Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Taper alltid skyteduellene

Ole Einar Bjørndalen (30) er tidenes mestvinnende skiskytter, men på skytestatistikken har han bare én gang vært blant de ti beste over en hel sesong.

I 2002/03 - sesongen etter OL-triumfene - hadde Ole Einar Bjørndalen en treffprosent på 86. Det holdt til 10. plass på skytelista over utøvere som hadde skutt over 100 skudd i løpet av verdenscupsesongen - og er det beste han har skutt de ni siste åra.

Sist sesong oppnådde Ole Einar Bjørndalen en treffprosent på 80 - noe som brakte ham helt ned til 38. plass på lista over de beste skytterne i verdenscupen.

-  Jeg var klar over at jeg har ligget langt nede på skyteoversikten, og 80 prosent i fjor er altfor dårlig. Jeg bør lenger opp enn det om jeg skal være med i toppen i år, for det blir bare tøffere og tøffere å hevde seg. En uttelling på rundt 90 prosent vil være bra, sier Bjørndalen til Dagbladet foran dagens verdenscupåpning på Beitostølen.

Siden 1995/96 har han konkurrert mot Raphael Poirée og tyske Ricco Gross, som stort sett har vært hans hovedkonkurrenter.

OL-sesongen svakest

Med unntak av nevnte 02/03-sesong har Bjørndalen skutt dårligere enn både Poirée og Gross i samtlige sesonger. Aller svakest er faktisk OL-sesongen 01/02, da Ole Einar endte opp med en treffprosent på 74 - som følge av mye miss både før og etter lekene i Salt Lake. Under OL traff han på 56 av totalt 63 skudd (tre ekstraskudd på stafetten).

Oversikten viser at Ricco Gross stort sett ligger opp mot 90 prosent uttelling på standplass - ti prosent høyere enn Bjørndalen oppnådde sist sesong.

-  Det er på skytingen jeg har mest å hente, og det er det jeg har prioritert mest i sommer og høst, sier Bjørndalen.

V-cupen nedprioritert

Målsettingen i år er to verdensmesterskap - langrenn i Oberstdorf i februar og skiskyting i Hochfilzen i mars. Derfor vil han også stå over to av ni verdenscuphelger denne sesongen.

Foran dagens verdenscupåpning på Beitostølen er han «spent og usikker».

-  Testene viser at jeg skal være i brukbart slag, men man vet aldri før man kommer skikkelig i gang, sier Bjørndalen.

SKUDD-ÅR: Tidenes mestvinnende skiskytter, Ole Einar Bjørndalen (t.v.), har en del å lære rent skytemessig av Raphael Poirée. I går møttes de under trening på Beitostølen. I dag er det verdenscupåpning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media