Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tapt 1,5 milliarder kroner

Norsk idrett lider som følge av coronakrisen.

ØKONOMISK TAP: Tapte inntekter i forbindelse med arrangementer, og reduserte sponsorinntekter er noen av faktorene som påvirker forbundenes økonomiske situasjon. Foto: Markku Ulander /AFP
ØKONOMISK TAP: Tapte inntekter i forbindelse med arrangementer, og reduserte sponsorinntekter er noen av faktorene som påvirker forbundenes økonomiske situasjon. Foto: Markku Ulander /AFP Vis mer

Norsk idrett har et estimert nettotap på 1,5 milliarder kroner grunnet coronakrisen, skriver Norges Idrettsforbund i en pressemelding mandag formiddag.

Det kommer frem i en landsomfattende kartlegging av idrettens økonomiske tap i månedene februar til juni 2020. Tallene er hentet inn fra en tredjedel av landets idrettslag.

Idrettsforbundet skriver videre at en konsekvens av krisen vil føre til at fire av ti idrettslag vurderer en varig reduksjon av aktivitetstilbudet. Innsikten er brukt som grunnlag for NIFs innspill til treffsikre støttetiltak i revidert nasjonalbudsjett.

- En stor andel av norske idrettslag drives utelukkende på frivillig basis, og undersøkelsen viser den prekære likviditetssituasjonen mange idrettslag er i. Norges idrettsforbund har brukt denne innsikten for å gi myndighetene innspill til treffsikre tiltakspakker i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Det er behov for at tiltakene både er tuftet på norsk idretts inntektsmodell og at de når raskt ut til alle idrettslagene som nå opplever alvorlige likviditetsutfordringer, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Nesten 40 prosent av idrettslagene, oppgir at en varig reduksjon av aktivitetstilbudet er aktuelt for å komme gjennom krisen, og 23 prosent har oppgitt at ytterligere permitteringer er et aktuelt tiltak. Tapene er i hovedsak knyttet til arrangementer, bortfall av andre inntekter og til drift av egne anlegg.

COVID-19: Kulturminister Abid Raja (V) presenterer hva som skjer med idretten og treningssentrene i Norge. Video: Regjeringen Vis mer

Idrettslagene står for 972 millioner kroner av det estimerte tapet.

53 av totalt 55 særforbund rapporterer om et samlet estimert tap på 107 millioner kroner fra februar til juni. Om lag 30 prosent av særforbundene har valgt å gå til permitteringer. Totalt er nesten halvparten av alle ansatte i særforbundene permittert.

- Jeg opplever at kulturminister Abid Raja har lyttet til våre innspill. Arrangementsordningen vil ifølge statsråden utvides både i tid, økonomiske ramme og innretning for å kompensere for tapte arrangementsinntekter og endringene ser ut til å ha tilbakevirkende kraft. Det er positivt. I morgen får vi se de konkrete endringene og helheten i ordningen, og eventuelle andre støttetiltak vi har spilt inn til revidert nasjonalbudsjett. Det ser vi frem til, sier Kjøll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!