Tapte for et klokere lag

Når Ole Gunnar Solskjær vil ha et pasningsbasert angrepsspill, har han trøbbel helt på topp.

GIGANT PÅ TOPP:  Der Sarpsborg 08 hadde Øyvind Hoås på topp til å samle angrepsspillet, hadde Ole Gunnar Solskjær Molde ingen. FOTO: Stian Lysberg Solum/Scanpix.
GIGANT PÅ TOPP: Der Sarpsborg 08 hadde Øyvind Hoås på topp til å samle angrepsspillet, hadde Ole Gunnar Solskjær Molde ingen. FOTO: Stian Lysberg Solum/Scanpix.Vis mer

FOTBALLENS TILFELDIGHETER lever i hvert fall når Tippeligaen starter midt i mars. For dette var en kamp som Molde hadde sjanser nok til å dominere før pause. Sånn kunne like gjerne Ole Gunnar Solskjær sluppet et forsmedelig gjensyn med norsk seriefotball.

Når det ikke skjedde, får han i hvert fall muligheten til å se på en avgjørende forskjell på to lag som begge ønsker å basere det offensive spillet sitt på lang ballbesittelse:

•• For der Sarpsborg 08 hadde Øyvind Hoås som et tydelig feilvendt spillpunkt på topp, hadde Molde ingen ting i angrep som rammet inn  pasningsspillet.

Da kan det bli vanskeligere å få uttelling på et stort spillemessig overtak.

FOR når Solskjær sjekker nærmere den tilsynelatende solide førsteomgangen, vil han finne mange eksempler på et angrepsspill uten struktur. David Claude Angan er ikke spisstypen som naturlig skaper det. Angan er en driblefant og en trussel mot bakrom, men mangler foreløpig oversikt og kløkt til å binde det offensive sammen.

Denne svakheten forsterkes gjennom angrepsmakkerne Daniel Chima og Pape Pate Diouf som begge framstår ganske like på kantene. Slik virker Molde i denne oppstillingen mye farligere på overganger enn på et langvarig etablert angrepsspill.

Her er det en brist i Solskjærs spillerutvalg som Makthar Thioune kanskje hadde dekket over i formidabel 2 009-form, men som like gjerne kan få være der. For med en så langvarig satsing som Ole Gunnars trenerjobb i Molde innebærer, er det bare å gyve løs på et  grunnleggende strukturelt problem:

•• Han må forme en angrepsrekke med oversikt til finne stabile, kollektive løsninger også på det etablerte angrepsspillet.

Ellers blir Molde ganske enkelt ikke den type fotballag som treneren ønsker.

SÅNT avgjøres ikke i første serieomgang. På samme måte som det denne sesongen opplagt finnes mer forsmedelige baner å tape på enn Sarpsborg Stadion.

For Roar Johansens Sarpsborg 08 har kommet adskillig lenger i det strukturelle angrepsspillet enn Molde. Her er forståelsen av de ulike offensive rollene mye tydeligere. Dessuten utfyller spillerne hverandre på en smartere måte.

Selve spillerutvalget gjør det ganske naturlig. Øyvind Hoås med en kombinasjon av en ekstrem lengde og en slepen touch er i seg selv en kontrast på hvilket som helst lag. Hans klare kollektive arbeidsoppgave gjorde i tillegg en såpass ok stopper som Vegard Forren fullstendig sjanseløs. Dermed kunne hjemmelaget bare starte i avtalte rom rundt Hoås og gi resten av Molde-forsvaret mer og mer trøbbel utover i kampen.

DET er heller ikke tilfeldig at Sarpsborg 08 overtok banespillet så totalt i takt med selvtilliten og scoringene. Laget er mer ekstremt ballholdende enn Vålerenga som fikk mye fortjent ros for pasningsspillet sitt forrige sesong. Stammen i Østfold-klubben er kanskje individuelt teknisk svakere, men de har prioritert det kollektive småspillet en sesong lenger. Derfor ble Molde-spillerne løpende imellom gjennom mesteparten av andreomgangen.

Nykommerens tekniske nivå er egentlig høyest på langskudd. Sånn var det ganske naturlig at 1 - 0 kom etter Erik Jonviks underskrudde treff skrått til høyre noen meter utenfor straffefeltet og at 2 - 0 var signert Jo Nymo Matlands like gjennomtrente venstrefot. Pluss på med Tom Erik Breives høyrebein, og du har tre gode grunner til at det blir noen fine Sarpsborg-scoringer også i resten av sesongen.

SLIKE MÅL blir det også for Molde, og det ganske kjapt.

Bare Ole Gunnar Solskjær tar med seg på trenerveien at han denne gangen tapte for et klokere lag.

Esten O. Sæther er landslagstrener i innendørsfotball (futsal) og kommentator i Dagbladet