Tapte på farta

Mika Kojonkoski mener Tommy Ingebrigtsen tapte gullet på urolig og dårlig sittestilling. Men i dag hopper gutta for å komme øverst på pallen.

PREDAZZO (Dagbladet): TV-bildene fra hopprennet i Predazzo i går, avslørte en meget urolig Tommy Ingebrigtsen i tilløpet til det andre hoppet på 131,5 meter. Tommys kronglete sittestilling utgjorde trolig forskjellen på gull og fjerdeplass.

- Tommy hadde 92 km/t på hoppet. De beste hadde rundt 93 km/t. Under forholdene i bakken, så regner jeg med at en km/t utgjør seks meter i bakken, sier Kojonkoski.

- Tommy hadde tatt gull med bedre fart.

Selv er Tommy Ingebrigtsen fornøyd med gårsdagens hopping.

- Fjerdeplassen tar jeg som en seier. I dag hopper vi for gull i lagkonkurransen, sier han.

- Har blitt bedre

Det er ikke mulig å smøre seg bort i hoppbakken. Aerodynamikken betyr mest. Og en ufordelaktig sittestilling har vært Tommys store problem i mange år.

- Han har blitt bedre, men fortsatt er det mange ting som han trenger å justere. Når de er på plass, kan det bli veldig bra, sier Kojonkoski.

For Tommys talent er kanskje det største i Norge.

- Han har en kropp som er skapt for skihopping. I år har han også jobbet knallhardt for å bli bedre fysisk, sier Kojonkoski.

Sportssjef Jan Erik Aalbu mener Tommy Ingebrigtsen har hatt godt av å være i skyggen i år. Først i februar har han kommet for fullt etter en elendig sesongstart.

- Han har jobbet for seg selv, og gjort grovarbeidet alene for å bli god.

Enten eller

- En Tommy Ingebrigtsen i dårlig form er en elendig skihopper, men en Tommy i form, er en av verdens beste, sier Aalbu.

Skihoppingen har alltid vært enten/eller for Tommy Ingebrigtsen (25). I Thunder Bay-VM for åtte år siden ble han tidenes yngste storbakkemester. I Lahti-VM for to år siden hoppet han så dårlig at han ble sendt hjem.

Innsatsen hans i går er den beste norske prestasjonen i VM- og OL-sammenheng siden gullsjokket i Thunder Bay. Avstanden til gullvinner Adam Malysz var 9,5 meter og 22,1 poeng. Til bronsemedaljen skilte det bare 6,3 poeng.

- Var nervøs

- Foran førstehoppet på 129 meter var jeg nervøs. Det var brukbart, men ikke noe skikkelig børseskudd. Jeg var uryddig på hoppkanten, vinglet litt for mye i svevet og klarte ikke å stå på helt ut, sier Tommy.

Foran finaleomgangen var han iskald, og la på til 131,5 meter. Bare gullvinner Malysz og sølvvinner Matti Hautamäki var lenger enn Tiger'n fra Byåsen i sistehoppet.

- Jeg er kjempefornøyd med prestasjonen. Endelig har jeg fått betaling for alt treningsslitet. Er vi i godlunet, kan vi ta gull i laghoppingen i dag. Uansett skal vi kjempe om en medalje, sier Tommy.

Ville vunnet

Hadde det vært lagkonkurranse i går, ville Tommy Ingebrigtsen og de andre norske hopperne reist fra bakken som gullgutter. Laget blir tatt ut etter formiddagens trening. Roar Ljøkelsøy er forberedt på å bli vraket til fordel for Lars Bystøl.

- Helt åpent

Også sportssjef Jan-Erik Aalbu snakker nå høyt om medalje.

- Det har aldri vært så åpent som nå. Vi kan like gjerne ta medalje som Finland, Japan, Tyskland, Østerrike eller Slovenia.

Vendepunkt i Kulm

Tommy Ingebrigtsen er en naturlig ankermann på det norske laget. I Val di Fiemme har han hatt stigning i hoppingen hver dag. Etter fiaskoen i hoppuka var målet hans Planica-VM neste vinter. Vendepunktet kom i skiflygingen i Kulm den første helga i februar, da han hoppet 205,5 meter.

- Nå er skihoppingen blitt rock'n-roll igjen , sier en offensiv Tommy foran dagens lagkonkurranse.

KLEM FRA TRENEREN: Mika Kojonkoski (t.h.) tror det norske laget er god nok for medalje i laghoppinga.
KLAR FOR MEDALJEKAMP: - Endelig har jeg fått betaling for alt treningsslitet. Er vi i godlunet, kan vi ta gull i laghoppingen i dag. Uansett skal vi kjempe om en medalje, sier Tommy Ingebrigtsen.