FÅR SJANSEN: Synnøve Solemdal får sjansen på dagens 15-kilometer i skiskytter-VM, og håper at hun endelig skal lykkes i et mesterskap. Det har hun ikke klart tidligere.
FÅR SJANSEN: Synnøve Solemdal får sjansen på dagens 15-kilometer i skiskytter-VM, og håper at hun endelig skal lykkes i et mesterskap. Det har hun ikke klart tidligere.Vis mer

Tallrekka som kan oppsummeres med ett ord: Forbannelse

Og i dag håper Solemdal å bryte den.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): VM-reserve Synnøve Solemdal (25) deltar i sitt femte mesterskap når hun i dag får sjansen på 15-kilometeren i skiskytter-VM til fordel for vrakede Elise Ringen (25).

Veteranen på det norske damelandslaget har VM-gull på dame- og mix-stafett fra 2013 og i mix-stafett fra 2012.

Individuelt står det dermed dårligere til for Tingvoll-dama:

- Aldri truffet med formen På 13 starter i OL- og VM-sammenheng er 16. plassen fra fellesstarten i VM i Nove Mesto i 2013 det beste dama med to verdenscupseirer har å vise til.

- Jeg har aldri truffet helt med formen til et mesterskap. De skal bli spennende å se om jeg lykkes bedre i år, sier Synnøve Solemdal til Dagbladet.

- Og jeg skal iallfall prøve å gripe denne sjansen. Det blir godt å komme i gang og konkurrere mot de andre.

Dyster statistikk Hun vet at tallrekka hun må bryte for å lykkes kan ta motet fra noen enhver. Se bare på følgende mesterskapsplasseringer:

OL i Sotsji 2014:
35 (sprint) 36 (jaktstart)

VM i Nove Mesto 2013:
53 (15-kilometer), 19 (sprint), 19 (jaktstart) og 16 (fellesstart).

VM i Ruhpolding 2012:
39 (15-kilommeter), 32 (sprint), 24 (jaktstart) og 18 (fellesstart).

VM i Khant-Mansiysk 2011:
63 (15-kilometer) og 43 (sprint). På jaktstarten ble hun tatt ut av løpet etter å ha blitt tatt igjen med en runde.

Svakt prøve-VM På toppen av står hun på VM-startstreken i dag med to kjedelige opplevelser fra prøve-VM i Holmenkollen i midten av februar. Da endte Solemdal på 57. plass på 15-kilometeren og ble nummer 52 på sprinten.

- Det kan uansett ikke bli dårligere enn i Holmenkollen, så sånn sett kan jeg gjøre hva som helst, sier hun og smiler.

Lei sykdomshistorie En lovende karriere har utviklet seg litt kjedelig for Synnøve Solemdal. De to siste årene har hun bare gått 16 renn på grunn av forskjellige helseutfordringer.

Kyssesyke, halsbetennelse og magetrøbbel er blant ingrediensene på en omfattende sykdomsliste.

Til verdenscuprennene i Nove Mesto i starten av februar fikk hun ikke starte, fordi hun rett og slett ikke var sportslig kvalifisert, på bakgrunn av svake resultater.

- Frustrerende Solemdal var forberedt på at hun ville være VM-reserve i Kontiolahti, men er glad for sjansen hun nå får etter at damenes elitetrener Stian Eckhoff valgte å sette Elise Ringen ut av laget etter 54. plass på sprinten og 38. plass på jaktstarten.

Han vil la alle jentene få minst en sjanse hver før han tar ut laget til fredagens VM-stafett.

- Det er litt frustrerende å være reserve, men samtidig var jeg forberedt på det. Så jeg har brukt tida til å se på hvordan de andre har løst partiene i løypa. Ikke minst i bakken, sier hun - og tenker på den tøffe stigningen før standplass — som har fått kallenavnet «Veggen».

Usikker på formen - Det er lærerikt å se på løp. Det oppleves ganske annerledes for den som ser på og den som går løpet. Så jeg ser at det er mange muligheter. Selv om man ikke har en bra form, så kan man gjøre mange gode ting.

- Så hvordan er formen nå?

- Det er alltid spennende når man ikke har konkurrert på en stund. Men jeg er veldig spent og gleder meg. Og så håper jeg selvsagt at jeg endelig kan lykkes i et mesterskap, sier Synnøve Solemdal.