Tannløs VM-bronsevinner temmet av Tsjekkia

Nederland røk på 1-2-tap.

VANT: Tsjekkia vant sin EM-kvalifiseringskamp mot VM-bronsevinner Nederland. Foto: EPA/FILIP SINGER
VANT: Tsjekkia vant sin EM-kvalifiseringskamp mot VM-bronsevinner Nederland. Foto: EPA/FILIP SINGERVis mer

Sommerens bronsevinnere fra VM vartet ikke opp med storspill på besøk hos Tsjekkia i EM-kvalifiseringen tirsdag. Det ble 1-2-tap for Guus Hiddinks menn.

Nederland hadde mest ballbesittelse og styrte mye av banespillet før pause mot Tsjekkia. Det førte dog ikke til at laget skapte mye framover. For uten Arjen Robben på banen virket det som om det var mye som ikke stemte for nederlenderne under ledelse av «ferske» Guus Hiddink.

Den tidligere Rosenborg-spilleren Borek Dockal fikk det imidlertid til å stemme godt, da han etter 22 minutter ga vertene ledelsen. 25-åringen dunket til fra 17 meter, via stolpen og i mål bak Jasper Cillessen.

At Stefan de Vrij utlignet for Nederland ti minutter ut i annen omgang så ut til å redde poeng, men på overtid fikset Vaclav Pilar ny tsjekkisk ledelse og med det seier i kvalifiseringsåpningen.

- Det er bittert å tape kamper på slutten. Taktikken var ikke problemet, det var individuelle feil på høyresiden. Når forsvaret gjør slike feil, kan man ikke skylde på spillestil, sa Hiddink etter kampen.

Sjansefattig Tsjekkias 1-0-scoring kom etter det som var én av to avslutninger på mål for tsjekkerne i førsteomgangen. Nederland kunne vise til en i samme kategori.

Over i annen omgang fortsatte kampen på samme vis. Det ble rett og slett ingen stor fotballkamp på Letná-stadion. Ti minutter inn i omgangen steg Nederland-forsvarer Stefan de Vrij til værs og headet inn utligning.

- Tsjekkerne lot oss ikke få mange muligheter. Vi må lære av denne kampen, sa Hiddink.

Mot slutten skapte Nederland et par muligheter til, uten at Robin van Persie, Memphis Depay eller noen fikk det til å stemme. Det fikk Pilar, da han utnyttet en forsvarsglipp fra Daryl Janmaat og til slutt kunne sette ballen i åpent nett.

Totalt endte begge lag opp med fire avslutninger på mål, ifølge UEFAs egen statistikk. I tillegg hadde lagene samme antall utenfor mål.

Island seiret Tsjekkia sikret med 2-1-seieren et ordentlig godt utgangspunkt på EM-kvalifiseringen. De er sammen med nettopp Nederland en av de største favorittene til gruppeseieren i gruppe A.

- Jeg er veldig fornøyd med seieren. Det var ikke lett. Vi var litt heldige på slutten, oppsummerte Tsjekkia-sjef Pavel Vrba.

Tyrkia har vært nevnt som en outsider, men de fikk kjørt seg borte mot Island tirsdag. Det ble til slutt 0-3-tap, blant annet etter scoring av Vikings Jón Dadi Bödvarsson. Tyrkerne fikk forsvarer Ömer Toprak utvist tidlig i annen omgang.

I den siste kampen i gruppen ble det målløst mellom Kasakhstan og Latvia i Astana.

(NTB)