Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tapte kampen - vant Antitrollprisen

Dansk lag har laget egen plan mot nettmobbing.

Gratulerer: Store Heddinge BK vant Antitrollprisen  under Norway Cup 2015.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
Gratulerer: Store Heddinge BK vant Antitrollprisen under Norway Cup 2015. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disse jentene tar kampen mot mobbing på alvor. Derfor vant de også årets «Antitrollprisen» under Norway Cup.

De ble slått ut av sportsturneringens torsdag morgen. To timer senere fikk jentene de danske fra Store Heddinge J15 årets Antitroll-pris under Norway Cup.

Og dermed får laget 10 000 kroner fra Norway Cup og 10 000 kroner fra Dagbladet.

Glede i leiren - Det er jo helt suverent, sier trener John Petersen, som sammen med jentene fikk overrakt premien og rosende ord på Ekebergsletta.

- Vi fant invitasjonen til konkurransen tidligere i vår. Vi sendte inn våre tanker om hvordan man kan få bukt med mobbing og nettmobbing, basert på den modellen vi har på laget vårt i det daglige arbeidet, sier Petersen.

- For halvannet år siden fikk vi en ny spiller som hadde sitt på et annet lag. Hun følte seg som en byrde for dét laget. Hos oss ble det en helt ny hverdag og fotballgleden kom tilbake, sier den stolte treneren.

Sosial satsing - Vi satser ikke bare på det sportslige. Men vi bruker mye tid på turer, sosiale kvelder, å spise sammen og gjøre hyggelig ting, sier treneren som har bedt jentene selv komme med sine tips, råd og tanker. Deretter satte Petersen det ned  på et brev som ble sendt til Norway Cup.

Store Heddinge kommer fra en liten by sør på Sjælland,og jentene har de samme utfordringer som ungdom over hele Norden. Økt bruk av sosiale medier øker presset på alle og øker mulighetene for  mobberne.

- Dette laget er bevist at nettmobbing kan skje hos alle. De skriver i sin begrunnelse at det handler om «oss».  De jobber for å skape vennskap fremfor uvenner og de har en reflektert holdning, sier jurymedlem Frode Kyvåg under prisudelingen. Det var en enstemmig jury som valgte de danske jentenes gode begrunnelse til vinner av konkurransen.

Vinnere i praksis - Store Heddinge viser at de har tydelige spilleregler på og utenfor banen. De skriver ikke bare om trygghet, tillitt og rom for forskjellighet, de viser det i praksis, sier stortingsrepresentant og jurymedlem Hadia Tajik.

- De gjør det både ved å trekke frem konkrete eksempler på hvordan de har håndtert vanskelige situasjoner, og ved å involvere de unge spillerne i utformingen av bidraget. Det er nettopp ved å ha gode reflekser og rutiner i hverdagen, at de bygger forutsetningene for å håndtere de mer krevende sosiale situasjonene godt, sier Tajik.

Begeistret minister Også jurymedlem og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hyller vinnerne:

 - Jeg vil berømme Store Heddinge for sin systematiske og konkrete oppfølging med hver enkelt. Det er tydelig at det virker. De skriver selv at de kan vise til gode resultater. Det er gledelig.

Alle på laget lærer seg å snakke til den de kanskje ikke liker så godt, og ikke bak ryggen på vedkommende. Når det oppstår uheldige episoder og mobbing, tas det umiddelbare grep. Mobberen må unnskylde seg ellers er hun ute av laget. Når hun har tenkt seg om og sagt unnskyld er hun med på laget igjen.

- Jeg har sans for at mobbing får konsekvenser. Jeg har også sans for rom for tilgivelse og en ny I sum er dette et forbilledlig eksempel som også andre fotballag, ja oss alle sammen, kan lære av, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Her kan du lese klubbens tiltak:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!