59 PROSENT: Så mange av Blackburns scoringer kom etter dødball forrige sesong, et prosenttall som er høyest i Premier League. - Selvfølgelig en fjær i hatten for meg, sier Gamst, her i duell med Florent Malouda.  Foto: AP Photo/Tim Hales
59 PROSENT: Så mange av Blackburns scoringer kom etter dødball forrige sesong, et prosenttall som er høyest i Premier League. - Selvfølgelig en fjær i hatten for meg, sier Gamst, her i duell med Florent Malouda. Foto: AP Photo/Tim HalesVis mer

Tallene som gjør Gamst gull verdt for Blackburn

- Litt kred kan man ta, sier Gamst.

|||• Fotballstudio: Norge - Frankrike kl. 21.15

HOTEL BRISTOL (Dagbladet): Morten Gamst Pedersen har en høy stjerne hos Blackburn-manager Sam Allardyce, så høy at klubben lokket ham med over en halv million i ukelønn da han signerte en ny fireårsavtale i mai.

En viktig årsak er nordmannens nøkkelrolle i Blackburns fremste angrepsvåpen: Dødballene.

Forrige sesong kom 59 prosent av alle ligamålene til Lancashire-klubben på den måten, med Gamst som servitør på flere av dem. Ifølge Daily Mirror scorer ingen andre lag i Premier League så mange av målene sine etter dødball.

- En fjær i hatten for deg?

- Selvfølgelig, gode dødballer er viktige. Det var der vi slo mange av lagene i fjor, sier Gamsten til Dagbladet.

- Hvor mye av dødballsuksessen er din fortjeneste?

- Jeg vet ikke. Men jeg slår nesten alle dødballene, så litt kred kan man ta. Samtidig har vi gode folk i boksen også, svarer han.

Stortrives som indreløper
Totalt endte Gamst med sju målgivende og tre scoringer for Blackburn forrige sesong. Det er tall han ønsker å pynte på når serien starter opp igjen førstkommende lørdag.

- Jeg vil gjerne ha flere frisparkmål, være mer i boksen og bli mer målfarlig. Det er et mål for meg, sier han.

På landslaget har han i hvert fall vært målfarlig nok siden Drillo overtok. I løpet av 13 kamper har han nettet fem ganger, noe som gjør ham til toppscorer foran John Arne Riise (fire mål).

- Under Drillo har jeg kommet mer inn i boksen, og har friheten til å gjøre det, forklarer han selv.

Midt i fjorårssesongen ble Gamst flyttet inn i banen, fra venstre kant til indreløper, og rollebyttet så ut til å gjøre ham godt.

I sommerens treningskamper har Big Sam brukt ham både sentralt, på kanten og på spissplass - men Gamsten ser gjerne at han får fortsette sentralt på midten.

- Det var utrolig morsomt å spille indreløper. Da kommer man litt seinere inn i boksen, og det passer meg godt. Det blir spennende å se hva det blir til, jeg spiller der manageren vil ha meg. Som indreløper får jeg være mer på ballen og bruke kreativiteten. Jeg er bra trent og har god løpsstyrke, så det er ikke noe problem å komme seg inn i boksen, sier han.

I klinsj med Arteta
I premierematchen til helga får Blackburn besøk av Everton på Ewood Park. De oppgjørene inneholder gjerne en klinsj mellom Gamsten og Mikael Arteta - slik det har vært i to av de tre foregående sesongene.

Begge gangene har det startet med en takling fra nordmannen. Og begge gangene har Arteta reagert med voldsomt sinne, første gang ved å ta nakketak på Gamst, mens han fulgte opp med en finger i øyet i våres.

TOPPSCORER UNDER DRILLO: Gamst har fem landslagsmål på de 13 kampene under Drillo - ett mer enn John Arne Riise på andreplass. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TOPPSCORER UNDER DRILLO: Gamst har fem landslagsmål på de 13 kampene under Drillo - ett mer enn John Arne Riise på andreplass. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

-Jeg burde nok ikke reagert på den måten, men det har vært et par episoder - ikke bare her - hvor han har taklet stygt. Jeg bryr meg ikke så lenge det er fair eller tøft. Men med ham er det annerledes, og det vet han selv, forklarte Arteta etter den siste kampen.

Gamsten er ikke spesielt lysten på å svare når Dagbladet spør hvordan det blir å møte Arteta igjen.

- Han har vel skrevet ny femårskontrakt, så han er sikkert fornøyd han.

- Er det noe spesielt med det å møte Arteta?

- Han er nå der, det er mange andre spillere også.

- Det blir ikke en takk for sist med en susende takling?

- Hvis det var fokus ville det blitt feil. Jeg må ha fokus på kampen, svarer Gamst.

Tror mest på United
Blackburn endte på 10. plass forrige sesong, etter en svak start og sterk spurt. En prestasjon verdt å merke seg var at de unngikk tap mot både Chelsea, Manchester United og Arsenal hjemme på Ewood Park.

- Fortsetter vi den formen på hjemmebane, og karrer oss til noen flere poeng borte blir det bra. Det å spille «catch-up» hele tida er jævla tungt. Er man midt på tabellen rundt juletider slipper man å se seg over skuldra hele tida. Da kan man i stedet se framover og gamble litt mer, og det har jeg lyst til.

- Jeg har en drøm om å komme til Europa. Innenfor topp 10 er det mange om beinet og små marginer. Men det er mulig, sier Gamst.

Og seriemesteren?

- Det blir nok United eller Chelsea, men du kommer ikke unna City med det de har kjøpt. Tradisjonelt har det gjerne vært United, Chelsea, United, Chelsea - kanskje det blir United igjen. Jeg tror det blir fryktelig tett.

UNITED ELLER CHELSEA: Morten Gamst Pedersen ser for seg en ny kamp mellom de røde og de blå om ligatittelen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
UNITED ELLER CHELSEA: Morten Gamst Pedersen ser for seg en ny kamp mellom de røde og de blå om ligatittelen. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer