Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug tilbake etter dopingdommen

Tankeløst: Norsk avis plasserer Johaug på sportens svarteliste

Har vi virkelig ikke lært noen ting av det som skjedde med Therese Johaug?

TOTALT FEILPLASSERT: Aftenposten roter det fullstendig til for Therese Johaug. Det er pinlig for avisa og dumt for å få til en renere sport. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOTALT FEILPLASSERT: Aftenposten roter det fullstendig til for Therese Johaug. Det er pinlig for avisa og dumt for å få til en renere sport. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

THERESE JOHAUG er klar for å konkurrere på ski igjen, og blikkene rettes framover. Da er det greit å få orden på synet. Å se det som virkelig venter den løperen de fleste regner med skal prege sporten i år framover.

For å holde nettopp det blikket klart, er vi nødt til å starte i fortida. Therese selv slet lenge med å forstå sin egen rolle og ta sin del av ansvaret i en dopingsak som ble ganske uforståelig for en skiløper med helt gode etiske verdier. Den nødvendige erkjennelsen av idrettens spesielle straffesystem kom sigende underveis, og endte med at hun denne uka greit tok sitt eget juridiske ansvar for det som hadde skjedd.

Men ansvaret for det som heretter skjer med ryktet hennes som idrettsutøver, hviler også på oss.

GRÅTKVALT: Dalsbygd-jenta holdt sin første pressekonferanse etter å ha sonet ferdig den 18 måneder lange dopingutestengelsen. Video: NTB Scanpix Vis mer

DA er det både trist og foruroligende at Aftenposten starter comebacket til Therese Johaug med å sette henne på svartelista sammen med en gjeng av langrennssportens verste dopere.

Les Aftenpostens artikkel her.

Jeg tror ikke det er vondt ment. Det bare speiler den manglende forståelsen av denne saken i medier som rent faglig burde forstått mer av den etiske avgrunnen mellom systematiske dopere og de som ubevisst har brutt dopingreglene.

For når Aftenposten skal fortelle oss hvor store sportslige sjanser Therese som dopingdømt har i VM i Seefeld neste vinter, er hjernecellene frakoblet i en av Norges største redaksjoner.

avisas førsteside i går kom det en forsøksvis analytisk sak om hvor vanskelig det blir for Therese Johaug å vinne medaljer igjen. Faktagrunnlaget for denne analysen var en liste Aftenposten hadde fått tilsendt fra det internasjonale skiforbundet (FIS) over alle dopingutestengte løpere i sporten siden 2000 og fram til i dag.

Fra denne triste lista over syndere i en hardt prøvet utholdenhetsidrett, hadde Aftenposten så valgt ut de 17 løperne som måtte sone like lange dommer som Therese. Altså de utøverne med straff på minst 18 måneder:

Er det mulig å komme tilbake etter en slik konkurransepause, spør avisa Johaug. Hun er ikke så bekymret for den pausen. Det er derimot Aftenposten. For de har sjekket hvordan det gikk med de andre som hadde minst like lange straffer.

Og den statistikken taler mot Therese Johaug.

SMART journalistikk, ikke sant? I hvert fall om du ikke nevner for leserne at straffenivået for doping i denne perioden ganske nylig er blitt doblet med regelendringen fra 1. januar 2015.

Det betyr at tilnærmet alle på denne svartelista fra FIS der Aftenposten synes Therese passer inn, er løpere med de tyngste dopingdommene. Altså de som bevisst svindlet i de aller største konkurransene, og for øvrig trente med så mye innkjøpt speed, lånt og mikset blod at toppfarten naturlig forsvant da dette dopbruket ble avslørt.

Det skjedde for eksempel nesten kollektivt med det russiske kvinnelandslaget etter alle avsløringene i denne perioden. Der hadde sannsynligvis løperne vent seg til å trene ekstremt hardt fordi det jevne dopbruket ga dem styrke til å tåle et slikt daglig treningsregime. Da dopet muligens forsvant før den nye systematiske svindelen i forberedelsene til Sotsji-OL, trente de fleste seg rett og slett i stykker. Russerne manglet erfaring til å styre treningsintensiteten uten bruk av ulovlige midler.

Synes Aftenposten fortsatt at dette er en fin sammenlikning med den treningshverdagen som venter Therese Johaug og de andre norske kvinnelige langrennsløperne fram til VM i Seefeld i februar neste år? Eller begynner det å sive inn at en slik sammenlikning mellom Therese og en gjeng svindlere i seg selv er totalt tankeløs.

FRA denne redigerte FIS-lista oppgir ikke avisa andre navn enn de tre som kom tilbake og tok VM-medaljer. Det var de to russerne Natalia Baranova-Masalkina (første løper tatt midt under lekene i Salt Lake 2002) og Natalja Matvejeva (den løperen Petter Northug minst vil se i sporet), samt Virpi Kuitunen som rotet seg inn i det finske nasjonale sviket under Lahti-VM 2001. La oss derfor hjelpe dere til å finne fram mange flere navn til årets mest hjelpeløse forsøk på å lage en vettug liste fra sportens verden.

For er det ikke interessant å sette Therese Johaugs sjanser til å gå fort på ski igjen opp mot hele det finske stafettlaget? Altså herrene Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Jari Isometsä og Janne Immonen som ble dømt etter å ha ledet Kuitonen og seg selv inn i fristelse nær en eller annen bensinstasjon i utkanten av VM-byen.

Eller hva med å sammenlikne henne med den rutinerte russiske dopduoen Larisa Lazutina og Olga Danilova som ble avskiltet midt under OL 2002, østerrikeren Johannes Dürr som fløy hjem fra Sotsji for å få dosene sine med dopingpolitiet i hælene, landsmannen Christian Hoffmann som plutselig nesten ble vedens beste fristilsløper, Russlands skiyndling Julia Tsjepalova eller doperen over alle skidopere; den herostratisk berømte tyskspanjolen Johann Mühlegg?

For har virkelig Therese Johaug noen mulighet når Aftenposten konkluderer med at bare 3 av disse 17 svindlerne på sportens svarteliste klarte å få mesterskapsmedalje da de kom tilbake?

SÅNN kan de mest tankeløse spørre uten å bry seg noe spesielt om at Therese Johaug verken er blitt beskyldt eller dømt for noe juks. Hun brukte en leppesalve med et steroidinnhold uten noen som helst påvirkningskraft bortsett fra å ta knekken på et munnsår.

Slike saker som denne i Aftenposten tar derimot knekken på all forståelse om hvordan vi skal stoppe de som bevisst ødelegger sporten.

Da er det ikke Therese som hører hjemme på denne svartelista.

Det er journalistikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!