Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk seier i Hoppuka

Tande om sekundene før drømmehoppet: - Aldri hatt en så merkelig følelse

Daniel-André Tande (22) banket alle i Garmisch-Partenkirchen.

VANT: Daniel-Andre Tande vant nyttårshopprennet i Hoppuka. Foto: NTB Scanpix
VANT: Daniel-Andre Tande vant nyttårshopprennet i Hoppuka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OSLO (Dagbladet): Idrettsåret 2017 er i gang. For Daniel-André Tande ble gårsdagens fyrverkeri overgått av dagens pangstart i det tradisjonsrike nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

Den norske 22-åringen ledet etter 1. omgang med svevet på 138 meter. Spenningen var derfor stor og presset enormt da han satt utfor ned mot hoppkanten i Garmisch-Partenkirchen.

- Jeg synes han ser litt nervøs ut, jeg, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

Men Tande leverte et fabelaktig hopp på 142 meter. Nervene var ikke å se - bare ren og skjær klasse. Verdensklasse.

Det holdt til seier i nyttårshopprennet på mesterlig vis.

- For en prestasjon av Tande med det presset, hyller Johan Remen Evensen.

- Merkelig følelse

Hovedpersonen selv fikk en stor klem av mamma Trude like etterpå. Begge to var tydelig rørt over prestasjonen. Tande bekreftet også at han var nervøs før det siste hoppet.

- Jeg var ganske nervøs på toppen. Det var utrolig deilig å for en gangs skyld ha stang inn og komme på topp. Det var jævlig godt, sier Tande til NRK.

Om følelsen han hadde på toppen før det siste hoppet, sier han:

- Skal jeg være helt ærlig så kjente jeg kroppen min jævla dårlig. Jeg har aldri hatt en så merkelig følelse i en sittestilling gjennom et hopprenn før. Men jeg kjente jo disse referansepunktene jeg har, som aldri forandrer seg. Jeg kjente at de var inne, og da var det bare å banke til, sier Tande, som ikke trodde han ville vinne da han landet.

- Jeg trodde ikke det, for jeg følte jeg landet bak den grønne linja, men banker nedslag så fint jeg greier. Det holdt det, sier Tande.

22-åringen skriver seg dermed inn på en eksklusiv liste over norske vinnere i Garmisch-Partenkirchen.

Både i 2013 og 2015 vant Anders Jacobsen dette nyttårsrennet. Sigurd Pettersen gjorde det samme i 2004, mens Espen Bredesen triumferte i 1994, Roger Ruud i 1992, Ingolf Mork i 1971, Bjørn Wirkola fra 1967-1969, Toralf Engan i 1963, Olaf Bjørnstad i 1954 og Asgeir Dølplads i 1953.

Lange svev

Andreas Stjernen tok ledelsen i finaleomgangen, men mistet den raskt til Peter Prevc. Med sterke 139 meter overtok etter hvert lillebror og verdenscupleder Domen Prevc ledelsen - med solid margin.

Kamil Stoch ville imidlertid ikke være dårligere. Med 143 meter noterte polakken seg for konkurransens lengste hopp. Det ga polsk ledelse før de fire siste hopperne.

Verken tyske Markus Eisenbichler, polakken Piotr Zyla eller østerrikeren Stefan Kraft klarte ikke å holde Stoch bak seg på dagens resultatliste. Dermed var det bare Tande som kunne tukte polakken. Det norske stortalentet holdt nervene i sjakk og hoppet inn til sin første hoppukeseier.

Best i begge omganger

Daniel André Tande ledet etter 1. omgangen foran Stefan Kraft. Tandet banket Tom Hilde i den helnorske duellen i 1. omgang. Med svevet på 138 meter tok det norske sammenlagthåpet også ledelsen i rennet. Ingen av de gjenstående hopperne klarte å tukte Tande.

- Det ser så enkelt ut. Dette var godt å se. For et drama og for en finaleomgang vi skal få, sa NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Sammenlagtleder Stefan Kraft hoppet 137 meter med omtrent identiske vindforhold som Tande og plasserte seg to poeng bak Tande før finaleomgangen i nyttårshopprennet. Østerrikeren vant det første rennet i Hoppuka.

Tom Hilde og Halvor Egner Granerud klarte ikke å kvalifisere seg til 2. omgang. Det gjorde imidlertid Anders Fannemel, Andreas Stjernen og Robert Johansson. De jublet for Tandes suksess.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!