Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

England etter VM-tapet:

Tapet som får England til å gråte av glede

Overskriftene er varme og ekspertene positive, men fotballen kommer ikke hjem denne sommeren heller. Englands trøst er at den er på vei.

STÅR - ELLER SITTER SAMMEN: Britene etter VM-tapet. Dette bildet oppsummerer stemningen i Hyde Park. Foto: AFP PHOTO / Tolga AKMEN
STÅR - ELLER SITTER SAMMEN: Britene etter VM-tapet. Dette bildet oppsummerer stemningen i Hyde Park. Foto: AFP PHOTO / Tolga AKMEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): For to år siden tapte de for Island og kom hjem i skam uten landslagstrener etter EM-fiaskoen i Frankrike. Om to år spilles sju EM-kamper i London – begge semifinalene og finalen.

Og det er der det ligger. Englands nye håp. For en gangs skyld kommer ikke løvene hjem i skam etter et smertefullt tap. De kommer hjem som helter. Og enda bedre for engelsk fotball, uavhengig av resultatet i lørdagens bronsefinale mot Belgia – Gareth Southgate og spillerne har ikke bare overrasket seg selv gjennom å ta seg forbi det ambisiøse målet om en kvartfinale i Russland.

England 2018 har samlet en splittet nasjon.

Onsdag kveld var det først og fremst det tidligere Premier League-stjerner, nå fotballeksperter, snakket om på TV.

TÅRER?: Britene depper etter tapet i VM. Foto; Hugo Michiels/LNP/REX/Shutterstock (
TÅRER?: Britene depper etter tapet i VM. Foto; Hugo Michiels/LNP/REX/Shutterstock ( Vis mer

Mer enn Premier League

- Vi kan kanskje være skuffet over resultatet mot Kroatia, men i det store bildet har dette laget vunnet noe, sier tidligere Manchester United- og England-back Gary Neville.

Spillerne har vunnet nasjonens hjerter. Viktigheten av landslaget er blitt gjenreist den siste måneden i Russland.

- Engelsk fotball er ikke lenger bare Premier League, sier han.

Selv Roy Keane, Manchester United-iren med det mørke sinnet, den skarpe tunga og kanskje den største vinnerskallen i fotballen, liker det han har sett. Ikke like mye som sine tidligere engelske kollegaer, da hadde han jo ikke vært Roy Keane.

Men Keane var igjen - som vanlig - tøff i tonen:

- Jeg sa det for noen dager siden: Vi må ta en kamp av gangen. Jeg hørte allerede at folk begynte å snakke om finale, og at fotballen skulle komme hjem (til England). Dere alle planla paraden, fnyste Keane.

DAGENS AVISER: Britene er stolte av spillerne og laget. Foto: Morten P
DAGENS AVISER: Britene er stolte av spillerne og laget. Foto: Morten P Vis mer

Ingen kritikk – bare kjærlighet

Torsdagens engelske aviser forteller den samme historien. Ja, England gråt for England i går kveld. Når du er så nær den første finalen på 52 år er det selvfølgelig vondt å tape. Men så fort de hadde fått tørket tårene fra ansiktet og ølet ut av håret i Hyde Park og andre steder, da gråt de tårer av glede.

Nei, England liker ikke å tape.

Men de elsker sine helter, helter som gir dem håp.

«Dere gjorde oss stolte», «Helter – vi er stolte av dere alle sammen», «De kommer hjem .... men alle er helter», «Slutten på drømmen» og «Løvenes stolthet». Overskriftene er mange, og i et historisk perspektiv nesten ikke til å tro, etter et engelsk tap for en nasjon med fire millioner innbyggere. Men England har tatt til vettet nå, de har skjønt at det ikke kommer an på størrelsen.

Det handler om å ha et lag.

Det handler om å ha en modig plan.

Og så handler det om lojalitet, samhold og ikke være engstelig for å mislykkes.

SEMIFINALE: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Majesteten Southgate

På BBC sa tidligere toppscorer Alan Shearer følgende etter det tunge tapet:

- Skammen over tapet mot Island for to år siden målt opp mot det som har skjedd her forteller alt. Man trenger ikke si mer. Gareth Southgate har snudd England og samlet nasjonen. Og jeg vil berømme måten han har gjort det på, det var en modig avgjørelse å bestemme seg for å gjøre England til et spillende lag.

- Det er en stor forskjell på da og nå. Og det kler England veldig godt.

Manchester United-legenden Rio Ferdinand er også BBC-mann i Russland.

- Gareth Southgate har vært majestetisk i sin håndtering av dette laget. Ja, det er uerfarent og har sine mangler, vi mangler litt kvalitet her og der, men det er ikke noe poeng å plukke det fra hverandre her og nå. For dette laget har framtida foran seg og vil lære.

- Jeg tror England under Gareth Southgate vil bli et veldig godt lag.

VM-studio: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Fotballen kommer hjem

Drømmen er over for denne gang, men England er overbevist om Russland har gitt dem 23 nye løver. Det hjelper. Og så hjelper det at melankolien og tristheten i sangen som handler om at fotballen er på vei hjem er i ferd med å forsvinne. For "Football's coming home" har fått sin renessanse i løpet av den siste måneden.

Den er ikke lenger bare en fotballsang.

Den er blitt selve veien.

Og om to år spilles EM-finalen 2020 på Wembley.

Resten kan du sikkert tenke deg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!