Tapte maktkampen

Hans B. Skaset (65) er på vei ut av jobben som ekspedisjonssjef for idrett etter gårsdagens grove refs fra kulturminister Ellen Horn. Idrettsforbundets ledertrio Kjell O. Kran, Ivar Egeberg og Bjørge Stensbøl truet med å gå av. Derfor hadde ikke Horn noe valg.

I går ettermiddag ville ikke Skaset gi noen kommentarer til noe som helst. Dagbladet nådde ham så vidt på vei ut døra hjemme i Olav Aukrusts vei. Da sa han dette:

- Jeg har hatt en all right dag. Var på kontoret og avsluttet i Holmenkollen med Fruen.

Helt allright var det neppe oppe i Holmenkollen. «Fruen» er Ellen Horn. Invitert av Skiforeningen, var de sammen på omvisning i Skimuseet. Like før avreise hadde Horn vingeklippet Skaset så nært en avskjedigelse det er mulig.

- Jeg kommenterer dette over helga, sier Skaset.

Nesten sparken

I pressemeldingen gir Horn full tillit til idrettspresident Kjell O. Kran og den øvrige NIF-ledelsens håndtering av dopingsaker.

Skasets uttalelser til pressen karakteriseres som «meget uheldig».

Hadde Horn brukt uttrykket «beklagelig», ville det vært ensbetydende med en avskjedigelse.

- Alt er mulig, men Skaset har ikke bidratt til å skape et godt samarbeidsklima med sine utspill, sier toppidrettsjef Bjørge Stensbøl på spørsmål om han tror det blir vanskelig å samarbeide med Skaset framover.

Tilspisset maktkamp

De siste 20 åra har Hans B. Skaset vært blant idretts-Norges mektigste menn. Sannsynligvis den mektigste. Etter at han ble avløst som Idrettspresident av William Engseth, ble han i 1991 hentet inn som ekspedisjonssjef for idrettsavdelingen i Kulturdepartementet. Herfra har han gitt innstillinger om fordeling av de - for Idrettsforbundet - helt avgjørende tippemidlene.

Dagbladet har snakket med et stort antall sentrale idrettsledere gjennom denne perioden. Det tegner seg et klart bilde av en stadig mer tilspisset maktkamp mellom Skaset og den øverste NIF-ledelsen. Det toppet seg i går da Skaset i Aftenposten truet Idrettsforbundet med at Staten ville trekke seg ut økonomisk om det ikke ble ryddet opp i det han oppfatter som gråsoneholdninger i forhold til doping og kosttilskudd.

Tett trio

Dette er bakteppet for maktspillet som nå trolig fører til at Skaset avløses.

  • Fra flere hold poengteres det at Skaset tradisjonelt har forholdt seg til ledelsen i Idrettsforbundet som alliansebyggende med noen og kritisk mot andre; typisk splitt- og herskstrategi.
  • Men siden Kjell O. Kran ble valgt til idrettspresident i fjor vår, har det blitt vanskeligere å trenge gjennom. Trioen Kran, generalsekretær Ivar Egeberg og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl har utviklet seg til en samkjørt og sterk gruppe - med støtte fra organisasjonen.
  • Stensbøl har vært Skasets gromgutt. Derfor forregnet Skaset seg stygt på aviskritikken han kom med i går - uten at det var intensjonene rammet det først og fremst Stensbøl - mannen som frontet dopingsakene mot Stian Grimseth og Fritz Aanes i Sydney. Dagbladet vet at Skaset i går oppfattet det som en bommert.
  • Han hadde heller ikke regnet med at Kran - helt uten frykt for egen posisjon (i motsetning til de fleste av sine forgjengere) - truet med å gå av om kritikken ble stående. Etter det Dagbladet erfarer hadde Stensbøl og Egeberg da fulgt Kran fordi arbeidssituasjonen deres hadde blitt umulig.

Støttes av styret

  • Dessuten står et samlet Idrettsstyre bak Kran. På oppfordring fra 2. visepresident Odd Flattum ble Idrettsstyret orientert om Grimseth- og Aanes-sakene på et styremøte like etter OL.

- Vi gikk da god for håndteringen, sier Flattum til Dagbladet.

Det betyr at hele Idrettsstyret hadde fulgt Kran ut av NIF om han hadde trukket seg.

  • Ellen Horn hadde derfor to alternativ i går: Å la Skasets kritikk stå - og dermed se NIF ribbet for administrativ og politisk toppledelse. Eller å gå til historisk hard refs av Skaset - og beholde Kran & co.
  • Det første var umulig. Det andre - som Horn valgte - forrykker også maktbalansen innad i departementet. Skaset kan nå velge å gå sjøl. Eller bli sittende til han blir pensjonert (blir 67 i april 2002). Men med gårsdagens refs er han uansett ribbet for autoritet.
  • Det største spørsmålet står igjen til slutt: Hvordan kunne en dreven spiller som Skaset gå i denne fella?

- Styringskåtheten kan bli så stor at man forspiser seg, sier en kilde, som mener at det er derfor Skaset i dag står igjen som den store taperen.

For første gang.

<B>FIKK GROV REFS:</B> I 20 år har ekspedisjonssjef Hans B. Skaset vært blant Idretts-Norges mektigste menn. I dag står han maktesløs fordi kulturminister Ellen Horn i går ga ham grov refs etter soloutspillet mot det Skaset oppfatter som NIF-ledelsens gråsoneholdninger til doping.