Taperen som vant folket og snudde byen på hodet: - Jeg får klemmer fra ukjente folk

John Arne Riise tapte kampen, men vant folket tilbake.

ÅLESUND (Dagbladet): Han kom, han så og han tapte. Men John Arne Riise vant tilbake hjertene og fant tilbake til entusiasmen i fotballbyen Ålesund.

Selv om 35-åringen tapte kampen, var tilbakekomsten likevel en seier for Riise, klubben og byen.

Da Riise ble solgt til Monaco og videresolgt til Liverpool, ble AaFK så rike at det muliggjorde økt satsing, profesjonalisering og utbygging av en ny storslått arena.

Mot Brann i går spilte 35-åringen sin første kamp på Color Line Stadion noensinne og sin første kamp i Ålesund siden 1998. Parallelt med at Riise skapte en stor fotballkarriere internasjonalt, vokste Ålesund som fotballby til liv.

Full stadion og voldsom entusiasme kjennetegnet AaFKs hjemmekamper. De siste årene har interessen sovnet. Tilskuertallet har blitt halvert. I serieåpningen mot Stabæk kom bare drøye 5941 på kamp. Bekymringen har vokst på Color Line Stadion.

Så kom Riise tilbake. I løpet av noen uker har landslagslegenden snudd Ålesund på hodet. Entusiasmen er tilbake. Fra drøye 5000 tilskuere i forrige hjemmekamp, møtte 10 013 opp for å se Riises første hjemmekamp i den oransje trøya.

- Det er ingen tvil om at John Arne gjør noe med entusiasmen. Han har kommet som et positivt innslag inn i gruppa og vil bli en viktig ressurs for AaFK fremover, sier midtbanespiller Peter Orry Larsen, som scoret AaFKs mål mot Brann, til Dagbladet.

Entusiasme gjennom sosiale medier Hovedpersonen selv forsøker å være noe beskjeden.

- Jeg skal ikke ta på meg all æren for det. Tilskuerne kom først og fremst for å se laget, men jeg har hørt at mange kom for å se meg. Det setter jeg stor pris på og ga meg ekstremt mye energi, sier Riise til Dagbladet.

- Folk jeg ikke kjenner har kommet bort på gata for å gi meg en klem. Det er litt spesielt, men veldig hyggelig å bli tatt imot på en sånn måte. Jeg kjørte rundt i byen før kampen og kjente på stemninga da. Det holdt på å riste i hele meg. Jeg var så gira, forteller 35-åringen.

De 10 013 tilskuerne måtte imidlertid dra hjem med tap mot Brann. Dermed misbrukte sunnmørsklubben en gyllen mulighet til å overbevise fansen om å komme tilbake til neste hjemmekamp.

- Det er veldig synd at vi gir dem noe å juble for, men vi må gjøre vårt for at alle kommer tilbake. Da skal vi gi dem en seier neste gang, håper Riise.

- Hvordan skal du bidra til å skape entusiasme fremover?

- Først og fremst må vi forsøke å gjøre en god kamp mot Rosenborg neste runde. I tillegg må vi prøve å skape entusiasme på andre måter, for eksempel gjennom sosiale medier. Vi gjorde det fram mot Brann-kampen, og det fungerte jo veldig bra, konkluderer 35-åringen.

Fikk ikke med seg målet Han forbannet da han ikke fikk starte kampen. Også publikum ble noe skuffet. Riise startet oppvarmingen etter 22 minutter og ble møtt med stormende jubel. AaFK ledet 1-0 etter Peter Orry Larsens drømmetreff. Det gikk mot en festkveld.

Men da Riise stod klar for å bli byttet inn etter  60 minutter, utlignet Remi Johansen etter et langskudd som Andreas Lie burde ha reddet.

- Jeg skulle inn og forsøke å punktere kampen til 2-0. Jeg fikk ikke med meg utligningen siden jeg holdt på å gjøre meg klar. Jeg bare hørte et jubelbrøl. Det endret jo forutsetningene for innbyttet, forteller Riise.

Han løp energisk i sin første kamp i Ålesund siden 1998, tok alt av dødballer og viste frem skuddfoten ved et par anledninger. Men det ble ikke nettkjenning. I stedet ble han slått av hans gode venn Azar Karadas i en hodeduell. Karadas gjorde som så mange ganger før og headet inn matchvinnermålet.

TILBAKE: AaFK-fansen var endelig tilbake i hopetall igjen i John Arne Riises første hjemmekamp på Color Line Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TILBAKE: AaFK-fansen var endelig tilbake i hopetall igjen i John Arne Riises første hjemmekamp på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg hang på Azar som en ryggsekk, men han er som en steinblokk. Det har han vært siden han var 13 år. Det vet jeg etter mange år sammen med han på diverse landslag, sier Riise og smiler.

- Jeg var forbannet Han smilte imidlertid ikke etter kampslutt. I garderoben smalt det. Den tidligere Liverpool-spilleren var forbannet etter at tre poeng forsvant til Bergen.

-  Rammen rundt kampen stod til 10 av 10. Det var helt fantastisk og ga meg ekstremt mye energi. Jeg var utrolig gira. Det er utrolig kult at så mange møter opp og støtter oss. Da er det fryktelig irriterende at vi ikke klarer å ta poeng i denne kampen.

- Det gjorde meg forbannet. Jeg måtte blåse litt ut i garderoben. Vi gjør ikke som vi ble enige om. Det irriterer meg grenseløst. Brann er et lag vi helst bør slå på hjemmebane, mener Riise.

I Brann-leiren var stemningen langt bedre. Matchvinner Karadas ødela festen for sin gode kompis.

- Det var hyggelig å se John Arne igjen. Vi snakket mye før kampen og under oppvarmingen. Han er en fantastisk fyr, men fikk ikke den festen han hadde håpet på. Sånn er fotballen. Det var deilig at vi klarte å snu kampen til vår fordel, forteller Karadas.