BEDRE UTEN:  Liverpool har greid seg godt uten Steven Gerrard i årets sesong. Foto: NTB Scanpix
BEDRE UTEN: Liverpool har greid seg godt uten Steven Gerrard i årets sesong. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tallenes dom - Gerrard gjør Liverpool dårligere

- Han tar mye plass. Er han ikke i toppform, lider laget.

• Swansea - Liverpool 21:00

(Dagbladet): Han er kapteinen, klubbspilleren med stor K og er alltid den som har gått foran når Liverpool har trengt det som mest.

Gerrard har vært skadet den siste tida, men til kveldens Premier League-kamp mot Swansea er 34-åringen friskmeldt. Før kampstart er det fem poeng opp til Manchester United på fjerdeplass. Søndag møtes de to rivalene på Anfield.

Liverpool bør vinne.

Bedre poengsnitt Til sommeren er en æra over - når Gerrard pakker snippsekken og reiser til USA.

Og kanskje er det like greit for Liverpool? Brannfakkelen er kastet, men statistikken i årets Premier League-sesong viser i hvert fall at poengfangsten uten kapteinen på banen er langt høyere enn med han.

Liverpool har spilt 28 kamper - og på de kampene har Gerrard startet 20  og har to innhopp.

På de 22 kampene Gerrard har startet eller kommet inn fra benken - har Liverpool tatt 33 poeng. Det gir de et snitt på 1,5 poeng per kamp.

• På de seks kampene Gerrard ikke har vært med i Premier League - har Liverpool vunnet alle og snitter da på tre poeng. Tar vi med kampene Gerrard har kommet inn fra benken  står Liverpool med åtte seirer og en uavgjort.

De seks seirene uten kapteinen har kommet mot Swansea City, Aston Villa, West Ham, Southampton, Manchester City og Burnley

Nå hører det med til historien at Liverpool etter en dårlig start på årets sesong virkelig har funnet tilbake formen som gjorde at de var med i tittelkampen i fjor.

Brendan Rodgers sier at Gerrard ikke er garantert en plass i startoppstillingen:

 PREMIER LEAGUE-EKSPERT:  Øyvind Alsaker.  Foto: NTB Scanpix
PREMIER LEAGUE-EKSPERT: Øyvind Alsaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alle lengter etter å se Gerrard tilbake i startoppstillingen, men jeg velger ikke laget ut i fra hvem jeg liker. Alt handler om at laget fungerer og hvordan vi skal hente poeng. Gerrard setter alltid laget først, sier Rodgers ifølge Daily Mail.

- Tar mye plass TV 2s Premier League-ekspert Øyvind Alsaker er overrasket over bruken av Gerrard i år:

- Det er interessant å se at Brendan Rodgers nærmest har gått bort fra å spille ham sentralt på midten, der han var strålende forrige sesong. Gerrard er fremdeles en meget god spiller, med skudd og pasninger som få andre. Men han mangler litt tempo. Jeg ville trodd at Pirlo-rollen han hadde i fjor er hans beste posisjon, men da må han ha nok folk rundt seg. Nå spiller han ofte lenger fram i banen, og vi ser at Henderson mer og mer overtar som sjefen på midten, sier Alsaker til Dagbladet.

Henderson har vært strålende den siste tida - og Alsaker er spent på å se hvilken rolle Gerrard får i kveldens kamp:

- Det blir spennende å se om Henderson senker sin status når Gerrard kommer tilbake. Gerrard er så dominerende figur i Liverpool at når han spiller, tar han mye plass. Hvis han ikke er i toppform, lider laget, sier eksperten.

- Umulig å erstatte Liverpool-legende Jamie Carragher har også bitt seg merke i Liverpools prestasjon uten Gerrard:

- Hvis du ser på resultatene de har uten Gerrard, så har de spilt veldig bra, sier forsvarsbautaen til The Echo.

Han håper nå at Liverpool ikke prøver å erstatte Gerrard - men leter etter andre spillere:

 LIVERPOOL-LEGENDE:  Jamie Carragher. Foto: NTB Scanpix
LIVERPOOL-LEGENDE: Jamie Carragher. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror Liverpool aldri kan erstatte ham med en kopi. Men det betyr ikke at de ikke kan ha suksess. De andre må ta mer ansvar uten ham, og Rodgers må lage en annen plan, sier Carragher til lokalavisa.