Tande: - Skjønner ikke problemet med det

Clas Brede Bråthen la ut en helseoppdatering om Daniel-André Tande på sin private Facebook-konto. Det har skapt misnøye.

SKJØNNER IKKE: Daniel-André Tande er ikke enig i Skiforbundets vurdering rundt Clas Brede Bråthen. Video: Andreas Særsland. Reporter: Christian Monge Hugsted. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MIDTSTUEN (Dagbladet): En Facebook-melding Clas Brede Bråthen la ut etter fallet til Daniel-André Tande (27) i vinter har skapt reaksjoner. Det har kommet fram i kjølvannet av saken som involverer sportssjefen i skiforbundet.

Tande ble lagt i kunstig koma etter det stygge fallet i Planica 25. mars. Fire dager seinere la Bråthen ut denne meldingen på sin egen Facebook-side:

«Daniel er våken og har snakket med sin kjæreste og sin mamma i dag tidlig. Vanskelig å beskrive hvor stor lettelse dette er for oss.»

Som Dagbladet tidligere har skrevet, skal personer i skiforbundet ha vært misfornøyde med at meldingen ikke ble lagt ut på forbundets sosiale medier først.

FØRSTE HOPP: Daniel André Tande hopper endelig på ski igjen etter skrekkfallet i Planica. Video: Privat / Andreas Særsland, Dagbladet. Reporter: Christian Monge. Vis mer

- Morsomt

Det reagerer Tande på.

- Det fikk jeg med meg. Jeg syns det er litt morsomt at de kan mene at det ikke er greit, uten å ha spurt meg eller min familie. Det er veldig interessant at de kan si det, det syns jeg er morsomt, sier Tande til Dagbladet.

- Du mener de skulle spurt deg?

- Ja, for å ha grunnlag til å komme med en slik type melding som de kom med, så er de jo nødt til å høre med de som er nærmest og pårørende, om det faktisk er slik at det var slik. Men det var jo ikke slik i det hele tatt, sier Tande og fortsetter:

- Clas hadde jo spurt hele familien min, og hele familien min mente at det var det han burde gjøre, fordi han har et større nettverk og kan nå ut til flere. Og de ville jo selvfølgelig at folk skulle vite at jeg var våken, og det ville jo jeg også, så jeg skjønner ikke helt problemet med det.

- Har full forståelse

Leder for kommunikasjon og samfunn i Skiforbundet, Espen Graff, skriver følgende til Dagbladet i en mail:

«Jeg har full forståelse for at Daniel ser slik på det. Det er han og familien som bestemmer hvordan de ønsker en slik nyhet gjort kjent. Vi publiserer aldri noe uten at det er avklart med utøver og medisinsk ansvarlig.»

Graff fortsetter:

«At Clas Brede publiserte den på sin egen profil, ble påpekt under evalueringen i april, men tiden ble brukt på langt viktigere ting da vi gikk gjennom det som hadde skjedd. Blant annet viktigheten av at det kun er legen som snakker om medisinske forhold i en slik sak. Mange medarbeidere hadde det tøft, ikke minst Clas Brede som var midt oppe i det. Derfor var vårt fokus selvsagt å ta vare på Daniel, hans familie og gode kolleger.»

Vil ha med Bråthen videre

Tande forteller at Bråthens støtte har betydd mye for ham.

- Hans støtte for min del har betydd ekstremt mye. Jeg har jo kjent Clas siden jeg var 13-14 år gammel. Fra første gang jeg fikk plass på det som da het «Morgendagens Helter», har jeg hatt mye med Clas å gjøre. Han har alltid hatt troen på at jeg skulle bli en god skihopper, og han er en veldig fin fyr å jobbe med og ha med på tur.

Bråthen-saken har ligget som et slør over hoppmiljøet.

- Det er selvfølgelig utrolig kjedelig å se på at han må stå i den situasjonen han står i. Men igjen, så er jobben vår å prøve å ikke fokusere på det og heller fokusere på det å hoppe på ski. Vi har fått mye trening på det opp igjennom årene, så det går greit. Men det er ikke gøy å se på en person du er glad i stå i den situasjonen.

- Hvilke tanker har du gjort deg om situasjonen?

- Jeg har ikke gjort veldig mye. Jeg har ikke mer kunnskap enn det mannen i gata har, så jeg har ikke gjort meg opp noen stor formening. Jeg håper vi kan ha med Clas videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer