Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tapte for Bentes mann

Olympisk mester Eirik Verås Larsen hadde bare ett mål da han som en av 850 nordmenn gikk de 70 kilometerne i Marcialonga. Han skulle slå husbonden til Bente Skari.

CAVALESE (Dagbladet): Ute i verden tror folk at nordmenn går på ski i gatene hjemme i Norge. Det er feil. Det er i Italia nordmenn går på ski i gatene. 4000 deltakere tok i går på seg sjumilsstøvlene og gikk de 70 kilometerne i klassisk stil fra Moena til Cavalese i årets utgave av Marcialonga. Blant dem 850 nordmenn og en norsk olympisk mester i padling, Eirik Verås Larsen. Han har vært på treningssamling for å gå på ski i Seisser Alm. Onsdag trente han sju timer, fem timer på ski. I går ga han alt han hadde for å slå ektemannen til en annen olympisk mester, Geir Skari.

-  Geir har jo vært på jordomseiling sammen med Bente og er nok dårligere trent enn før. Jeg burde jo slå ham, sier Verås Larsen til Dagbladet.

Tufte neste?

Han klarte ikke det. Skari gikk i mål til 51. plass sammenlagt. Verås Larsen gikk inn til 59. plass med tida 3.22,33 - slått av Skari med halvannet minutt, og slått av totalvinner Rezac Stanislav fra Tsjekkia med 22 minutter.

-  Er ikke du toppidrettsutøver da? spør en glisende Skari - og klapper Verås Larsen på skuldra.

Verås Larsen trøstet seg med at han fikk revansje på italienske Antonio Rossi, som sammen med Beniamino Bonomi knep sølvet i K2 foran Verås Larsen og Nils Olav Fjeldheim med fire hundredeler under OL i Aten. I går gikk Rossi i mål 56 minutter bak Verås Larsen.

-  Kanskje ikke så rart. Rossi har gått på ski i klassisk stil to ganger i sitt liv, lørdag og i dag, sier Verås Larsen, som nå ser fram til neste mål - å slå Olaf Tufte i Vasaloppet 6. mars.

Falt i spurten

 FIKK BANK:  OL-mester Eirik Verås Larsen (t.h.) hadde som mål å slå Geir Skari. Det gikk ikke. Bentes ektemann ble nr. 51, Larsen 59. Alle foto: Arnt E. Folvik
FIKK BANK: OL-mester Eirik Verås Larsen (t.h.) hadde som mål å slå Geir Skari. Det gikk ikke. Bentes ektemann ble nr. 51, Larsen 59. Alle foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Padleren mener at skitrening er det beste han driver med på denne tida av året. Han kom da også temmelig utmattet til mål etter den knallharde trekilometersstigningen som avslutter løpet. Han var så tom at han satte staven i et av reklameskiltene og snublet på oppløpet.

-  Jeg lå langflat, sier han.

Verås Larsen vet for øvrig fra før at Marcialonga kan knekke en mann.

-  Jeg gikk i 2003 også. Da satte vi oss i bilen rett etter løpet og kjørte tilbake til Seisser Alm. Utpå natta måtte jeg på do, men klarte ikke å komme meg på beina. Måtte krype ut på dass, sier han.

Heier på jentene

I går var det andre som lå langflate - før start. Favoritten Jørgen Aukland lå på hotellet med virus i kroppen etter en betennelse i spiserøret. Anders Hallingstad ble beste nordmann med 9. plass. Men det var nordmenn som dominerte i målområdet likevel. De kom i jevn flyt opp den siste kneika i gata Via dei Bottai. En av dem, sivilingeniør Tone Kristine Larsen fra Oslo, gikk Marcialonga for første gang, og klokket inn på 36. plass i kvinneklassen på 4.48,01.

-  Dette var litt av en opplevelse. Det er så mye folk rundt løypa og i landsbyene. Særlig for oss jenter er det moro å gå her. Når det kommer ei jente, heier jo alle som gale. Det har vært mye snakk om teknisk doping. For oss jenter er det publikumsdoping å gå her, sier hun.

Mange steder sto publikum og speidet etter deltakernummer for å finne navnene på startlista. For så å heie dem fram med fornavn. Mange smilte tilbake. Bare på slutten av den siste kneika var det få som svarte. Der så de fleste ut til å ha glemt navnet sitt.

Mye snø

Flere trekker fram den lokale entusiasmen som årsak til at så mange nordmenn drar til Nord-Italia for å gå skirenn.

-  Her klarer de å legge 70 kilometer kunstsnø (100 000 kubikkmeter produseres fra desember, journ.anm.) og fyller gatene i landsbyene til rennet. I Oslo klarer de ikke å lage snø i det hele tatt i nasjonalanlegget. Det er direkte dårlig, spør du meg, sier Lars Aabol, manager for det norske langdistanselaget. Geir Skari er enig. Han legger også vekt på det fine arrangementet.

-  Her er det mye liv og folk langs hele løypa. I et løp som Birkebeineren ser du jo ikke folk på flere mil, sier han.

Fem norske vant

Rennsjef Filippo Bazzanella har en annen innfallsvinkel til hvorfor skigående nordmenn lar seg friste sørover i skarer.

-  For det første går rennet i klassisk stil. Det liker nordmenn. For det andre gikk VM i nordiske greiner her i 2003. Da fikk nordmenn sansen for området. For det tredje vant Anders Aukland her i fjor, og NRK viste rennet med store seertall. Mange kommer også for selve atmosfæren. De kan få et godt måltid og ser hele helga som en opplevelse.

PS: Det var de eldste som sto for førsteplassene til Norge i går: Blant damene vant Arna Bergsmyr klassen 60- 69 år på 5.29,39. Liv Stefferud vant 70-pluss på 5.37,04. Kasper Myhr vant klassen 50- 59 år på 3.26,51. Bjørn Arvnes vant klassen 60- 69 år på 3.40,48, og Nils Skogstad vant 70-pluss på 4.35,02.

SEIERHERREN: Tsjekkiske Rezac Stanislav vant årets Marcialonga, og ble hyllet av titusener i målområdet i Cavalese. Den norske favoritten måtte holde senga på hotellrommet med virus i kroppen.