Taper kampen om kvinnene

Mens Grete Waitz-løpet hyller kvinnene og treningsstudioene domineres av kvinner, er Norges Idrettsforbund (NIF) fortsatt en gutteklubb.

- NIF tilbyr ikke aktiviteter som kvinner vil ha. Kvinner ønsker sosiale aktiviteter hvor det ikke er viktig å prestere, sier den tidligere verdensmesteren i maraton Grete Waitz til Dagbladet.

Waitz startet kvinnebølgen for 19 år siden. Da ble det første Grete Waitz-løpet arrangert, og siden har løpet vært en suksess. Våryre kvinner deltar mest for moro skyld, og litt for å trimme.

- Kvinner er mye mer aktive nå enn før. Det tror jeg kommer av økt informasjon om hvor viktig det er å bevege seg, sier løperdronningen.

Rundt 1990 tok treningsstudionene over Grete Waitz-konseptet. De skjønte at det var mulig å tjene penger på å legge opp et treningstilbud spesielt tilpasset kvinner. I dag er hele 70 prosent av medlemmene kvinner, mens det samme tallet i NIF er 35. Hva er grunnen til at kvinnene svikter NIF?

- De jentene som passer inn, har det veldig bra. Men aktivitetene i NIF er konkurransepreget, og det gjør at mange jenter faller utenfor, sier forsker Anne-Lene Bakken Ulseth.

Gjennom en omfattende spørreundersøkelse av medlemmer i NIF og tre forskjellige treningsstudio, har Bakken Ulseth hatt som mål å finne ut hvilke begrunnelser kvinner og menn har for å trene. Forskerens tall bekrefter det som nærmest har blitt en floskel: menn er mer konkurranseorienterte enn kvinner. Dette påvirker valgene menn og kvinner gjør for hvor de ønsker å trene.

- NIF bør få et bredere tilbud, og helst med aktivitetsformer som likner dem vi finner på treningsstudioene. Det har lenge versert en debatt om at NIF bør ha et større mosjonstilbud, men det har ikke skjedd. NIFs mannsdominerte ledelse er ikke interessert i det, og derfor blir det heller ikke tatt tak i, mener forskeren.

Mens antallet som trener på treningsstudio har gått kraftig opp det siste ti-året, har både andelen og det totale antallet kvinnelige medlemmer i NIF gått noe tilbake. Forskeren mener hun har funnet svar på hvorfor NIF ikke tar voksne kvinners behov på alvor.

- NIF styres i stor grad av menn. Menn liker konkurranse, og lager derfor opplegg som er i tråd med sine preferanser.

SVIKTER: Norske kvinner fylte Oslos gater i går. Men kvinnene svikter Norges Idrettsforbund og stadig flere trener i dag i treningsstudioene.