MÅ TENKE LANGSIKTIG: FourFourTwo-journalisten Alex Hess, mener Liverpool ikke burde vinne kveldens finale, for å få mest mulig hvile. Foto: Graham Chadwick / Daily Mail
MÅ TENKE LANGSIKTIG: FourFourTwo-journalisten Alex Hess, mener Liverpool ikke burde vinne kveldens finale, for å få mest mulig hvile. Foto: Graham Chadwick / Daily MailVis mer

Tap i kveldens finale kan faktisk være det beste for Liverpool

Om man tenker langsiktig.

(FourFourTwo): - Det er et fantastisk trofé i potten - og Champions League-billett. Men Sevilla kan gjøre de rødkledde en tjeneste, dersom de vinner i Basel i kveld, skriver FourFourTwo-journalisten Alex Hess.

Spillet, som Danny Blanchflower sa, handler om ære. Det han ikke la til, er at følelsene gjelder dobbelt på anledninger som en europacupfinale, men den slags sier seg selv.

Trolig har mange av Liverpools fans, spillere og støtteapparat tenkt på mye andre ting enn bare æren, siden de landet i Basel foran kveldens Europa League-finale mot Sevilla.

Ideen om at Liverpool kan dra direkte nytte av å gå glipp av trofeet, vil nok bli sett på som vranglære i en klubb som er stolt av sin betydelige samling av sølvtøy. Spesielt siden man også får med en billett til neste sesongs Champions League, noe som gjerne ville reddet en desperat, middelmådig ligasesong.

Likevel, disse fordelene kan bare være der, og stirre alle i øyet.

Kortvarig glede Først, litt felles visdom. Seier i finalen i kveld vil ikke bare sende Liverpool tilbake blant Europas elite, men også være et betydelig lokkemiddel for potensielle rekruttspillere - spesielt de som er gode nok til å havne hos et av de andre lagene i ligaen.

Hvorfor ellers skulle for eksempel Marco Reus havne hos ligaens åttende beste lag?

De siste årene har flere spillere havnet andre steder enn hos Merseyside-klubben. Diego Costa, Henrikh Mkhitaryan og Willian er bare tre av mange som har avslått tilbud fra Liverpool, for heller å gni skuldre mot kremen av toppspillere på kontinentet hver midtuke.

KLART TIL FINALE: Liverpool møter Sevilla til finale her på St. Jakob-Park i Basel. Foto: Ben Queenborough/BPI/REX/Shutterstock
KLART TIL FINALE: Liverpool møter Sevilla til finale her på St. Jakob-Park i Basel. Foto: Ben Queenborough/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

På samme måte som penger skulle havnet i Liverpool-kassen fra UEFAs kringkastere og premiepott (Juventus ble tildelt 89 millioner euro på veien mot fjorårets finale), ikke er der.

Det store bildet Mens spillere kanskje ønsker seg til Liverpool med tanken og drømmen om Champions League-spill, er det motsatte også sant: den nåværende troppen har ingen ettertraktede superstjerner, som med enda en sesong uten Europa-spill ville hatt for mye å bære.

Kort fortalt, mens Champions League-spill ville hjulpet Klopps tropp, hadde ikke en sesong uten skadet den.

Den ekstra fotballen kan sikkert skade spillerne, skjønt, det har vi allerede vært vitne til. Siden Klopp tok over, har en haug av skader forfulgt de røde.

For mens tyskerens spillestil kan feie motstanderne av banen, betyr det også at hans eget lag har måttet lide. Derfor er det ikke bare for hvile og rekreasjon at en ukes pause mellom kampene er godt for Liverpool.

Klopp har allerede vist seg å være et geni på treningsfeltet, for eksempel når det gjelder Adam Lallana, Divock Origi og Dejan Lovrens kraftige utvikling. Derfor vil det å få en uke mellom seriekampene sørge for en utvikling i positiv retning for laget.

Metodene til den tyske manageren, er avhengig av spillernes evne til å forstå og utføre det som er et bestemt sett av ferdigheter.

Den taktiske oppskriften hans er kanskje mer krevende enn de fleste, og trenger spillere som er i stand til å komprimere på områder som en enhet, og deretter plyndre fram så raskt og farlig som mulig. Alt synkronisert og i hopetall. Slike koordinerte strategier kan bare utvikles fra praksis på treningsfeltet.

Et friskt pust til ligaen Det er verdt å huske det som førte til Liverpools siste tittelseier: Luis Suarez og gladiatornærværet av en tidvis oppfrisket Steven Gerrard.

VAR NÆRE: Brasilianske Willian interesserte «the Reds» - så kom Chelsea på banen. Her fra en kamp mellom de to lagene tidligere i år. Foto: Ian Hodgson/Daily Mail/Solo Syndication
VAR NÆRE: Brasilianske Willian interesserte «the Reds» - så kom Chelsea på banen. Her fra en kamp mellom de to lagene tidligere i år. Foto: Ian Hodgson/Daily Mail/Solo Syndication Vis mer

I praksis var Liverpools 2013/2014-sesong mest kjent for sin nesten totale mangel på kamper, utover ligakampene. Med fjorårets syvendeplass danset klubben limbo under Europa League-plassene, og Brendan Rodgers menn var sendt ut av begge cupene på hjemmebane til den femte runden.

Da de to cupturneringene var over for lagets del, våknet Liverpool. Laget var en frisk pust til ligaen i den siste halvdelen av sesongen, ledet av Suarez, Sturridge og Sterling. Deres samarbeid blir ofte sett på som et slags uforklarlig, ikke-gjentakende vidunder, som sørget for begeistring på oppløpssiden.

Men begeistring, tidvis spontan slik vi har sett tidligere, kommer gjerne lettere etter en ukes trening - spør bare den nåværende Leicester-troppen.

Claudio Ranieris menn, sammen med Mauricio Pochettino og Diego Simones, har hjulpet med å knuse det overskyggende temaet for sporten; at fotballens rike giganter kan felles av hardtkjørende lag med høy aggresjon.

Det er en forestilling som Klopp, fotballens selvutnevnte underdog, fullt ut kjøper. At hans lag skal skape et liknende, energisk motangrep mot lagene over på tabellen, bekrefter teorien om at ekstra timer på treningsfeltet vil være en fordel.

Legg til i formelen det faktum at ombygingsjobben Klopp har foran seg, kanskje ikke er så kolossal som mange synes å tro: et par veloverveide nyervervinger til laget, sammen med forbedring av det som allerede er der, kan gjøre det levedyktig å ofre en tittel for en solid sesongoppkjøring.

Burde tenke langsiktig En Champions League-kvalifisering vil ikke plutselig skjenke Liverpool med en overflod av stjernespillere, selv om en spiller eller to vil signere for Merseyside-klubben. Trolig ser nok neste sesongs tropp ganske lik ut som årets.

Og det denne sesongens ligaposisjon viser, er at det å spre ressursene tynt nok til å konkurrere i Europa, betyr at resultatene kan bli spredt like tynt også.


For nå er riktignok alt dette kun et faglig studie. Uansett resultat i kveld, burde det ikke stå som et vendepunkt i Klopps prosjekt, med de siste erfaringene friskt i minne; et lag som i sin siste ligaserie ikke var gode nok.

Selvfølgelig, Liverpool er en klubb som mer enn gjerne tar europeiske trofeer. Men laget lengter etter en seier i den hjemlige ligaen. Og den merkelige situasjonen blir at det å ikke vinne i Europa, kan føre til bedre resultater hjemme.

SØRGET FOR GOD PLASSERING: Luis Suarez og Daniel Sturridges samarbeid sendte Liverpool mot toppen av tabellen. Foto: REUTERS/Rebecca Naden
SØRGET FOR GOD PLASSERING: Luis Suarez og Daniel Sturridges samarbeid sendte Liverpool mot toppen av tabellen. Foto: REUTERS/Rebecca Naden Vis mer
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.