Alexander Stöckl om Tandes skiproblemer

Tandes problemer uroer Stöckl: - Vi får se om det fortsetter sånn

Alexander Stöckl liker ikke det han omtaler som «personlige, tekniske feil» hos Daniel-André Tande bare dager før Raw Air-starten.

Tande skuffet i hopp-NM i forrige uke og fulgte opp med svak hopping i Lahti i helgen.

- Jeg er ikke bekymret, men jeg prøver å sikre meg at han er i rute. Det blir teknisk terping, sier Stöckl om sine samtaler med Tande den siste tiden.

I fjor toppet det seg helt mellom de to under den aller første utgaven av Raw Air. Stöckl truet med å sende hjem Tande etter flere uheldige hendelser.

Tande nektet å stoppe for pressen i Holmenkollen onsdag, mens han i helgen ikke var veldig snakkesalig hos rettighetshaver NRK.

- Han er forbannet over egen prestasjon. Det tydeliggjør han, og for meg er det helt greit. Jeg skjønner at han er skuffet, og Daniel er en type som ikke skjuler skuffelsen. Han er bare en slik type, men han var ikke ufin i intervjuene. Han var kort og kjapt, og det må vi kunne leve med, sier Stöckl til NTB.

Ble syk

Det er ingen tvil om at østerrikeren ikke liker utviklingen hos Tande, som så sent som i januar ble verdensmester i skiflyging.

- Vi får se om det fortsetter sånn, svarer Stöckl unnvikende på om han er bekymret for flere negative Tande-oppslag under årets Raw Air.

Tande pådro seg omgangssyke etter VM-gullet i skiflyging. Under OL i Pyeongchang slet han også med tannproblemer.

- Det er vanskelig å si om det har ødelagt rytmen, men jeg tror ikke vi skal skylde på det. Han er i bra form rent kroppslig. Helseundersøkelsene hans viser at han er i fysisk bra form. Det er ikke det som er problemet, det er det tekniske som har sklidd ut, mener landslagssjefen.

For offensiv

Stöckl sier dagene fram mot Raw Air skal brukes til å få orden på Tandes teknikk.

- Han må være mer defensiv i starten av tråkket, og det blir teknisk jobbing denne uken. Det er ikke lurt å jobbe med utstyr eller endre ski og andre ting når det er tekniske ting som er forklaringen, sier østerrikeren.

I helgen ble det gjort et poeng ut av Tande sliter med høyreskia.

- Det er det første som slår ut når han gjør et middels hopp. Det er en personlig, teknisk feil han har. Det gjør at han ikke får kontakt med høyreskia, det vil si at han ikke får luft under den høyre skia.

- Hvorfor den høyre?

- Han er usymmetrisk, men det er de fleste. Få er 100 prosent symmetrisk, og det slår det ut på den ene siden. For Daniel ser du det på høyresiden.

Skuffet

Raw Air innledes i Holmenkollen fredag kveld. Deretter venter konkurranser i ti dager på rad.

I fjor bannet Tande på TV, snakket negativt om Holmenkollen og gjorde ufine gester da han hånet juryen i et renn på Lillehammer.

- Jeg hadde ikke nok energi til at hodet klarte å koble sammen fort nok. Reaksjonene kom litt uten at man rakk å tenke over det man gjorde før det var gjort, sa Tande til NTB i forrige uke.

Han lover bot og bedring foran år to av den norske hoppturneringen.

- Jeg preget tidenes aller første Raw Air på feil måte. Jeg var skuffet over måten jeg oppførte meg på, men jeg har klart å legge det bak meg, sa Kongsberg-hopperen.

(NTB)