Taper aldri mot Danmark

Norges fotballjenter har sine danske rivaler i et psykologisk jerngrep. Ingen av dem har noensinne tapt for Danmark i en seniorlandskamp.

Forrige danske seier mot Norge kom i september 1988. Siden har lagene møttes 19 ganger, med 14 norske seirer og 5 uavgjorte kamper som resultat. Samlet målscore er knusende 53-17 i norsk favør.

Ikke nok med det: Tre av de uavgjorte kampene ble etterfulgt av norsk seier i straffekonkurranse, og en fjerde førte til norsk seier i danskenes egen jubileumsturnering. Bare en gang på de 19 kampene, etter 3-3 på Kypros i 1993, har spillerne gått av banen som «likemenn».

- Vi har hatt et godt grep på Danmark i lang tid, og det gir oss et bra psykologisk overtak på dem, sier Hege Riise, som har spilt 14 kamper mot Danmark. Hun har vært med å slå dem tre ganger i EM-sluttspill og to ganger i VM-sluttspill.

- Danskene vil nok føle at de ikke har noe å tape, men det gjør ikke kampen skummel for oss. Vi er et godt lag og lar oss ikke vippe av pinnen. Vi har også vært i denne situasjonen, med avgjørende kamp, mange ganger. Vi er en erfaring rikere enn danskene der.

Ingen lilleputter

- Har ingen i troppen tapt mot Danmark? Det høres bra ut, sier Ragnhild Gulbrandsen, som har vært involvert i fem kamper mot danskene. Hun ble matchvinner i lagenes siste møte, 1-0-seieren i Algarve i mars.

- Jeg tror det gir oss et psykisk overtak. De har stor respekt for oss, men vi undervurderer dem ikke. Det er ingen fare for at vi tror vi skal spasere til seier. Danskene er ingen lilleputter for oss, sier hun.

- Vi har nok et psykisk overtak på danskene etter å ha slått dem så mange ganger, men samtidig er de veldig sugne på å ta muligheten til å gå videre, sier landslagssjef Åge Steen. Danskene må vinne, mens Norge greier seg med ett poeng.

Anne Bugge-Paulsen og Trine Rønning er de eneste i Norges tropp som aldri har vært med på å slå Danmark i seniorlandskamp. Bugge-Paulsen har imidlertid vunnet 7-1 og 4-0 i de to siste U21-landskampene mot danskene.

- Jeg visste ikke at vi har så god statistikk mot danskene, men håper det fortsetter. Uansett er innstillingen i troppen at vi skal vise oss fram på søndag. Vi vil vise at vi fortjener semifinaleplass, sier lagkaptein Gøril Kringen, som selv må sone karantene.

Trives under press

- Det er en offensiv innstilling i troppen, og vi frykter ikke en gjentakelse av det som skjedde i 1997 selv om situasjonen nå er helt lik. Vi er sterke på de mentale prosessene, og har vært best når det står mest på spill. Dette er et lag som liker å være under press, sier Kringen.

Hege Riise, som overtar kapteinvervet i skjebnekampen, er forberedt på tøffe tak. Det var heltente dansker som slo Frankrike 4-3 torsdag, og de vil ikke være mindre ivrige mot Norge.

- Det blir nok krig. Men ikke som mot Italia. Det blir en fair krig, hvis noe slikt finnes, tror hun.

(NTB)

VIL VINNE: Solveig Gulbrandsen gir alt i duellen med Italias Tatiana Zorri.