Tande kan bli verdens beste

Petter Tande (18) kan bli verdens beste kombinertløper.

Vi har hørt det før av dem som forstår seg på det, men vi begynner å tro litt på det selv også. Trønderen er bare så vidt fylt 18 år, har ikke tatt sertifikat for bil ennå, men utstråler allerede autoritet og selvsikkerhet.

Lørdag kom han på 8. plass på normaldistansen i verdenscuprennet i Kuusamo - uten full klaff i verken bakken eller sporet.

Han har ikke respekt for noe. Mens enkelte synes at den store bakken i Kuusamo er i tøffeste laget, sier Tande at han liker den. Unggutten liker utfordringer.

Tande lå på 7. plass etter hopprennet, og falt en plass ned etter langrennet.

- Jeg må hoppe bedre enn i dag. Det er i bakken jeg må gjøre det, sa Petter Tande.

Er bedre

Tyskeren Ronny Ackermann var i en klasse for seg i Kuusamo. Finnen Hannu Manninen på 2. plass kom minuttet bak på 2. plass. Mange nordmenn skuffet stort.

- Vi er bedre enn dette, og får rette på det allerede til søndagens sprintrenn, sa Tande.

- Det er mulig å slå Ackermann på sikt. Han er bare et menneske han også.

- Jeg kan komme blant de seks. Det kunne jeg klart i dag også, men jeg trynet på 3. runden og tapte en del sekunder på det. Og så stivnet jeg selvsagt etterpå, forklarte han.

Tande slo igjennom under NM på ski for snart to år siden. Da var han bare 16 år gammel. I junior-VM i fjor ble det to bronsemedaljer på ham.

Og enda er han junior i to sesonger til.

- Tande blir en av verdens beste kombinertløpere med tid og erfaring, fastslo Lasse Ottesen. Ottesen er hopptrener for kombinertlandslaget.

Skralt

De øvrige nordmennene slet betydelig mer i Kuusamo. Ola Morten Græsli ble nummer 15, Espen Rian nummer 16, Magnus Moan nummer 19, Sverre Rotevatn 20, Håvard Klemetsen 22 og Kristian Hammer 23.

Som vanlig var det i bakken det sviktet.

- De vet at det de gjorde i dag ikke var godt nok, men på treningen fredag hoppet vi veldig bra. Derfor vet vi at vi kan. Vi må tore å senke skuldrene i konkurransene. Vi har snakket mye om hvordan vi skal klare å ta ut det beste når det gjelder, kommenterte Ottesen.

Allerede søndag er det nye muligheter. Hvis vindforholdene tillater at det blir sprintrenn.

(NTB)

GOD: Petter Tande slo igjennom under NM på ski for snart to år siden