Marte Olsbu Røiseland

Tallene som gir gullhåp

Selv om Marte Olsbu Røiseland (31) leder verdenscupen totalt, er ikke sammenlagtseieren noe hun jakter før OL er over. Nå er det bare en ting som gjelder for Norges mesterskapsdronning.

I GUL LEDERTRØYE: Marte Olsbu Røiseland leder verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB/AFP
I GUL LEDERTRØYE: Marte Olsbu Røiseland leder verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB/AFP Vis mer
Publisert

- Jeg skal ikke avskrive kampen om gultrøya, men jeg tenker det blir en kamp jeg har lyst til å ta opp etter OL, for å se om det er mulig eller ikke, sier Marte Olsbu Røiseland til Dagbladet.

Før den siste verdenscuprunden i Frankrike før jul er Olsbu Røiseland ikledd gult. Likevel er det OL i Beijing som står øverst på prioriteringslista.

I motsetning til resten av skiskytterlandslaget har Frolands-jenta lagt en annen plan fram mot vinterlekene i Beijing. For samtidig som resten av troppen står over den tredje verdenscuprunden i Rupholding etter jul, gjør ikke Olsbu Røiseland det.

Verdenscuplederen kommer til å delta der, før hun tar et lengre treningsopphold i høyden, slik at hun får den roen hun trenger inn mot mesterskapet.

Dette kan også sikre viktige poeng i verdenscupen sammenlagt. Men inntil videre er det ikke den gule trøya Olsbu Røiseland har rettet blikket mot.

- Fram mot OL er det OL som blir hovedprioritert. Jeg kommer til å stå over verdenscuprunder etter hvert, i oppladningen til OL. Likevel er det sikkert andre nasjoner også, som kommer til å stå over noe fram mot OL, sier Olsbu Røiseland.

I DUELL: Hanna Sola og Marte Olsbu Røiseland i duell under jaktstarten i Hochfilzen. Foto: AFP/NTB
I DUELL: Hanna Sola og Marte Olsbu Røiseland i duell under jaktstarten i Hochfilzen. Foto: AFP/NTB Vis mer

- Fått mange gode svar

Å lede verdenscupen sammenlagt har imidlertid gitt gode svar, påpeker Olsbu Røiseland.

- Grovt sett så føler jeg at jeg har fått veldig mange gode svar. Spesielt har skytinga vært bra og det er kanskje det største plusset opp fra i fjor, sier Olsbu Røiseland før hun fortsetter:

- Jeg føler at det er derfor jeg har gultrøya nå også, fordi jeg har skutt veldig bra og har gjort veldig mange bra skiskytterrenn, sier frolandsjenta, som håper langrennsformen blir gradvis bedre etter hvert.

Hvordan andre nasjoner har lagt opp formen i forhold til henne selv er vanskelig å si, understreker hun. Som et eksempel gikk svenskene også fort i innledningen av sesongen i fjor, det samme har de gjort i år.

- Det litt vanskelig å si om det er flere som har kjørt den taktikken, eller om det er vi nordmenn som mangler etter par hakk. Det er en litt vanskelig spådom, men jeg er i hvert fall ikke så veldig bekymret.

For mange av de norske jentene er det nettopp skytinga det har skorta på, så langt i sesongen. Verdenscupvinneren fra i fjor, Tiril Eckhoff, har en treffprosent på 85 prosent på liggende skyting og 71 på stående skyting. Likevel er hun av dem som har gått raskest i samtlige renn.

Olsbu Røiseland derimot, har en treffprosent på 92 på liggende og 90 prosent på stående.

- Jeg har bygd formen på at jeg forhåpentligvis skal være best i OL. Og jeg føler at jeg har et veldig bra utgangspunkt til det.

Tok sin ellevte verdenscupseier

Før den siste verdenscuprunden i Le Grand Bornand i Frankrike, som starter med sprint for kvinnene torsdag, leder Olsbu Røiseland verdenscupen totalt, 38 poeng foran hviterussiske Hanna Sola og 39 poeng foran Dzinara Alimbekava.

Olsbu Røiseland valgte å stå over stafetten i Hochfilzen på grunn av magetrøbbel. Men etter en tredjeplass på sprinten, gikk hun av med seieren da hun stilte til start på jaktstarten.

Med det tok hun også sin ellevte verdenscupseier i karrieren.

Olsbu Røiseland er for mange kjent som mesterskapsdronningen. Og på mange måter fikk hun sitt store gjennombrudd under VM i Oslo i 2016. I Anterselva i 2020 tok hun medaljer i alle øvelser. Hvorav individuelt gull på både sprint og fellesstart.

Det samme har hun tenkt til å gjøre under OL i Beijing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer