Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tankekors for OL-utøverne

Gerhard Heibergs beklagelse av sin uttalelse om at et land som er i krig ikke kan arrangere OL, viser hvilket spill som nå er i gang for å sikre vinterlekene i Salt Lake City.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heiberg gjorde bare det en hvilken som helst Høyre-statsråd gjør i disse dager, nemlig å plumpe ut med sin oppriktige mening - uten å ta høyde for hvilke reaksjoner slik ærlighet vil utløse. Som medlem av IOC har Heiberg en plikt til å ivareta organisasjonens regelverk om at «alle væpnede konflikter skal opphøre, uansett årsak, grunn eller hvilke midler konflikten utkjempes med», mens OL pågår (The Olympic Truce).

TERRORANGREPET MOT USA og krigshandlingene i Afghanistan er blitt en reell trussel mot vinterlekene som starter 8. februar neste år. Men IOC og arrangøren gjør nå sitt ytterste for å kneble all debatt om OL bør avlyses eller ikke. De er livredde for å miste milliardinntektene som er knyttet til TV-rettigheter og sponsorer. Den ellers så nøkterne Jacques Rogge som i juli overtok presidentklubba, har de siste dagene reist rundt til verdens største multinasjonale selskaper i USA og Asia for å forsikre disse om at OL vil gå sin gang. Da passer det dårlig - for å si det mildt - at en internasjonalt respektert IOC-delegat som Gerhard Heiberg reiser tvil om lekene. Mellom linjene i Heibergs beklagelse kan vi ane hvilket press han er blitt utsatt for.

MANDAG MØTES HEIBERG OG ROGGE i koordineringskomiteen for å finne fram til de definisjoner og formuleringer som gjør at vinterlekene ikke stoppes av sitt eget regelverk. Etter møtet på hotellet Little America vil idyllen være gjenopprettet: OL går som planlagt, og USAs bombing av Afghanistan vil bli omtalt som et lands rett til selvforsvar og verdens kamp for å unngå terror. Båndene mellom IOC og Bush-regjeringen er for øvrig så tette at en bombestans kan bli aktuelt for å få lekene i havn.

MEN VINTERLEKENE har allerede fått sitt terrorstempel. I går fikk vi vite at USA sprøyter inn over 1,7 milliarder kroner ekstra for å forsterke sikkerhetstiltakene. Om det ikke blir «best games ever» når Rogge skal gi sin første sluttkarakter, blir det iallfall «safest games ever». For 21 år siden var det også en krig i Afghanistan som splittet idrettsverden. Her i Norge endte det med at et flertall på idrettstinget gikk inn for boikott av sommerlekene i Moskva. Utøverne ble ikke hørt, og mange la opp eller trappet ned.

NÅ ER BJØRGE STENSBØL bekymret for at utøverne «begynner å tenke og reflektere» over OL i Salt Lake City. Tenk det - toppidrettssjefen er redd for at utøverne mister gullfokus fordi de må svare på spørsmål som opptar en hel verden. Jeg vil heller si det slik: Norske OL-utøvere plikter å ta stilling til om de vil delta i et OL hvis vertslandet fortsatt er i krig. Idretten og OL mister sin verdi om medaljer og penger blir viktigere enn terror og bomber.

DET VAR DETTE Gerhard Heiberg ga uttrykk for og som han burde vært tøff nok til ikke å beklage.

Les også: Nekter å mene noe om OL-saken

Hele Norges coronakart