IKKE IMPONERT: Åge Hareide mener det bør være en selvfølge å passe på kroppen sin optimalt noen dager før en meget viktig landskamp. Det synes han ikke det virker som alle landslagsspillerne har gjort. 
Foto:Cornelius Poppe / SCANPIX
IKKE IMPONERT: Åge Hareide mener det bør være en selvfølge å passe på kroppen sin optimalt noen dager før en meget viktig landskamp. Det synes han ikke det virker som alle landslagsspillerne har gjort. Foto:Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Tankeløst om de var ute til langt på natt

Åge Hareide mislikte støyen i Oslo da han var landslagssjef.

(Dagbladet): Eks-landslagssjef Åge Hareide synes landslagsguttas bytur etter Island-kampen var lite gjennomtenkt.

I dag hevdet P4 å ha flere kilder på at profilerte spillere festet til langt på natt bare noen dager før den svært viktige bortekampen mot Danmark, som endte med 0-2-tap.

Hareide vil ikke spekulere i hva som stemmer i forhold til alkoholkonsum og leggetid, men er uansett kritisk til at spillere var på byen fire dager før skuffelsen i Parken.

- Det synes jeg ikke er greit. Den kampen var kanskje den viktigste siden Tyrkia i forrige EM-kvalik (i 2007, tap 1-2), og det bør være nok til å forstå at man må passe på kroppen sin helt optimalt i forkant. Jeg tror ikke den byturen var lurt, sier Hareide til Dagbladet.

Mye støy i Oslo
Han forsøkte selv, i den grad det var mulig, å unngå at man i forbindelse med en dobbeltlandskamp spilte den første matchen i Oslo.

- Vi hadde som prinsipp da terminlista blei satt opp, at vi forsøkte å ha den siste kampen i Oslo. Det var mentalt lettere å reise hjem enn å reise ut. I Oslo er det alltid mer støy rundt spillerne enn ute, det er kompiser som skal besøke spillerne og så videre. Det opplevde jeg som det største problemet. Ikke at de gikk på byen, men at det var mye unødige forstyrrelser. På slutten innførte vi en regel om at alle private samtaler skulle være avsluttet dagen før kamp. Før den tid kunne det være folk som hang rundt resepsjonen og snakket med spillerne halve kampdagen. Jeg synes vi var mye mer konsentrerte da vi var på bortebane, sier Hareide.

Også under hans tid var det «frihet under ansvar» som var det gjeldende prinsippet. Han opplevde aldri at det sklei ut mellom to kamper.

- Det fungerte OK. Så får du selvfølgelig enkelte uheldige episoder, men det var aldri noe problem mellom to viktige kamper. Det skjedde etter en kamp i min periode som sjef, og en gang før en kamp, men ikke noe som kunne være utslagsgivende på prestasjonen. Den episoden før kamp endte med at spilleren ikke deltok på samlinga, sier Hareide.

Han sikter til da Steffen Iversen var på nachspiel natta før ei samling. Den daværende RBK-spilleren greide ikke å møte opp til avtalt tid klokka 12, og tok ikke telefonen da han ble oppringt.

- Det mest bekymringsverdige var å levere spillerne tilbake til klubbene i god stand. Etter samlinga var de overlatt til seg selv, og da var det på en måte klubbens regler som var gjeldende. Men spillerne har stort sett vært eksemplariske, og det er for det meste de samme guttene da som nå.

- Tankeløst om de var ute til langt på natt
Hareide vet av egen erfaring at det er vanskelig å få roet ned kroppen etter en kamp.

- Da har man gjerne kjempeproblemer med å sovne, adrenalinet pumper gjennom kroppen og du blir liggende i senga og se i taket. Så det kan være veldig godt å treffe andre mennesker og ha det kjekt. Men du må vurdere selv hvor grensene går, komme hjem til fornuftig tid og få sove.

- Om det er riktig at flere spillere var ute til seint på natt og drakk mer enn noen få øl - hva tenker du om det?

- Det vil selvfølgelig være veldig skuffende. De vil i så fall ikke bare ha gjort noe dumt mot seg selv, men overfor hele laget som skal ut i en viktig kamp, og alle de nordmenn som har gledet seg over landslagsresultatene i det siste. Det er tankeløst. Når Norge får håp om å klare kvaliken, står hele nasjonen bak landslaget. Det ble en skuffelse i Parken, og i kjølvannet av det kommer det alltid noe skitt. Det er synd for norsk fotball og de som steller med det, sier Hareide.