Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tapte - og vant

Gerhard Heiberg (64) tapte kampen om å bli visepresident i IOC, men ble i stedet valgt som styremedlem. Det mener han er enda bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om han tapte visepresidentvervet i IOC (Den internasjonale olympiske komité), var Heiberg en lykkelig mann i går. Ifølge ham selv var det faktisk bedre å bli styremedlem.

- En visepresident blir valgt for fire år, og etter det er man automatisk ute. Men slik er det ikke etter fire år i styret. Hvis helsa holder og jeg gjør en god jobb, skal det bli relativt enkelt å bli valgt som visepresident. Og da kan det bli åtte år i IOC. Det er jo helt strålende, sa en glad Heiberg til Dagbladet i går kveld.

- Nå skal jeg ut og feire. Dette er uten tvil høydepunktet i min jobbkarriere.

Nervøs

Heiberg overtok i går plassen i styret etter He Zhenliang fra Kina. I den avgjørende avstemningen slo han brasilianeren Carlos Nuzman med 59 mot 41 stemmer.

Sørkoreanske Kim Un-yong ble valgt til ny visepresident med 55 mot Heibergs 44 stemmer da IOC-kongressen, som er samlet i Praha, gikk til avstemning i går. Kim etterfølger australske Kevan Gosper som må gå etter fire år i vervet.

Heiberg legger ikke skjul på at han var nervøs foran gårsdagens avstemning.

- Jeg visste at det ville bli vanskelig. Motstanderne var sterke, og i tillegg mente mange at det allerede var nok europeere i styret. Jeg var redd for å tape med store marginer, men i stedet gikk det overraskende positivt i min favør. Jeg kom veldig godt ut av det, sier den tidligere sjefen for Lillehammer-OL.

- Skittent

Heiberg har ikke hatt det enkelt før IOC-kongressen startet i den tsjekkiske hovedstaden denne uka. Det har kommet beskyldninger om at han lot personlige, økonomiske interesser styre da han som leder for IOCs evalueringskommisjon ga Vancouver OL i 2010. Han har også blitt beskyldt for å ha drevet utilbørlig valgkamp for sitt kandidatur som visepresident.

- Det har vært en skitten valgkamp, og slikt er ikke jeg vant til. Jeg fikk noen på trynet, men valgte å ikke slå tilbake. Det er heller ikke min stil.

Sove ut

- Jeg har fått mange støtteerklæringer og ros for hvordan jeg har taklet alt dette styret på, sier Heiberg, som sammen med IOC-styret kommer til å prioritere antidopingarbeid og Aten-OL framover.

- Det blir sagt at Kim Un-yong skapte allianser for å sanke nok stemmer til å bli valgt som visepresident. Hva synes du om det?

- Jeg vil ikke kommentere det annet enn at han har sine måter å gå fram på, og jeg har mine. Vi er venner og prater godt sammen. Jeg vil ikke begi meg inn på å karakterisere ham, sier Gerhard Heiberg.

Han har jobbet nærmest døgnet rundt de siste ukene, men skal bare innvilge seg en liten pause.

- Jeg skal hjem og sove ut et par dager. Men så er det på tide å komme i gang med jobben.