Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tallene som bør skremme sølvheltene

Skiskytterne takker gode ski og egen langrennsform for at de berget OL-medalje med 11 ekstraskudd. Bare to land bommer mer.

JUBEL: Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu tok OL-sølv på miksstafett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu tok OL-sølv på miksstafett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): - Vi bommer for mye, sier skiskyttertrener Egil Kristiansen til Dagbladet.

Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen gikk inn til sølv på miksstafetten i OL.

En mesterlig opphenting av Bø og Svendsen sendte Norge tilbake i kampen om medaljer etter en tøff start.

- Det er Johannes som skal ha æren etter det jafset han tok. Han gikk en superetappe og ga meg et godt utgangspunkt, sier Svendsen til Dagbladet.

Best i sporet

Alle de norske gikk raskt i sporet og det reddet medalje på en dårlig dag på standplass. Totalt 11 ekstraskudd og én strafferunde vitner om svak skyting.

Ser vi bare på uttellingen på standplass er det bare Sveits og Østerrike med 13 og14 ekstraskudd som er verre enn Norge av de 20 lagene som stilte til start.

Men alle de fire norske var blant de raskeste på sine etapper.

Marte Olsbu var nest raskest på første etappe, Tiril Eckhoff var raskest på den andre, Johannes Thingnes Bø fulgte opp med raskeste tid på tredje etappe, før Emil Hegle Svendsen var tredje raskest på siste etappe.

- Det vitner om veldig gode ski. Vi har et team som har gjort en fantastisk jobb - og dette viser at vi er i form. Det gjør en utrolig forskjell for oss løpere og i de siste rennene nå har det fantastiske ski, sier Svendsen.

Norge var 55 sekunder raskere i sporet enn gullvinner Frankrike - men med bare fire ekstraskudd var OL-vinnerne suverene foran blinken.

Skiskyttertrener Egil Kristiansen roser innsatsen spesielt til gutta som berget medalje.

- Vi vinner en sølvmedalje. I skiskyting snur det vanvittig fort. Jentene gikk bra i sporet, men hadde for mange bom. Vi skal være fornøyd med sølv, der Johannes og Emil står fram med toppløp, sier Kristiansen.

107 bomskudd

OL har nemlig vært preget av mange bom for de norske skiskytterne. Dagbladet har sett nærmere på tallene som viser totalt 107 bom på 22 skytinger for den norske skiskyttertroppen.

Til tross for noe rusk på standplass, har god fart i sporet bidratt til jubel. Det viser både Johannes Thingnes Bø som vant normaldistansen med to bom (to tilleggsminutter) - og sølvet på miksstafetten.

- Det er for mange bom på flere av oss. Heldigvis er vi raske i rumpa - så da gå går det an å redde seg inn på det. Men samtidig kan det gå litt for fort i sporet - noe som går utover skytingen. Det skjedde for meg i dag. Vi må takke hele teamet som jobber for oss. De sørger for at vi har muligheten til å gå så fort, sier Eckhoff.

Eckhoff skuffet

Både Olsbu og Eckhoff hadde svake etapper med tre og fem bom. Eckhoff måtte også ut i en strafferunde. Etterpå følte hun seg som en synder.

- Et skikkelig drittløp av meg. Heldigvis redder gutta det inn. Det er helt fantastisk av dem. Jeg hadde ingen god dag og fikk skjelven. Akkurat nå føler jeg meg litt som en synder, sier Eckhoff.

Olsbu gikk første etappe og vekslet 32 sekunder bak lederne fra Italia.

- Jeg er ikke fornøyd med egen etappe. Jeg rotet litt i ene ladingen, der jeg skulle prøve å være ekstra rask. Det er sjeldent en smart løsning, sier Olsbu.

Eckhoff fikk det tøffest av de norske og hadde en tung dag på standplass. Hun vekslet 1:23 bak teten etter sin etappe. Eckhoff hadde riktignok en god dag i sporet og hadde beste langrennstid på sin etappe, men det ble bare en fattig trøst med dårlig skyting.

- Det var veldig, veldig dårlig. Jeg gikk for fort inn mot skyting. Jeg var veldig redd for at jeg ødela alt for laget. Du vil aldri være den som ødelegger alt, sier Eckhoff.

Emil Hegle Svendsen hadde en god fellesstart med bronse - og viste igjen på miksstafetten at han er i form. En god siste etappe sørget for sølv.

- Jeg ble litt forbanna da jeg kom inn til siste skyting og så hvor god Fourcade var. Da var det bare å plaffe ned blinkene for min del. Jeg hadde ingenting å tape - og det gikk jo greit, sier Svendsen.

De norske løperne forteller at de hadde mistet tro på medalje etter to etapper - da Norge nesten var halvannet minutt bak teten. Thingnes Bø tente håpet - og med ett ekstraskudd var laget plutselig tilbake.

- Med Johannes på laget vet du at alt er mulig, men jeg var ikke høy i hatten da vi var over minuttet bak, sier Svendsen.

- Slagsmål

Ett av spørsmålene etter sølvmedaljen, er om Svendsen eller Thingnes Bø får æren av å være ankermann på herrestafetten fredag.

- Det er helt åpent. Dersom du avgjør og går inn til gull som ankermann, så får du legendestatus. Det er en drømmeetappe, sier Thingnes Bø.

Svendsen har derimot ikke planer om å gi fra seg rollen uten kamp.

- Vi får avgjøre med et slagsmål på bakrommet. Vi begge unner hverandre den etappen, men vi må gjøre det som er best for Norge, sier Svendsen.

Herrestafetten går fredag. Først går kvinnene torsdag.

Fakta: Miksstafett:

Gull: Frankrike 1.08.34,3 (0/4) – Marie Dorin Habert (0/0), Anaïs Bescond (0/4), Simon Desthieux (0/0), Martin Fourcade (0/0),

sølv: Norge 0.20,9 min. bak (1/11) – Marte Olsbu (0/3), Tiril Eckhoff (1/5), Johannes Thingnes Bø (0/1), Emil Hegle Svendsen (0/2),

bronse: Italia 0.26,9 (0/7) – Lisa Vittozzi (0/0), Dorothea Wierer (0/3), Lukas Hofer (0/1), Dominik Windisch (0/3),

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!