Tallenes klare tall: RBK eller Godset vinner gullet

- 50/50 hvem som vinner, sier Jostein Flo.

 HVEM VINNER:  Per Joar Hansen (t.v) slo Ronny Deilas Godset i juni. Men hvem som vinner Tippeligaen er fortsatt ikke avgjort. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HVEM VINNER: Per Joar Hansen (t.v) slo Ronny Deilas Godset i juni. Men hvem som vinner Tippeligaen er fortsatt ikke avgjort. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Statistikk viser at vinneren av den øverste divisjonen har vært nummer én eller to på tabellen ved halvspilt sesong i 16 av de siste 19 sesongene.

Unntakene er Vålerenga og Rosenborg som lå på tredjeplass halvveis i 2005 og 2006, og Rosenborg som lå på 4. plass og avsluttet som seriemester i 2002.

Normalt vil derfor kampen om «bøtta» i år stå mellom Rosenborg og Strømsgodset.

- Statistikk er statistikk, og det kan brukes til alt. Statistikk kan også brytes. Nå er det 2013 og nye forutsetninger. Det er ikke mer enn seks poeng ned til fjerdeplassen, så det er helt åpent, sier RBK-trener Per Joar Hansen til Dagbladet.

I grafikken har du oversikt over bunnstriden og toppstriden over de siste ti sesongene.

 GODSET-JUBEL:  Drammen og Ronny Deila vil eksplodere hvis gullet havner på Marienlyst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
GODSET-JUBEL: Drammen og Ronny Deila vil eksplodere hvis gullet havner på Marienlyst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Ingen som har vunnet serien har vært dårligere enn nummer fire ved halvspilt sesong siden 1990 (Rosenborg nummer fem). Tallenes tale er klare: Det gjelder å få gode resultater første halvdel av sesongen om klubben skal ha forhåpninger om å gå helt til topps.

Andre lag med
- Tippeligaen er som en prolog frem til våren, og det er nå vi begynner å klatre i fjellene, sier Hansen, som ikke vil utelukke at andre lag melder seg på i gullkampen.

- Begge de nevnte lagene kommer til å kjempe i toppen. Men det er også muligheter for andre lag. Du har både Viking, Aalesund og Brann. Det er litt avhengig av hva som skjer i dette overgangsvinduet, sier Hansen.

To poeng i snitt
47-åringen bruker ikke mye tid på å lese statistikk. Han vet at laget som scorer først, har mer enn 60 prosent sjanse for å vinne fotballkampen, og at statistikk er nyttig når han vil vite hvor mange sjanser en spiss trenger for å score.

- Når det gjelder lag og serier så er det ofte tendenser som passer godt, men det er også unntak fra regelen. Du kan ikke stole blindt på statistikk, jeg gjør iallefall ikke det, sier Hansen.

Rosenborg står med 2,06 i poengsnitt denne sesongen, og det har «Perry» fått med seg.

- Jeg vet at vi har rundt to poeng i snitt, noe som er et veldig bra snitt. Klarer vi å opprettholde det vil vi være med og krige om gullet, sier Hansen.

 ROSENBORG-JUBEL:  Rosenborg-trener Per Joar Hansen håper Rosenborg klatrer forbi Godset og sikrer seg Tippeliga-gullet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
ROSENBORG-JUBEL: Rosenborg-trener Per Joar Hansen håper Rosenborg klatrer forbi Godset og sikrer seg Tippeliga-gullet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Rosenborg-treneren vil naturlig nok ikke utrope en vinner på nåværende tidspunkt.

- Det er alt for tidlig å si hvem som vinner. Jeg kan bare snakke for oss selv, og jeg håper vi skal være med å krige til siste slutt, sier Hansen.

- Står mellom oss
Sportssjef i Strømsgodset Jostein Flo, håper statistikken holder seg også i 2013. Han ser gjerne at «bøtta» svinger innom Drammen på seinhøsten.

- Jeg tror det blir en realitet. Jeg blir overrasket hvis det ikke står mellom oss og Rosenborg, sier Jostein Flo til Dagbladet.

Flo tror ikke at begge klubbene gjør en svak sesongavslutning. Han tror heller ikke lag som Viking kan håpe på noe mer en andreplass. Statistikk er ikke noe Flo bruker tid på.

- Det er fullstendig uinteressant. Det er ofte slik at det er sammenheng mellom statistikk og framtidige resultater, men vi må tenke på realitene, sier Flo.

Sportssjefen mener det er 50/50 hvem som vinner, men at RBK bør vinne.

Tøft for jumboplassen
Når det gjelder nedre del av tabellen så viser statistikken for de siste ti sesongene i Tippeligaen at sju av ti lag som har ligget sist ved halvspilt sesong har endt blant de tre siste.

Unntakene er Tromsø (2006), Odd (2005) og Fredrikstad (2003). Trøsten for Sandnes Ulf, som innehar jumboplass denne sesongen, får være at det ikke har skjedd at et lag som har ligget på sisteplass ved halvspilt sesong har hatt så mye som 13 poeng etter at det ble innført 16 lag i Tippeligaen.

Av de 30 lagene som har ligget blant de tre siste halvveis, har 19 av dem også endt sesongen blant de tre siste. Hvis dette opprettholdes, vil Lillestrøm, Start og Sandnes Ulf kjempe om den ene plassen som ikke gir nedrykk eller kvalifisering denne sesongen.

 GÅR FOR GULL:  Sportssjef i Strømsgodset Jostein Flo.  Foto: Heiko Junge / Scanpix
GÅR FOR GULL: Sportssjef i Strømsgodset Jostein Flo. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer