Taper millioner

BLED (Dagbladet): Terje Bogens Sponsor Service henter ut mange millioner kroner i honorar fra kassa til Norges Skiskytterforbund helt fram til OL i Torino i 2006, til tross for at forbundet sa opp avtalen med Bogen i år 2000.

Bogens selskap tapper med andre ord Skiskytterforbundet for en sum trolig i størrelsesorden seks-sju millioner kroner over en seksårsperiode - uten å løfte en finger i denne perioden.

Det er mulig på grunn av en klausul i kontrakten som først sikrer Sponsor Service prosenter av inntektene i to år etter avtalens utløp - og deretter en ny klausul som sier at Bogen & Co. har krav på prosenter i ytterligere fire år, dersom forbundet forlenger avtalen med en samarbeidspartner som Sponsor Service har skaffet.

Inngått i 1988

Det var Bogens selskap som så tidlig som i 1988 inngikk avtale med NKP (Norges Kollektive Pensjonskasse), som i dag er en del av livsforsikringsselskapet Vital - generalsponsoren til Norges Skiskytterforbund.

I dag er avtalen verdt 3,6 millioner kroner i året, og løper fram til OL i 2002.

Vital og Skiskytterforbundet er i dag i dialog om en forlengelse av avtalen for perioden 2002- 2006 - en avtale som trolig vil sikre forbundet minimum fem millioner kroner årlig i fire år.

Bogen vil da juridisk ha rett til 25 prosent av beløpet de to første årene. Og 12,5 prosent de to siste årene av avtalen.

I sum betyr det fire millioner kroner av en totalsum på 20 millioner kroner. I tillegg til et par millioner i de to første årene etter avtalens utløp.

Bjørge Stensbøl

Generalsekretær Alf Koksvik i Norges Skiskytterforbund vil ikke kritisere Bogens forhandlingsrutiner, men er krystallklar på spørsmål om dette er en avtale han ville skrevet under på i dag:

- Nei!

- Dette er en avtale som ble skrevet under for 13 år siden, og som vi må forholde oss til. Men mye har skjedd på disse årene, sier Koksvik.

Fra forbundets side ble avtalen i 1988 undertegnet av daværende skiskytterpresident Bjørge Stensbøl, som i dag er sjef i Olympiatoppen.

Sponsor Services representant var Viggo Aaberg - som var landslagstrener for nettopp skiskytterne før han begynte i Bogens selskap.

Millionunderskudd

Skiskytterforbundet har i år budsjettert med et underskudd på 1,4 mill. kroner. Koksvik legger ikke skjul på at de kunne fått mye ut av pengene de må betale Bogen.

- Nå blir det opp til oss å skaffe inntekter fra andre kilder. Det blir nemlig ikke noe billigere å henge med i toppen i skiskyting, sier Alf Koksvik.