- Tapende kultur

EM er ikke den eneste store turneringen denne sommeren. På søndag blir endelig Copa América sparket i gang, og det kan fort bli Lionel Messis siste mulighet til å løfte et stort trofé med Argentina.

Messi har vært på det tapende laget i tre Copa América-finaler, og sist bommet han på et straffespark mot Chile i 2016. Foto: Luisa Gonzalez/Reuters
Messi har vært på det tapende laget i tre Copa América-finaler, og sist bommet han på et straffespark mot Chile i 2016. Foto: Luisa Gonzalez/Reuters Vis mer
Publisert

Copa América skulle opprinnelig finne sted i 2020, men ble som EM utsatt grunnet coronaviruset.

Argentina og Colombia var opprinnelig satt til å være vertskap for turneringen, før den ble flyttet til Brasil 31. mai.

Med Neymar i spissen er regjerende mester Brasil blant de store favorittene og kan hente hjem sin tiende tittel.

- Brasil kan nesten bare tape dette mesterskapet, sier Petter Veland til Dagbladet.

Tre finaletap for Messi

Til tross for at de ikke lenger spiller på hjemmebane, er Argentina blant favorittene, med Lionel Messi som ønsker nytt sølvtøy.

Messi (33) har vunnet ti La Liga-titler og Champions League fire ganger med Barcelona, men har ennå ikke løftet et stort trofé med landet sitt.

Angriperen har vært på det tapende laget i tre Copa América -finaler, og sist bommet han på et straffespark mot Chile i 2016.

- De kan absolutt gå hele veien, men Brasil er den største favoritten. Det har blitt en tapende kultur for Argentina i Copa América, forteller Veland.

Straffebommen førte til at Messi trakk seg fra internasjonal fotball, før han endret avgjørelse to måneder seinere.

- Det begynner å nærme seg slutten for Messi, men jeg tror ikke han vil ta farvel med den søramerikanske-fotballen for tomme tribuner, sier Veland.

Uruguay er det mest suksessrike landet i turneringa etterfulgt av Argentina og Brasil.

Selv om Uruguay ikke har løftet pokalen siden 2011, vil de fortsatt være et lag å følge med på, spesielt med tanke på de imponerende sesongene som spissene Luis Suárez og Edinson Cavani har hatt levert.

- Uruguay og Argentina er ufordrerene, men Brasil ligger hakket over, sier Veland.

De to 34-åringene har hatt sterke sesonger for Manchester United og Atlético Madrid, med 38 mål mellom seg i alle konkurranser.

Fått med deg denne?

FÅR NOK: Lionel Messi har fått nok av de som omkranser bilen hans. Det gir han tydelig beskjed om. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Svak sesong

Det er ikke bare i EM de store stjernene skal kjempe om heder og ære. Copa America kan by på stjerner som Messi, Neymar, Aguero, Dybala, Rodriguez, Ederson, Casemiro, Suarez, Marquinhos og Martinez.

Sistnevnte kommer fra en strålende sesong for Inter Milan, og var en av Argentinas store stjerner i Copa America i 2019.

Hans lagkamerat i Inter, Arturo Vidal, er på vei mot sitt fjerde mesterskap med Chile, og er i god form, etter å ha scoret fire mål i Chiles første fem 2022-kvalifiseringskamper.

Colombias Luis Muriel er en annen Serie A-stjerne å se på. Den 30 år gamle Atalanta-spissen er bare utkonkurrert av Cristiano Ronaldo og Romelu Lukaku i Italia denne sesongen, med 22 mål i alle konkurranser.

Roberto Firmino vil nok være ivrig etter å vise hva han er i stand til på kontinentets største scene.

Til tross for en skuffende sesong for Liverpool, hvor det bare ble ni mål på 48 kamper, har han vært mer konsekvent for Brasil.

Leo Doria fra podkasten Gol de Placa om brasiliansk fotball mener Liverpool-stjerna har hatt en svak sesong.

- Firmino har ikke levd opp til forventningene, og kommer fra en svak sesong. Det blir spennende å se hvordan han takler presset, sier Doria til Dagbladet.

Høye smittetall

I utgangspunktet skulle Sør-Amerikas største turnering bli arrangert av mer enn ett land for først gang siden 1983. Brasil tar over som vert for Argentina og Colombia.

Colombias kamper ble trukket bort i mai. Argentina hadde tilbudt seg å være vert for alle kampene, men ble fratatt turneringen 30. mai, bare to uker før åpningskampen.

Det styrende organet Conmebol sa at Argentina ble fjernet som vert på grunn av de "nåværende omstendighetene", med landet som opplevde en økning i covid-19-tilfeller.

Brasil som overtok vertskapet for arrangementet er selv hardt truffet av pandemien.

Jair Bolsonaro, landets president, sa at avgjørelsen om å være vertskap for turneringen ikke var til diskusjon, til tross for at han fikk bred kritikk.

Brasilianske spillere kritiserte beslutningen om å være vertskap for arrangementet.

- Det ble kritikk fra spillerne fra klubber i de europeiske landene. Copa América er et stort utstillingsvindu for spillerne i den hjemlige ligaen, og det ble fort utelukket boikott, forteller Doria.

Brasil har registrert mer enn 460 000 dødsfall grunnet covid-19 - den nest høyeste totalsummen i verden, etter USA - det tredje høyeste antall registrerte coronavirustilfeller, på mer enn 16 millioner.

Det ser ut som Brasil-stjernene har feiringen på plass.

- Kan overraske

Copa America har vanligvis 12 lag, med to gjestenasjoner fra Nord-Amerika eller Asia invitert til å spille sammen med de 10 medlemmene fra Sør-Amerikas fotballforbund.

Som de to forrige vinnerne av den asiatiske cupen, skulle Australia og Qatar delta i år, men begge landene trakk seg seinere på grunn av de omorganiserte VM-kvalifiseringskampene.

Det gjør at Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay og Venezuela deltar i kontinentets mesterskap.

- Colombia kan fort overraske mange, og stiller opp med klassespillere i hvert ledd, sier Doria.

De ti lagene er delt inn i to grupper på fem, med de fire beste lagene fra hver gruppe går videre til kvartfinalen.

- Grunnet at det bare er ti lag går fire av fem videre fra gruppespillet. Det bør ikke komme de store overraskelsene, mener Veland.

Gruppe A: Brasil, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela

Gruppe B: Argentina, Bolivia, Chile, Paraguay, Uruguay

Kampene vil bli spilt i byene Brasilia, Goiania, Cuiaba og Rio de Janeiro, med den ikoniske stadion Maracanã som vert for finalen.

Brasil tar imot Venezuela til åpningskampen søndag 13. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer