TO GANSKE ULIKE SPRINTERE: Johannes Høsflot Klæbo har brukt under to år på å kopiere Petter Northugs antall verdenscupseire i sprint. Bare 22 år gammel har Klæbo allerede passert Northug på resultatlista i sprint. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
TO GANSKE ULIKE SPRINTERE: Johannes Høsflot Klæbo har brukt under to år på å kopiere Petter Northugs antall verdenscupseire i sprint. Bare 22 år gammel har Klæbo allerede passert Northug på resultatlista i sprint. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug

Tallene som viser hvor ulike de er. Forskjellen til Northug forbauser

Resultatene for Johannes Høsflot Klæbo kommer så fort og naturlig at vi nesten ikke skjønner hvor god han er blitt.

DAVOS (Dagbladet): Bare dager etter at Petter Northug fikk sin velfortjente hyllest som tidenes viktigste norske langrennsløper, presterer en ti år yngre gutt resultater selv ikke han var i nærheten av. Han som skulle bli den «nye Northug», ble noe helt annet. Og det har skjedd fort

  • På under to år har Johannes Høsflot Klæbo vunnet sin niende sprintfinale i verdenscupen og allerede tatt igjen Petter akkurat her.

Den første kom i Otepää midt i februar 2017. Da var Johannes litt over 20 år, altså omtrent like gammel som da Petter for første gang vant et renn i verdenscupen; en 2x10 km i Falun.

Johannes vant fort tilsvarende verdenscupkonkurranser på distanse, men fortsatte også med en rad av sprintseire. Triumf nummer ni kom i går. Da hadde han bare rukket å fylle 22.

Pluss på den VM-bronsen i individuell sprint som Johannes vant i Lahti og OL-gullet på samme distanse i Pyeongchang sist vinter, og det blir en statistikk som ingen norsk langrennsløper på samme alder har vært i nærheten av.

Selv ikke Petter Northug som var 20 år da han på feil sportslig grunnlag ikke fikk sjansen til å gå for Norge i OL 2006. En vraking som ble bestemmende for hele karrieren hans.

FOR uansett hvor mye treningstrøkk og seiersvilje som Northug pumpet ut av bitterheten etter den vrakingen, var han aldri i nærheten av Johannes Høsflot Klæbos eksplosive utvikling som skisprinter.

Sett på bakgrunn av Petters fortjente rykte som en av sportens raskeste gjennom alle tider, er forskjellen på tallene mellom de to forbausende:

  • Mens Northug brukte hele ti sesonger på å vinne sine ni sprintseire i verdenscupen (den første i Lathi mars 2007 og den siste i Drammen mars 2016) , har Klæbo altså brukt under to år.

Det gir i snitt en sprintseier hver vinter etter gjennombruddet for den nylig abdiserte skikongen, men Johannes alt nå er oppe i fire seire pr. sesong.

DEN samme forskjellen går igjen på sprintene i de store mesterskapene. Der Petters storhet som skiløper nettopp har vært knyttet til evnen til å prestere under maksimalt press, måtte han vente lenge på det første individuelle sprintgullet.

To russere var klart raskere enn ham under OL i Vancouver 2010, Marcus Helner påførte ham et forsmedelig nederlag i fristil i Oslo VM året etter, olympiamester Nikita Krjukov staket fra ham i VM 2013 da Petter kanskje var sterkere enn noen gang og han ble slått ut i seminfinalen i Sotsji-OL der Ola Vigen Hattestad vant..

Først i Falun 2015 lykkes han fullt ut i et mesterskap på sprint. Da var Petter 29 år. Johannes derimot ble olympisk sprintmester som 21-åring.

skal vi huske på at Johannes enn så lenge har vært en mer utpreget sprinter enn Petter. Det vises kanskje først og fremst i valg av distanser.

Typisk nok finner du nesten ikke Petter Northug på resultatlistene fra Norgesmesterskap i sprint, selv om han tok sitt første NM-gull på distanse alllerede som 20-åring i 2006.

Denne samme vinteren da han ikke ble uttatt til OL, fikk han ikke gått NM-sprinten. Da holdt han på med forberedelsene til junior-VM uka etter, som han vant suverent. Likevel var Petter neppe helt på topp internasjonalt i forhold til de beste seniorløperne. For de var ikke norske. Det året dominerte Bjørn Lind og de andre svenskene både i verdenscupen (3 av 4 beste) og i OL (gull og bronse).

Seinere holdt Petter seg helst unna NM-sprinten. Fra 2 007 og framover heter vinnerne Ola Vigen Hattestad, Jon Kristian Dahl, Johan Kjølstad, Eirik Brandsdal, Pål Golberg, Andrew Musgrave, Timo Andre Bakken, Finn Hågen Krogh og selvsagt Johannes Høsflot Klæbo så fort han ble senior.

På alle disse årene har Petter Northug ikke vunnet en eneste gang. Derimot er han blitt sist i to finaler.

HVA Northug kunne ha gjort ved å gå flere sprinter, er noe annet. Også forskjell på tilstedeværelse. Mens Petter fortsatt var junior da han utbrøt «..og jeg skal ikke til OL» og bare førsteårs senior da han proklamerte en spurtseier i VM-stafetten med legendariske «barneskirenn», prater Johannes fortsatt helst om seg selv i omskrivninger og små bokstaver.

Selv etter gårsdagens befriende sprintseier var det han som snakket ned sin åpenbare favorittposisjon før Seefeld-VM. Og det skjedde ikke med den naturlige betegelsen «jeg». Når Johannes mer forsiktig enn realistisk vurderer sin egen hverdag, skjer det gjennomgående ved hjelp av den nøytrale omskrivningen «man».

Det er i overkant upersonlig beskjedent av verdens raskeste mann med langrennsski på beina.

MEN samtidig er det den måten som har gitt resultater sporten aldri har sett maken til. Det i seg selv er grunn nok til at Johannes skal slippe flere sammenligninger med den ti år eldre skikameraten.

Slike sammenligninger gjør uansett ingen av dem verken bedre eller dårligere. Som for idrettshelter flest er resultatlistene bare en del av den opplevelsen som definerer storheten til de to.

Men akkurat slik det ser ut på resultatlista nå, er det ingen som overgår Johannes Høsflot Klæbo i skisprint.