Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tallene som får Real Madrid til å stønne, og United til å fryde seg

Se Champions League-analysen!

Hjemmefordel: Manchester United, her ved spissen Wayne Rooney, skal denne uken ut i den første av to tøffe Champions League-kamper mot Real Madrid, men kan glede seg over å spille på Old Trafford til slutt. Det er en stor fordel, sier statistikken og Dagbladets oddstipper. Foto: REUTERS/Bjorn Larsson Rosvall/Scanpix Sweden.
Hjemmefordel: Manchester United, her ved spissen Wayne Rooney, skal denne uken ut i den første av to tøffe Champions League-kamper mot Real Madrid, men kan glede seg over å spille på Old Trafford til slutt. Det er en stor fordel, sier statistikken og Dagbladets oddstipper. Foto: REUTERS/Bjorn Larsson Rosvall/Scanpix Sweden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Dybwad er Dagbladets odds- og tippeekspert. I tillegg til å levere daglige tippeanalyser skriver han jevnlig artikler om odds og tipping i denne oddsbloggen. 

Så starter et nytt finalespill i Champions League i dag, med 8-delsfinalene Celtic - Juventus og Valencia - Paris Saint Germain. Disse kampene er behørig analysert på Dagbladets oddstipssider, men i denne bloggen skal jeg grave litt i statistikk og se om det er noe kunnskap vi tippere kan dra nytte av når denne turneringen nå våkner til liv igjen.

Jeg har gått ti år tilbake i tid, og kun sett på finalespillet, altså duellene som spilles hjemme og borte etter høstens gruppespill. Dette gir totalt 144 8-delsfinaler (det ble praktisert et gruppespill nummer to i 2002/2003-sesongen), 80 kvartfinaler, 40 semifinaler og ti finaler.

Neppe et utvalg stort nok til å glede den mest innbitte tallknuser i Statistisk Sentralbyrå, men det er det vi har å jobbe med.

Enorm fordel å ha hjemmekamp sist
Jeg begynner med 8-delsfinalene. Det snakkes ofte om fordelen ved å ha hjemmekamp sist når noe skal avgjøres over to møter, og dette går også klart frem av statistikken, ikke minst for 8-delsfinalene. I fjorårets sluttspill endte samtlige kamper i annen del av denne første runden i finalespillet med hjemmeseier! Her skal det tilføyes at trekningen av kampene foregår slik at gruppevinnerne får hjemmekamp i annen kamp, noe som også vil prege tallene. Dette gjelder kun 8-delsfinalene, mens hjemmefordelen likevel fortsetter inn i kvartfinalene.

Kamp 1
Totalt er fordelingen relativt ordinær i den første kampen av 8-delsfinalene. På 72 kamper de siste ti årene har 29 endt med hjemmeseier, 23 uavgjort og 20 med borteseier, noe som gir prosentfordelingen 40-32-28. Sammenligner man dette opp mot de fleste større nasjonale ligaer vil man finne at hjemmefordelen i denne første kampen er noe mindre enn det vanlige i ligaspill, mens sjansene for uavgjort og borteseier er tilsvarende større. Det er likevel ikke snakk om mange prosentene. 

Oddstippere skal derimot legge merke til at hele 60 prosent av disse kampene endte med under 2,5 mål, noe som tilsvarer en odds på 1,67. Spillere som er glad i handicapvedding skal også merke seg at hele 24 av de 29 hjemmeseierne ble vunnet med ett måls margin. Et oddsspill på U i kamper der hjemmefavoritten er gitt et måls handicap kan dermed være et spennende alternativ til å tippe rene hjemmeseiere, foreslår statistikken. Et slikt spill gir gjerne rundt 3,30 - 3,80 i odds.

Kamp 2
Den store hjemmefordelen viser seg i kamp to i 8-delsfinalene. Der er selvsagt forutsetningene helt annerledes. Lagene vet hva de har å forholde seg til, og det er «nå eller aldri». Dette synes å gavne hjemmelaget.

På de 72 kampene de siste ti årene har hele 46 endt med hjemmeseier, 13 uavgjort og 13 med borteseier, noe som tilsvarer prosentfordelingen 64-18-18. En veldig klar trend, potensielt lønnsom for oddstippere.

Bataljene i kamp 2 i 8-delsfinalene er også langt mindre jevne, og har langt flere mål. I over halvparten av hjemmeseierne (25 av 46) er seiersmarginen minst to mål, og fotballinteresserte vil huske returoppgjør som Bayern München - Basel 7-0 i fjor og den noe mer overraskende 4-0-seieren til Liverpool over Real Madrid i 2009.

Mer av det samme i kvartfinalene
I kvartfinalene fortsetter hjemmefordelen å vise seg. 

Kamp 1
Det første oppgjøret i kvartfinalen har gitt fordelingen 18-13-9 over de 40 kampene som er spilt de siste ti år, en prosentvis fordeling på 45-33-22. Andelen uavgjort er litt høyere, ellers rimer dette godt med tall vi er vant til å se fra de større ligaenes statistikker. Pussig nok synes det å være flere mål i kvartfinalene, og færre kamper ender med under 2,5 mål (halvparten i kamp 1). 

Kamp 2
Igjen viser det seg at det er en enorm fordel å spille returoppgjøret på eget gress. Tallene ligner mistenkelig på tallene fra 8-delsfinalen, med den prosentvise fordelingen 63-17-20. Statistikken antyder at hjemmelag priset til over 1,60 i odds er lønnsomme både i 8-dels- og kvartfinaler, men så enkelt er det naturligvis ikke. Likevel skal man merke seg disse hjemmedominerte tallene før returoppgjørene spilles i første halvdel av mars.

Semifinale og finaler
Hjemmefordelen i semifinalene er totalt sett noe lavere, men til gjengjeld langt jevnere fordelt på de to oppgjørene. Tallene for kamp 1 og kamp 2 av semifinalene er tilnærmet like, med 11-6-3 i kamp 1 opp mot 10-7-3 i kamp 2. 

Vi ser at over halvparten av semifinalene ender med hjemmeseier, og at over en tredjedel ender uavgjort. Bare seks av 40 semifinaler har endt med borteseier. Sist det skjedde var i 2010, da Bayern München banket Lyon 3-0 i Frankrike

Finalene
En finale er alltid en helt spesiell kamp, ikke minst i Champions League. Det vi gjerne vet om finaler er at uavgjort til ordinær tid stort sett er et spill det er vanskelig å feile med for oddstipperen, men gitt finalenes knappe bestand er det ikke akkurat noen stabil inntekt. Fire av de siste ti finalene har vært uavgjort etter 90 minutters spill.

Ti finaler har stått uavgjort til ordinær tid de siste tredve år, og man kan merke seg at bare én av dem deretter har blitt avgjort i ekstraomgangene (Barcelona - Sampdoria i 1990). De øvrige ni har gått til straffespark, og vi husker avgjørelser fra krittmerket i kamper som fjorårets Bayern München - Chelsea, Manchester United - Chelsea i 2008 og den legendariske finalen mellom Liverpool og Milan i 2005.

Konklusjoner for oddstippere

• Basert på statistikk fra de siste ti år er det en stor fordel med hjemmebane i finalespillet av Champions League. Godt over halvparten (53 prosent) av alle kampene spilt har endt med hjemmeseier, noe som er høyere enn i de fleste ligaene i Europa

• Hjemmefordelen er særlig stor for lagene som spiller på eget gress i kamp 2, altså returoppgjøret. Godt over 60 prosent av disse kampene i 8-dels- og kvartfinalene ender med hjemmeseier

• Det scores mindre mål i det første oppgjøret enn i det andre oppgjøret, men basert på statistikken er det bare i 8-delsfinalene at et spill på under 2,5 mål kan være lønnsomt 

• Er man glad i å spille handicapspill bør man se opp for knappe hjemmeseiere (ett måls margin) i første kamp av 8-delsfinalene og i semifinalene, mens det i returoppgjørene er langt flere klare hjemmeseiere (med minst to måls margin)

• Uavgjort-entusiaster bør forholde seg til kamp 1 fremfor kamp 2 i 8-dels og kvartfinalene. Et flatt spill på uavgjort i semifinaler og finale er trolig (så vidt) lønnsomt. Cirka en tredjedel av semifinalene ender uavgjort, mens fire av de siste ti finalene har gjort det

• Et nyttig tips for live-oddsspillere og de som spiller spesialspill: Finaler som er uavgjort til ordinær tid avgjøres sjelden i ekstraomgangene. Ni av de ti siste har gått til straffesparkkonkurranse

Det viktigste tipset
Statistikk er historie. Det kan fortelle noe om fremtiden, men det trenger ikke gjøre det. Ingen ting kan erstatte en individuell oddsanalyse, slik du får hver dag på Dagbladets oddstipssider. Følg med der!

For å nyttegjøre deg det nye tilbudet er det smart å være web- og mobilspiller. Denne artikkelen hjelper deg i gang: Slik tipper du uten å gå i kiosken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!