Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballtalenter i Norway Cup

Tåpelig boikott: Dumt å nekte tenåringer å ha det moro i Norway Cup

Hvorfor skal ikke Norges største fotballtalenter få være med på de sterkeste opplevelsene?

KLOKT VALG: Åsane er ett av de fåt norske topplagene som ofte sender juniorgutta sine til Norway Cup. Kanskje har det hjulpet bydelsklubben til å nå 1.divisjon? Det har i hvert fall gitt mange tenåringer mye moro.
KLOKT VALG: Åsane er ett av de fåt norske topplagene som ofte sender juniorgutta sine til Norway Cup. Kanskje har det hjulpet bydelsklubben til å nå 1.divisjon? Det har i hvert fall gitt mange tenåringer mye moro. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Mens den legendariske fotballturneringen Norway Cup er i ferd med å bli viktigere enn noen gang fordi arrangørene skjønner at ungdomslivet er mye mer enn fotball, fortsetter både det misforståtte gravalvoret og det sportslige selvbedraget i den norske talentutviklingen.

Nå jakter ikke Norway Cup bare nye deltakerrekorder. Den nye visjonen er å bli «verdens største og viktigste arena for idrettsglede og vennskap», men sånt lokker visst ikke norske fotballedere til å sende talentene sine til Ekebergsletta. For dette er blitt turneringen der de beste norske 17, 18 og 19-åringene for all del må holde seg unna for ikke å ta skade på sine muligens talentfulle hoder og bein:

- Banene er ikke bra nok og motstanderne er alt for dårlige, har tilbakemeldingene i årevis vært fra trenere og ledere hos de fleste av Norges ledende juniorlag. Målt i sportslig verdi har det etter hvert gjort juniorklassen til den desidert sportslig svakeste i en av verdens største ungdomsturneringer.

Men når ble det stas å måle norsk fotball etter sportslig verdi?

I HVERT FALL ikke siden 1990-tallet dengang Norge hadde et kvinnelandslag som var verdensledende og et herrelag som var ranket blant sportens beste.

Nå var det jo mest gutta det norske fotballpublikummet brydde seg om dengang også, og da skal de som vil ha fram nye norske storspillere bry seg om at gullalderens helter som juniorer stort sett hadde fått lov av trenerne sine å være med på festuka i Norway Cup. Dengang ødela kampene på en adskillig mer humpete og sølete Ekebergslette enn dagens blanding av grønn plen og kunstgress hverken personlig utvikling eller yrkesrelaterte framtidsutsikter for landets beste unge fotballspillere.

Tvert om. Som juniorspiller ga ingen triumf mer prestisje enn å vinne Norway Cup. I de første turneringene samlet disse høydepunktene tusenvis av tilskuere hver kveld, og få kamper i norsk fotball var så elektriske og stinne av testosteron som oppgjørene mellom cupens eldste gutter. Denne sommeruka på Ekeberg ble da også stående igjen som de fineste fotballminnene for de blant oss som etterpå ble aller flinkeste til å spille.

TA for eksempel Arne Larsen Økland, Norges første storscorer i moderne europeisk klubbfotball. Spissen som laget hattrick for Bayer Leverkusen mot Bayern München i en kamp i Bundesligaen, for så å komme løpende bort til dommeren for å be om at det som var dømt som det fjerde målet hans i den kampen, måtte bli annulert. For ballen alle trodde hadde gått på riktig side av nærmeste stolpe, hadde i virkeligheten sneket seg gjennom et sidehull i nettet, og Økland trengte ikke et slikt juksemål.

STJERNE PÅ EKEBERGSLETTA OG I EUROPA: Arne Larsen Økand scoret 43 mål for dengang strålende Bayer Leverkusen. FOTO: NTB/Scanpix/Erik Thorberg
STJERNE PÅ EKEBERGSLETTA OG I EUROPA: Arne Larsen Økand scoret 43 mål for dengang strålende Bayer Leverkusen. FOTO: NTB/Scanpix/Erik Thorberg Vis mer

Den uvanlige episoden ble diskutert over hele Fotball-Europa, men er denne eventyrlige kvelden blitt stående som hans største fotballminne?

- Nei, den kampen jeg husker best var juniorfinalen for Vard i Norway Cup i 1972. Det var første gang turneringen ble arrangert, og finalen ble spilt på Bislett. Vi slo Brann 3 - 1, og jeg scoret to av målene, sa Økland til meg forleden da vi snakket om hvor korttenkt det er av oss fotballedere å snyte så mange juniorer for opplevelsen i Norway Cup:

- Og vet du; tilføyde han:

- Mange år seinere ble jeg og noen andre gamle fotballhelter samlet til lansering av et quiz-spill om fotball på Ullevaal Stadion. Det var Arne Scheie som var dommer, og så trakk jeg spørsmålet: "Hvilket landslag spilte Arne Larsen Økland mot da han fikk gullklokka". Jeg husket det ikke, men akkurat den juniorfinalen i Norway Cup husker jeg alt fra.

MED unntak av VM -og OL-gull og sånt, er gullklokka det flotteste du kan vinne som norsk landslagsspiller. Bare 152 menn og 75 kvinner har klart det opp gjennom fotballhistorien vår.

PÅ VEI MOT TOPPEN: Arne Larsen Økland i cupfinale for Vard mot Bodø/Glimt i 1975. Det endte med tap, men to år seinere kom landslagsdebuten og en stor internasjonal karriere. FOTO: Paul Owesen/NTB/Scanpix
PÅ VEI MOT TOPPEN: Arne Larsen Økland i cupfinale for Vard mot Bodø/Glimt i 1975. Det endte med tap, men to år seinere kom landslagsdebuten og en stor internasjonal karriere. FOTO: Paul Owesen/NTB/Scanpix Vis mer

De lave sifrene forteller om sannsynligheten for å bli virkelig god. Hos gutta der gravalvoret alltid kommer først, skal under 1 promille fra hvert årskull drive med toppfotball. Blant de som har jobbet seg opp til et juniorlag i en norsk storklubb, er sjansene for mer suksess selvsagt større. Skal vi tro at omtrent to, tre spillere fra hver junior-årgang i disse toppklubbene til slutt får prøve seg i Tippeligaen?

  • Men er det noen kompetente talentutviklere som virkelig tror at fem, seks kamper på Ekebergsletta utgjør noen som helst risiko for at disse svært få utvalgte ungguttene har vondt av å spille i Norway Cup?

At landets aller beste juniorer får en dårlige sportslig karriere fordi de noen dager koser seg med all oppmerksomheten og den flotte stemningen i folkehavet på Sletta?

DERIMOT kan du være ganske trygg på at de fleste norske 17,18 og 19-åringene får minner for livet fra en slik turnering. Ganske enkelt fordi dette er sportsliv på sitt mest intense uansett om det ender med finalescoringer eller ei.

Til slutt er det akkurat dette fotballen dreier seg om for spillere på alle nivåer. Det er i den erkjennelsen det sportslige selvbedraget sprekker, og overambisiøse fotballedere, juniortrenere og talentutviklere landet rundt kan jekke seg ned. Bare så dumt at de som har ansvaret for å få fram nye norske stjerner ikke skjønner like mye som Arne Larsen Økland om hvordan man skal bli god. Eller enda mer; ha det best mulig som fotballspiller.

Men så er det da heller ikke alle som har scoret for sportens største klubber, og 45 år seinere likevel tenker mest på det som skjedde i juniorfinalen i Norway Cup.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var landslagstrener i futsal (innendørsfotball) fra 2009 til sommeren 2016. Forøvrig vant Norge 2 - 1 over Sveits i en VM-kvalifisering hjemme på Ullevaal dengang Arne Larsen Økland fikk gullklokka si. Seinest i går trodde han at det skjedde i en bortekamp mot sveitserne, men hvem bryr seg egentlig om det?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!