Tande røper fingerspråk

- De synes det er jævlig fett.

TEGN: Daniel-André Tande hoppet ned til sjetteplass i kvalifiseringen til lørdagens storbakkerenn i OL. Etterpå gjorde han dette tegnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TEGN: Daniel-André Tande hoppet ned til sjetteplass i kvalifiseringen til lørdagens storbakkerenn i OL. Etterpå gjorde han dette tegnet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): De norske hopperne viste storform i kvalifiseringen til lørdagens OL-renn i den store bakken. Robert Johansson vant foran Johann André Forfang. Daniel-André Tande kom på sjetteplass, mens Andreas Stjernen ble nummer 19.

- Det var nok en fin dag i bakken, sier Johansson etter svevet på 135 meter. Tande følte at han nesten var der, men ikke helt. Da han skrenset opp på sletta, gjorde han et tegn med fingrene - noe han har gjort hele denne vinteren.

En tilfeldighet? Nei. Fingrene som stikker opp fra hver hånd har et budskap:

- Det er et tegn til gutta hjemme, sier han.

- Hvilke gutter?

- Kompisgjengen. Jeg har gjort det i hele vinter, som er en del av feiringa mi. Det er et tegn på samhold, enkelt og greit.

TIL TOPPS: Robert Johansson ble best i kvalfiseringen med et hopp på 135 meter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIL TOPPS: Robert Johansson ble best i kvalfiseringen med et hopp på 135 meter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De må jo synes det er stas at du tenker på dem, midt under et renn?

- Ja, de synes det er jævlig fett. Dette er folk jeg har vokst opp med og gått på skole med, forteller Tande.

Selvtillit

24-åringen har vært Norges beste hopper, men under OL er han forbigått av Forfang og Johansson. De to tok sølv og bronse i normalbakkerennet. I dag kapret de plass nummer én og to i kvalifiseringen. Sånt gir selvtillit før rennet som starter klokka 13.30 lørdag.

- Planen var å komme godt i gang i bakken, påpeker Johansson. Og det har han klart. Han var et ettertraktet intervjuobjekt etter seieren, også blant utenlandske journalister.

- De lurer på hvordan jeg har klart å time formen og hva jeg tenker om morgendagen. Så spør alle om barten. De lurer på hvordan den ble sånn og om jeg tror det er en lykkebart.

Johansson fortsetter:

- Det synes jeg bare er morsomt. Det betyr at den blir lagt merke til. Og det er litt av poenget når du fortsatt har den etter to år.

- Av og til kan spørsmålene være litt rare. Noen lurer på om barten gjør meg til en bedre skihopper. Det skal godt gjøres hvis en bart gjør det.

Ser lovende ut

Også Forfang tar med seg massevis av selvtillit før morgendagen:

- Jeg begynner å finne ut av bakken. Det ser lovende ut. Vi får prøve å fortsette i morgen, sier han.

Kamil Stoch er regjerende olympisk mester i storbakken. I kvalifiseringen kom han på sjuendeplass, uten at det så ut til å plage ham. På sletta møtte han kona Ewa Bilan-Stoch - en ivrig fotograf - som viste ham noen av bildene hun hadde tatt.