Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tap setter seg i hjernen

Nederlag på idrettsbanen aktiverer depresjonsområde i hjernen som hemmer fysisk prestasjon.

(Dagbladet.no:) Det viser en fersk studie presentert i tidsskriftet Science. Økt aktivitet i hjernens depresjonsområde ser ut til å hemme fysisk aktivitet i armer og bein. Derfor har mange idrettsutøvere store vanskeligheter med å komme tilbake i toppen etter sviende nederlag, melder forskning.no.

Roar kjempet seg tilbake

Norges og en av verdens desidert beste hoppere, Roar Ljøkelsøy, var ønsket vekk fra landslaget av sterke krefter i hoppmiljøet for bare noen år siden. Alle visste Ljøkelsøy hadde talent i bøttevis, men han fikk det ikke ut når det gjaldt som mest.

- Det er helt sikkert mye riktig i denne undersøkelsen. Når du som idrettsutøver ikke når dine mål, blir du veldig, veldig skuffa. Selv hadde jeg fem tøffe år, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.no.

Verdens beste skiflyger mener likevel at den sportslige motgangen ikke kan sammenliknes med det å være i en depressiv tilstand.

- Jeg var langt nede, men mistet heldigvis aldri trua. Da hadde jeg slutta, sier Ljøkelsøy.

Følelsesmessig smerte

Den ferske studien ble utført av forskere ved Simon Franer-universitetet i Burnaby, Kanada. De undersøkte hjerneaktiviteten til kanadiske svømmere som mislyktes i å ta en plass på landslaget til sommer-OL 2004. Det viste seg at etter tunge nederlag i bassenget, ble de samme områdene i hjernen aktivert som ved en depresjon.

OND SIRKEL: Roar Ljøkelsøy sleit tungt i fem sesonger før det virkelig løsnet. Ny forskning antyder at dårlige idrettsresultater aktiverer depresjonsområde i hjernen. Foto: Daniel Sannum Lauten
OND SIRKEL: Roar Ljøkelsøy sleit tungt i fem sesonger før det virkelig løsnet. Ny forskning antyder at dårlige idrettsresultater aktiverer depresjonsområde i hjernen. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Funksjonell magnetisk resonansavbildning (fMRI) ble benyttet for å kartlegge idrettsutøvernes hjerneaktivitet. Svømmernes hjerner ble skannet mens de så en video av seg selv i OL-kvalifiseringen. De fikk også se klipp av en annen utøver.

Ikke overraskende mente svømmerne at det var mest ubehagelig å se seg selv mislykkes. Hjernene deres viste ifølge Science tegn på følelsesmessig smerte.

- Forstyrrer fysisk ytelse

Studien viste også at aktiviteten endret seg i et område av hjernen (premotor cortex) som planlegger bevegelser i armer og bein - som jo er helt nødvendige for svømmingen. Når utøverne fikk se sin svake konkurranse på tv, latet dette området til å bli hemmet.

- Det er trolig at økt aktivitet i de samme områdene som er aktive ved depresjon, kan forstyrre den fysiske ytelsen, ved å undertrykke premotor cortex. Men ytterligere arbeid kreves før man kan komme med helt bastante konklusjoner rundt dette, sier hjerneforsker Jaak Panksepp ved Washington State University, USA til Science.

Totalt medvirket 14 utøvere, 10 kvinner og 4 menn i den kliniske studien.

Tap setter seg i hjernen
<B>HODEARBEID:</B> Toppidrett sitter ikke bare i armer og bein, men i stor grad også i hodet.
<B>NEDERLAGETS ØYEBLIKK:</B> Etter femteplassen i østerriske Innsbruck i årets hoppuke kunne Roar Ljøkelsøy se langt etter sammenlagtseieren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling