Tapte med vilje. Diskes

Moa Ilar bremset opp og tapte spurten mot lagvenninna Maja Dahlqvist med vilje - og kopierte Erik Valnes' gest til Pål Golberg fra 2020. - Jeg fikk nesten en tåre i øyet av det Moa gjorde for Maja, sier Frida Karlsson. Men nå har Ilar blitt disket.

HJALP LAGVENNINA: Svenske Moa Ilar. Foto: Heiko Junge / NTB
HJALP LAGVENNINA: Svenske Moa Ilar. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • SISTE: Tiril Udnes Weng sikret sammenlagtseieren i verdenscupen etter 3. plass i Lahti-sprinten. Les mer om det her.
  • SISTE: Kristine Stavås Skistad vant kvinnenes i Lahti. Les mer om det her.
  • SISTE: Johannes Høsflot Klæbo vant herrenes sprint Lahti. Les mer her.

I den fjerde kvartfinalen i Lahti-sprinten ble det dramatisk da Maja Dahlqvist - som kjempet mot Nadine Fähndrich om å vinne sprintcupen sammenlagt - brakk staven i duell mot Katherina Hennig.

Dermed lå Dahlqvist an til å ryke ut i sin kvartfinale, men lagvenninna Moa Ilar bremset opp mot slutten av oppløpet og lot Dahlqvist passere med vilje.

Dermed tok Dahlqvist seg videre, all den tid Ilar tapte spurtduellen med vilje for å hjelpe lagvenninna for å prøve å vinne sprintcupen sammenlagt.

- Jeg skulle ønske vi gikk litt raskere slik at begge hadde gått videre. Men det måtte bli sånn i dag. For meg var det selvsagt å la Maja gå forbi. Vi er et sterkt lag og gjør alt for hverandre, sier Ila til Expressen.

Gesten hylles i Sverige.

- Jeg fikk nesten en tåre i øyet av det Moa gjorde for Maja, sier Frida Karlsson til svensk Viaplay.

Hans Christer Holunds genistrek førte til sjeldne bilder under 50 kilometeren i Holmenkollen. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Bilder fra NRK Vis mer

Og noen minutter senere kom bekreftelsen på at Ilars gest ble avgjørende, da Dahlqvist endte på 4. plass, mens Fähndrich røk ut i semifinalen. Dermed vant Dahlqvist sprintcupen sammenlagt.

- Det der kommer Maja Dahlqvist til å være evig takknemlig for, sier Viaplay-ekspert Anna-Karin Strömstedt.

- Det er fantastisk herlig å se, supplerer kommentatorkollega Per Forsberg i svensk Viaplay.

Etter sprinten ble imidlertid Sverige innkalt til juryrommet: Konklusjonen? Moa Ilar diskes for usportslig opptreden. Det bekrefter FIS.

Niklas Dyrhaug måper over Petter Northug elleville avslutning i Drammen i 2017. Programleder: Øyvind Godø. Klipp: Kristoffer Løkås. Video: Bilder fra NRK Vis mer

Men det påvirker ikke Dahlqvist sammenlagttriumf i sprintcupen og har følgelig ingen nevneverdig praktisk betydning i det store bildet.

Ikke første gang

Kanskje var Ilars gest inspirert av det norske herrelaget:

Erik Valnes gjorde nemlig det samme for å hjelpe Pål Golberg i SkiTour 2020. Det innrømmet han overfor Dagbladet.

- Jeg hadde gjort det samme om rollene var snudd, sa Golberg til Dagbladet den gang.

Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer