EM-JAKT: Trener Leif Olav Alnes og hekkeløper Karsten Warholm (Dimna IL) før EM-alvoret starter i dag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
EM-JAKT: Trener Leif Olav Alnes og hekkeløper Karsten Warholm (Dimna IL) før EM-alvoret starter i dag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Karsten Warholm i EM:

Tallene som gjør Warholm til EM-favoritt

Karsten Warholm (22) har tatt VM-gull og norsk rekord på 400 meter hekk. Nå jakter han EM-gull - og trippelen kan være komplett i løpet av bare 365 dager. Kall det et drømmeår.

BERLIN (Dagbladet): Norge har fått en fin start på EM i friidrett der både Ezinne Okparaebo (100 meter), Jonathan Quarcoo (100 meter) og Eivind Henriksen (slegge) er videre fra første dag.

I dag starter alvoret for nye EM-håp i sommersola i Tyskland.

For snart ett år siden - 9. august i fjor - løp Karsten Warholm inn til VM-gull på 400 meter hekk. Nå skal 22-åringen fra Ulsteinvik i ilden igjen. Scenen er EM i Berlin.

48,35 var tida som holdt til VM-gullet i London - og denne sesongen har Warholm vist seg å ta nye steg. I sommer har Warholm vært rekordrask. 21. juli satte han ny norsk rekord på 400 meter hekk med tida 47,65. Det skjedde under Diamond League-stevne i London.

Den gode sesongen har også ført til større press på nordmannen. Før EM-starten er 22-åringen en av ekspertenes største norske gullhåp.

Rival borte

Abderrahman Samba fra Qatar har vært overlegen på 400 meter hekk denne sesongen og vunnet alt han har stilt opp i. Samba er ikke med i EM - og han var heller ikke med da Warholm nylig vant i London. Det betyr at den vanligvis største konkurrenten er borte.

Warholm står med én seier, fire andreplasser og én tredjeplass mot eliten på 400 meter hekk denne sesongen. Det er faktisk ingen fra Europa som har slått Warholm.

Bare Samba fra Qatar og Kyron McMaster fra De britiske jomfruøyene har vært bedre enn Warholm i enkeltløp denne sesongen. Ingen av dem er i EM - og da seiler Warholm opp som vinnerkandidat. Bare se her:

Slik har Warholm gjort det denne sesongen:

31. mai: Roma, 47,82. 2. plass.

7. juni: Oslo, 48,22. 2. plass.

10. juni: Stockholm, 47,82, 2. plass.

30. juni: Paris, 48,06. 3. plass.

5. juli: Lausanne, 47,94, 2. plass.

21. juli: London, 47,65, 1. plass.

Press

Ekspertene er tydelige: Warholm er gullfavoritt.

- Karsten Warholm er den største gullfavoritten i den norske troppen, sa TV2s Johan Kaggestad til Dagbladet nylig.

NRKs Jann Post er krystallklar.

- Det blir rett og slett en stor skuffelse om han ikke tar gull, sier Post.

- Han har vært så god den siste tida. Om jeg ikke husker feil, så er han et halvt sekund bedre enn motstanderne fra Europa, sier Post om Warholm.

Lykkedag

I går slapp Warholm å løpe kvalifiseringsheat. Dette fordi han er blant utøverne med 12 beste sesongtidene i Europa. Før EMs semifinale i kveld forteller Warholm at han er kjent med forventningene.

- Jeg kunne klart meg uten favorittstempelet, men samtidig skal jeg klare å kose meg med det. Når jeg vinner VM-gull på distansen, kan jeg takke meg selv. Jeg angrer ikke et sekund på det, og da blir økt press konsekvensen. Jeg merker stor forskjell på inngangen til dette mesterskapet og det forrige, sa Warholm til Dagbladet før EM.

Går alt som planlagt i kveld, skal nordmannen i aksjon i finale på en helt spesiell dato.

- Det som er ekstra kult, er at EM-finalen på 400 meter hekk er nøyaktig samme dato, 9. august, som da jeg ble verdensmester på distansen i London-VM. Det er rått. Uansett hvordan det går, er det en lykkedag for meg. Hvis jeg skulle vinne gull igjen, får jeg vurdere å la dette bli min nye bursdag. Jeg får eventuelt ta det papirarbeidet seinere, sa 22-åringen.

Semifinalene på 400 meter hekk starter klokka 19:55.