Tallene som viser den ekstreme nivåforskjellen: - Skal ikke være mulig

Kampen mellom Manchester City og Chelsea vitnet om alt annet enn en kamp mellom to topplag.

TUNG DAG PÅ JOBBE: Chelseas Willian maktet bare å slå sju pasninger i løpet av 78 minutter. Fire av pasningene traff en medspiller. Foto: NTB Scanpix
TUNG DAG PÅ JOBBE: Chelseas Willian maktet bare å slå sju pasninger i løpet av 78 minutter. Fire av pasningene traff en medspiller. Foto: NTB ScanpixVis mer

(FourFourTwo): Arsenal er ikke det eneste London-laget som sliter i Premier League denne sesongen. Den regjerende ligamesteren Chelsea ligger fem poeng bak den viktige fjerdeplassen og ble gjort til statister i gårsdagens toppkamp mot Manchester City til tross for at det bare ble 0-1 i målprotokollen.

At det var en toppkamp var umulig å lese ut fra statistikken så vel som kampen i seg selv. Antonio Conte hadde en plan om å tette igjen bakover, og Chelsea spilte som et bunnlag gjerne gjør når de skal forsøke å forsvare seg til poeng mot en overlegen motstander på bortebane.

Kampen var et godt bilde på hvor mye som har endret seg siden forrige sesong, da Chelsea vant Premier League og bokførte 15 poeng mer enn Manchester City på tredjeplass.

I år er differansen 25 poeng i favør City, og mye tyder på at det forspranget bare vil øke utover mot ligaavslutningen i mai.

Manchester City satte også ny pasningsrekord i går. Hele 902 vellykkede pasninger hadde de lyseblå (totalt 975 pasninger), og et så høyt tall har aldri blitt registrert av statistikkbyrået Opta tidligere (siden Opta begynte med målinger i 2003/04-sesongen).

Hadde sju pasninger

City hadde selv den gamle rekorden på 843 vellykkede pasninger - mot WBA i oktober, ifølge Sky Sports.

Vel så oppsiktsvekkende er det at midtbaneterrieren Ilkay Gündogan alene sto for 167 vellykkede pasninger - også det ny rekord av en enkelt spiller. Den gamle rekorden hadde City-spiller Yaya Touré (157 pasninger mot Stoke i desember 2011).

Til sammenlikning hadde hele Stoke-laget 162 vellykkede pasninger seg imellom i helgas 0-0-kamp mot Southampton. Det er også verdt å merke seg at Citys Oleksandr Zinchenko hadde 147 vellykkede pasninger mot Chelsea.

AKTIV: Manchester Citys Ilkay Gündogan satte ny rekord i antall pasninger. Foto: NTB Scanpix
AKTIV: Manchester Citys Ilkay Gündogan satte ny rekord i antall pasninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Enda mer oppsiktsvekkende er det at Chelseas brasilianske angriper Willian bare hadde sju pasninger(!) i løpet av de 78 minuttene han var på banen. Fire av disse pasningene hadde riktig adresse.

«Det skal ikke være mulig når to topplag møtes», skriver TV 2s Petter Myhre på sosiale medier om statistikken

En video som har gått sin seiersgang på sosiale medier er denne, hvor det ser ut som Chelsea-spillerne har gitt fullstendig opp med snaut 15 minutter igjen på klokka. De blå gidder knapt å legge press på hjemmelaget, som uanstrengt triller kula mellom seg.

Det kan virke som om spillerne demonstrativt ikke gidder å gjøre jobben som manager Antonio Conte ber dem om. En spiller som Olivier Giroud sa på sin side at spillerne forsøkte å respektere managerens taktikk.

- Forferdelig

Etterpå vanket det kritikk fra flere eksperter, deriblant Gary Neville.

- Jeg mener Chelsea har gitt oss 90 uakseptable minutter her. Det var forferdelig, sier Neville ifølge Sky Sports.

Neville mener det er fornuftig å komme med en defensiv tilnærming på Etihad, for å gi Citys playmakere lite rom. Men han mener utførselen ikke sto i stil.

- Når det gjelder tilnærmingen, så var den ikke ille - det var mangelen på vilje og den passive gjennomføringen som gjorde at det var tøft å se på, sier Neville, som ikke skjønner hvordan kampen ble værende i samme spor i samtlige 90 minutter, uten at det ble gjort noen grep fra sidelinja fra bortelagets side.

- Selv Manchester City-fansen på stadion likte ikke den kampen. De kommer til å tenke at Chelsea var forferdelige - det var så enkelt, sier han.

- Må bruke hodet

Antonio Conte forsvarte imidlertid taktikken etter kampen.

- Du må akseptere all kritikk, men jeg er ikke så dum at jeg lar ting åpne seg opp mot Manchester City og taper 0-3 eller 0-4. For noen dager siden spilte Arsenal to ganger mot dem, og da kritiserte man Arsène Wenger mye fordi de slapp inn tre mål på kun 30 minutter, sa Conte ifølge BBC og la til:

- Ekspertene må bruke hodet og forstå at når du snakker om taktikk, må du ha kunnskapen om taktikk og ikke bare snakke om det på en idiotisk måte.

Neste oppgave for Chelsea er Crystal Palace i ligaen og Barcelona i Champions League påfølgende midtuke.

Den kan bli noen lange uker for alle som har følelser for Chelsea.