Taperne: FFK, Sandnes Ulf og Odd Grenland

Fredrikstad kan miste poeng. To nye klubber mister handlefriheten.

TØFFE TIDER: Det går dårlig for Fredrikstad, både sportslig og økonomisk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TØFFE TIDER: Det går dårlig for Fredrikstad, både sportslig og økonomisk. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det går framover med økonomien for norske toppfotballklubber. Det var hovedbudskapet da fotballpresident Ynge Hallén og lederen i lisensnemnda, Rune Nordhaug, la fram den halvårlige statusrapporten om klubbenes innfrielse av lisenskravene.

- Resultatet ble forbedret med 98 millioner i Tippeligaen far 2010 til 2011, og det er en positiv utvikling også nå. Personalkostnadene er gått ned fra over 60 til vel 50 prosent. Så vi er på rett vei. Selv om jeg må understreke at klubbøkonomien ikke er friskmeldt, så er det mange som nå har bærekraft og kan stake ut en strategi for utvikling, sa Hallén i sin innledning.

Flere røde klubber Så la Nordhaug fram de tørre fakta, inkludert statusen på hvilke soner de ulike klubbene befinner seg i. Grønn sone er den beste kategorien, gul sone den midterste — mens det er for lagene i rød sone det virkelig er fare på ferde.

Klubber som havner i rød sone, pålegges handlingsplaner de må oppfylle for å få innvilget lisens. Det innebærer at de følges ekstra tett opp. For eksempel kan de ikke kjøpe spillere eller pådra seg andre store kostnader uten godkjennelse fra lisensnemnda.

Til tross for generell økonomisk framgang, er det faktisk en økning av antall klubber i rød sone både i Tippeligaen og Adeccoligaen.

Fare for Odd og Ulf Av dagens Tippeliga-klubber, var Fredrikstad de eneste i rød sone ved forrige status for et halvt år siden. Nå har de fått følge av Sogndal, Lillestrøm, Sandnes Ulf og Odd Grenland.

- Sogndal og Lillestrøm er allerede i handlingsplaner, og begge disse er i forkant på gjennomføring av sine planer. Så at de havner under grensa nå, er jeg ikke så bekymret for, sier Nordhaug til Dagbladet etter gjennomgangen.

Verre er det for Sandnes Ulf og Odd Grenland. De underlegges nå handlingsplaner — hvilket innebærer at de til en viss grad mister selvråderetten over sin økonomi.

- Sandnes Ulf har sannsynligvis brukt for mye penger på å rykke opp, og dermed falt ned i rød sone. Odd fikk jo avsluttet sin handlingsplan etter to perioder i gul sone ved forrige rapportering. De var friskmeldt. Men det viste seg at de ikke var friske likevel, og derfor må de lage ny handlingsplan nå, fastslår Nordhaug.

Helrødt i FFK Verst er situasjonen likevel for Fredrikstad. Ikke bare var de i rød sone sist. De har heller ikke klart å oppfylle kravene i handlingsplanen de styrer etter, og dermed har de fått en formell irettesettelse. Feiler de også ved neste rapportering, blir de fratatt ett poeng for inneværende sesong.

For hvert brudd på handlingsplanen, øker poengstraffen. Ved det sjuende bruddet forkastes handlingsplanen — og klubben fratas lisensen.

Mens antall lag i rød soner øker, er det samme tilfellet i grønn sone. Ingen var i grønn sone sist. Nå er Strømsgodset, Haugesund og Aalesund i den kategorien.

Mønsterklubben Strømsgodset - Strømsgodset har vist en enormt god utvikling over tid. Det er veldig bra av Godset, som leverer både sportslig og økonomisk. De er en mønsterklubb i forhold til klubblisens, fastslår Nordhaug.

- Hva skal til for at vi kan friskmelde norsk fotballøkonomi, Ynge Hallén?

- Når alle lag er ute av handlingsplaner, da har vi en frisk økonomi, fastslår fotballpresidenten overfor Dagbladet.

Status for Tippeliga-lagene:

Grønn sone (3): Strømsgodset, Haugesund og Aalesund.

Gul sone (8):
Vålerenga, Stabæk, Rosenborg, Molde, Viking, Brann, Tromsø og Hønefoss

Rød sone (5):
Sogndal, Lillestrøm, Sandnes Ulf, Odd Grenland og Fredrikstad.

BEDRE TIDER: Rune Nordhaug i lisensmenda rapporterer om en fotballøkonomi i stadig bedring.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
BEDRE TIDER: Rune Nordhaug i lisensmenda rapporterer om en fotballøkonomi i stadig bedring. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer