Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tapte igjen. Går Høgmo av etter kampen?

Tsjekkia vant 2-1 i skjebnekampen. 

TAPTE IGJEN: Per-Mathias Høgmo hadde en ny, tung dag på jobb for fotballandslaget.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAPTE IGJEN: Per-Mathias Høgmo hadde en ny, tung dag på jobb for fotballandslaget.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkia - Norge 2-1 (1-0)

PRAHA (Dagbladet): - Jeg brenner for å bidra til å skape spennende og flotte stunder på Ullevaal.

Ordene tilhørte Per-Mathias Høgmo (56) da han ble ansatt som landslagstrener i september 2013. Norge skulle fornye seg og de lange ballene under Drillo skulle erstattes med kombinasjonsspill i angrep.

Fredag var vi kommet dit at Høgmos jobb sto på spill. Med tap for Tsjekkia ville muligheten for VM-sluttspill i Russland være lik null. Og tap ble det - 2-1.

Før VM-kvalifiseringen startet sa Høgmo at han ville være fornøyd med sju poeng i høst. Fasiten er tre poeng etter en panikkartet 4-1-seier over San Marino.

- Det er bare å beklage. Vi vil veldig mye utpå her, men vi blir noen nummer for små, sier midtstopper Vegard Forren til MAX.

- Vi klarte å skape et visst trøkk, men det er ikke godt nok. Vi er ikke gode nok med ballen, sier Mats Møller Dæhli.

Spenning

Da England gikk på et ydmykende nederlag for Island under EM i sommer, valgte trener Roy Hodgson å trekke seg etter kampen.

Høgmo holder pressekonferanse litt seinere i kveld. Det er knyttet stor spenning til hvordan han vil analysere kampen.

Norges Fotballforbund har varslet en grundig evaluering i den kommende perioden. Høgmo har kontrakt ut VM-kvalifiseringen, men etter kveldens tap har treneren gjort det vanskelig for seg selv.

På sosiale medier raser folk i kveld.

- Sånne baklengsmål ser du ikke på Ekeberg, bane 7, under Norway Cup engang, tvitret fotballekspert Lars Tjærnås etter 0-2-målet.

Sjokkert

Før kampen offentliggjorde Norges Fotballforbund et overraskende laguttak. De færreste eksperter så at Markus Henriksen skulle starte på topp.

Da Henriksen gjorde det samme i playoffkampen mot Ungarn i fjor, fikk Høgmo masse kritikk. Blant dem som reagerte da han fikk se laguttaket i kveld, var NRK-ekspert Tom Nordlie:

- Jeg er totalt sjokkert. Jeg ser at han vil flekse mellom et lag som kan spille 4-4-2, 4-4-1-1 og 4-5-1. Jeg skjønner det, men jeg så ikke Henriksen komme, sa Nordlie i presserommet på stadion.

Kjørt over

Og Norge ble kjørt over i åpningsminuttene. Allerede etter tre minutter skjøt Jaromir Zmrhal rett utenfor, til høyre for Rune Jarstein.

SVART DAG: Per-Mathias Høgmo. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SVART DAG: Per-Mathias Høgmo. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

To minutter seinere holdt Even Hovland på å gjøre selvmål. Men et fantastisk tigersprang av Jarstein - som endte med at han headet ballen i tverrliggeren - avverget situasjonen

Men Norge hadde kommet dårlig i gang. Dette ble ytterligere forsterket - og befestet - etter elleve minutter. Stefan Johansen kastet seg inn i en takling på midtbanen. Ballen endte i retning Norges mål. Det var opptakten til 1-0.

Det norske forsvaret kollapset. Michael Krmencik fikk ballen på bakerste stolpe og kunne enkelt sette ballen i mål.

Hevet seg

Norge hevet seg det siste kvarteret i første omgang, men lyktes ikke med å utlikne.

I pausen etterlyste NRK-ekspert Nordlie følgende spillere sammen på topp: Joshua King, Adama Diomande og Alexander Søderlund. Det fikk han ikke.

I stedet fikk Eden Arena en kjapp, tsjekkisk scoring. Det norske forsvaret gjorde igjen en elendig figur. Borek Dockal sørget for en nydelig stikker gjennom til Jaromir Zmrha, som scoret 2-0.

Mats Møller Dæhli erstattet Per Ciljan Skjelbred. Og Adama Diomande kom inn for Markus Henriksen. Dæhli var positiv da han kom inn. Joshua King reduserte til 1-2 rett før slutt, men det hjalp ikke.

Tre poeng. VM-kvalifiseringen kunne ikke startet verre.

- Det føles utrolig tung. Vi starter for dårlig. Vi vinner ikke nok dueller. Det virker som de vil mer enn oss perioder i kampen, sier Dæhli til MAX.

FORTVILER: De tsjekkiske spillerne jubler. De norske fortviler etter 2-0-scoringen.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORTVILER: De tsjekkiske spillerne jubler. De norske fortviler etter 2-0-scoringen.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!