- Tankeløst av arrangøren

Astrid U. Jacobsen synes Skofterud burde fått bil.

SUVEREN REKORD: Vibeke Skofterud slo rekorden i kvinneklassen i Vasaloppet med klar margin. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
SUVEREN REKORD: Vibeke Skofterud slo rekorden i kvinneklassen i Vasaloppet med klar margin. Foto: Terje Bendiksby, ScanpixVis mer


(Dagbladet): Det har vakt reaksjoner at Vasaloppet premierte Jörgen Brink med en bil da han satte rekord i herreklassen, mens Vibeke Skofterud ikke fikk noen bonus for å sette ny rekord med ni minutters margin i kvinneklassen.

- Jeg mener jo at det bør være samme premier i dame- og herreklassen. Men så ser jeg jo også at Vasaloppet har veldig mye lengre tradisjon på herresiden, og at det kan være bakgrunnen for den skjeve fordelingen, sier Skofteruds lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

Skofterud selv synes også det var litt spesielt at premieringen i de to klassene var så forskjellige - henholdsvis en bil og ingenting - men understreket at hun var godt fornøyd med premien på 75 000 kroner for førsteplassen. Det er for øvrig samme premie som for vinneren i herreklassen - det var bonusprisen for rekord som var forskjellig.

- Jeg tror det største for Vibeke var å vinne og å gjøre det så bra, og så kan man undre seg litt over hvorfor hun ikke får samme belønning for det som gutta, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Litt tankeløst Lagvenninna, som var en av utøverne som på en pressekonferanse ønsket velkommen til helgas verdenscupløp i Holmenkollen, synes det er å dra saken litt langt å gjøre det til et spørsmål om likestilling - tre dager før kvinnedagen.
 
- Jeg vet ikke om jeg vil kalle det en likestillingssak. Det handler vel mer om at det er større konkurranse på guttesida og en større markedsverdi på guttesida. Men det er kanskje litt tankeløst, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Argumentasjonen fra Vasaloppet er at det var satt opp en bilpremie til en eventuell ny rekord i det rene kvinneløpet «Tjejvasan» forrige helg. Tjejvasan er et løp kun for kvinner, men er kun tre mil langt.

- Da synes jeg det er mer rart. Hvis de setter opp en slik premie i Tjejvasan, burde det også vært det i kvinneklassen i det vanlige Vasaloppet også, for det viser jo at de er opptatt av rekordene, sier Uhrenholdt Jacobsen.

- Gøy å se Rent bortsett fra premieproblematikken, forteller Astrid at skijentene gledet seg stort til å se lagvenninna i aksjon på de ni milene fra Sälen til Mora.

- TANKELØST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes kvinner og menn burde blitt premiert likt i Vasaloppet. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
- TANKELØST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes kvinner og menn burde blitt premiert likt i Vasaloppet. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix Vis mer

- Jeg tror aldri noen har gledet oss så mye til Vasaloppet som i år, når Vibeke skulle gå. Og det var utrolig gøy at hun gjorde det så bra. Hun hadde sikkert god hjelp av et bra føre, men det er ikke tvil om at hun har gått veldig fort. For oss var det litt gøy å se at det faktisk er litt forskjell på de som går i verdenscupen og de som satser langløp på damesida. På guttesida er det skjedd mye mer, og det er mye større trøkk, sier hun.

- Er langløp noe du kan tenke deg å satse på selv?

- Jeg vet ikke, jeg. Jeg vet ikke om jeg har hode til det. For det å gå over så lang tid og holde fokus og motivasjonen oppe, det tror jeg ville vært en utfordring for meg. Rent fysisk tror jeg det kunne passet bra. Men jeg måtte nok trent litt på det mentalt. Og jeg tror jeg hadde hatt mye å lære på det å ta til seg væske og næring underveis i et løp. Vibeke må jo ha gjort alt riktig i går, med såpass lite erfaring på langløp, sier Uhrenholdt Jacobsen.