRSTE PALLPLASS: Tiril Kampenhaug Eckhoff har aldri vært på pallen på normaldistansen - men i dag kommer nye sjanser i VM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
JAKTER FØRSTE PALLPLASS: Tiril Kampenhaug Eckhoff har aldri vært på pallen på normaldistansen - men i dag kommer nye sjanser i VM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

HOCHFILZEN (Dagbladet): De norske skiskytterkvinnene jakter en etterlengtet opptur på dagens normaldistanse 15 kilometer i VM.

Men statistikken taler mot de norske håpene - og spesielt skiskytterprofil Tiril Eckhoff (26).

- For å være ærlig, det er langt fra en favorittøvelse, sier Eckhoff til Dagbladet.

Dårlige minner

Tallenes taler er klar. Eckhoff hadde en fantastisk VM på hjemmebane for ett år siden med to gull (sprint og stafett) og en bronse (mixedstafett).

Men normaldistansen er et lite mareritt for 26-åringen - og hun har faktisk aldri vært på pallen på øvelsen noensinne i verdenscup eller mesterskap.

I Oslo-VM 2016: nummer 43.

I Kontiolahti-VM 2015: Nummer 52.

I Sotsji-OL 2014: Nummer 18.

Hennes beste plassering på normaldistansen er to fjerdeplasser fra verdenscupen, begge i Östersund. Til opplysning: På normaldistansen er det individuell start og ett minutt tillegg per bomskudd.

- Jeg tenker jo at det er mulig for en god plassering, for jeg er i veldig god fysisk form. Men normaldistansen er langt fra noen personlig favoritt. Der er det skytingen som gjelder og jeg har aldri gjort mine beste løp der, sier Eckhoff til Dagbladet.

- Hvorfor lykkes du ikke på distansen?

- Skytingen betyr 90 prosent. Jeg kan gå fort i sporet, men er avhengig av å lykkes på standplass for å få en topplassering. Derfor lykkes jeg sjeldent akkurat der, sier Bærum-kvinnen.

TRENGER OPPTUR: Tiril Kampenhaug Eckhoff  skjøt seg bort på jaktstarten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TRENGER OPPTUR: Tiril Kampenhaug Eckhoff skjøt seg bort på jaktstarten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor er det sånn?

- Jeg er ikke den fødte skytter. Jeg tar ikke skyting og all treningen veldig lett, men føler jeg har lagt ned mye tid med geværet. Det er ikke innsatsen det står på. Det er mer det medfødte talentet for skyting som jeg ikke har. Dessverre, sier Eckhoff og ler litt.

Så langt VM i Hochfilzen har det vært beskjedne plasseringer: 8. plass på mixed stafett (1 strafferunde og fem bom), 13. plass på sprint (2 bom) og 30. plass på jaktstarten (6 bom).

- VM har ikke vært «tipp-topp-tommel-opp». Jeg har skutt dårlig, men det positive er at jeg er i form, selv om jeg har vært syk tidligere i vinter, sier Eckhoff.

Fellesstarten kan ryke

26-åringen har også kniven mot strupen for å få en plass til den avsluttende VM-fellesstarten søndag.

Tiril Eckhoff tror hun må inn blant de ti beste på onsdagens normaldistanse for å få gå den avsluttende fellesstarten i VM. 30 løpere får plass på fellesstarten. De 15 beste i verdenscupen sammenlagt er sikret start – pluss eventuelle medaljevinnere i VM som ikke er blant disse.

TRENER: Stian Eckhoff for kvinnelandslaget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TRENER: Stian Eckhoff for kvinnelandslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

De gjenstående ledige plassene på fellesstarten fylles av de utøverne som har plukket flest poeng på de tre forutgående individuelle rennene i VM. Foran dagens normaldistanse har Tiril Eckhoff en 13.-plass fra sprinten og 30.-plass fra jaktstarten å skilte med. Det holder etter alt å dømme ikke til plass på fellesstarten. Til NTB sier Eckhoff at hun trolig må ha topp 10-plassering i dag for å få plass til avslutningen.

Eckhoff, Marte Olsbu, Kaia Wøien Nicolaisen og Fanny Horn Birkeland går for Norge i dag.

- På normalen er det først og fremst skyting som gjelder. Det er en mental øvelse og det gjelder å holde roen. For Tiril sin del gjelder det å få til skytingen for å være i nærheten. Dette er en distanse der vi bør være fornøyd med en topp 10-plassering. Vi har ikke den stabiliteten på standplass som noen av herreløperne, sier landslagstrener Stian Eckhoff til Dagbladet. Han er storebroren til Tiril.

Dette er Tiril Eckhoffs plasseringer på normaldistansen i VM og verdenscup (VC) de siste sesongene:

2015/16: 43. plass, Oslo-VM (5 bom)

2015/16: 5. plass, IBU cup Brezno (4 bom)

2015/16: 21. plass, VC i Ruhpolding (3 bom)

2015/16: 4. plass, VC i Östersund (2 bom)

2014/15: 52. plass, Kontiolahti-VM (6 bom)

2014/15: 36. plass, VC i Oslo (5 bom)

2014/15: 7. plass, VC i Östersund (3 bom)

2013/14: 18. plass Sotsji-OL (3 bom)

2013/14: 25. plass i VC i Rupholding (3 bom)

2013/14: 4. plass, VC i Östersund (2 bom)

2012/13: 50. plass, VC i Sotsji (6 bom)

2012/13: 52. plass, VC i Østersund (5 bom)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling