<strong>I SEEFELD:</strong> Devon Kershaw er i VM som ekspert for Eurosport. Kanadieren legger lite i mellom når han snakker om sin gamle konkurrent, Aleksej Poltoranin. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
I SEEFELD: Devon Kershaw er i VM som ekspert for Eurosport. Kanadieren legger lite i mellom når han snakker om sin gamle konkurrent, Aleksej Poltoranin. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Tapte VM-medalje med 0,03 sekunder til bloddoperen: - Vi var helt knust

Devon Kershaw er en av mange utøvere og eks-utøvere som er sjokkert etter dopingavsløringene i Seefeld. Kanadieren har kjempet mange tøffe kamper mot Poltoranin, blant annet om bronse i VM i 2013.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Devon Kershaw har lagt skiene på hylla, men er på plass i VM som langrennsekspert for Eurosport. 36-åringen sier at han har følt seg fysisk dårlig siden han fikk høre om doping-razziaen mot fem VM-utøvere onsdag.

Ekstra forbanna ble Kershaw da nyheten sprakk om at Aleksej Poltoranin var en av de fem som innrømte bloddoping til østerriksk politi.

- De fire andre er dårlig skiløpere, men Poltoranin har vært en av de beste klassiskløperne. Jeg elsker klassisk, så jeg blir bare dårlig. Jeg ønsker å si at jeg ikke kan tro det, men så klart tror jeg det. Det er bare sjukt, sier Kershaw.

Ikke nok med det. I VM i Val di Fiemme i 2013 kjempet han sammen med lagkompis Alex Harvey en knalltøff batalje mot nettopp Poltoranin og Nikolaj Tsjebotko om bronsen på lagsprinten. Poltoranin var akkurat foran i mål og tok en av sine to bronser fra det verdensmesterskapet.

- Når jeg tenker tilbake på det, slo han Alex og meg med 0,03 sekunder. Vi var helt knust etter det løpet, vi var så skuffet. Det var en av mine vanskeligste sesonger, ettersom jeg tok noen leddbånd i foten høsten før, forteller Kershaw til Dagbladet.

DOPING: - Jeg er så lei meg at jeg ikke finner dekkende ord. Det sier Østerrikes landslagstrener Trond Nystad til Dagbladet, etter å ha sett denne rystende videoen. Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

- Vil aldri få følelsen

Etter å ha havnet på andreplass sammenlagt i verdenscupen sesongen før hadde Kershaw en tyngre sesong og ble bare nummer 27 sammenlagt den sesongen. Skaden, som Kershaw pådro seg i leiligheten til sin nåværende kone Kristin Størmer Steira i Oslo, gjorde det vanskelig å prestere på topp.

Bronsen kunne vært et plaster på såret i det som var en tapt sesong for ham.

- Det rennet var et av mine beste den sesongen, vi var regjerende mester i lagsprint, og så å bli slått av Aleksej Poltoranin, som ikke er en god skøyter og lagkameraten hans Tsjebotko, var vanskelig å forstå. Jeg var så langt nede etter det, forteller kanadieren.

- Jeg kommer aldri til å få følelsen av å ha vunnet den bronsemedaljen, og hvem vet hva den selvtilliten man hadde tatt med seg inn i en OL-sesong ville betydd. Jeg er overhodet ikke i tvil om han dopet seg da også. Det finnes ikke tvil, sier en frustrert Kershaw.

- Om Poltoranin nå innrømmer at han har dopet hele veien.

- Det har han. Kom igjen. Jeg vet det ikke er rett å si, men faen heller, utbryter Kershaw.

- Hvis du skulle få bronsemedaljen tildelt nå, ville det bety noe?

- Det er det som er så trist. Det blir liksom, flott, sier Kershaw sarkastisk.

- Det er jo mange norske utøvere som har fått medalje i posten. For meg ville det ikke forandret noe. Jeg avsluttet den sesongen med skuffelse og det hjelper lite nå, fortsetter han.

- Bør fjerne resultatene

Kanadieren mener FIS nå bør gå tilbake og fjerne samtlige resultater Poltoranin og de andre bloddoperne fra Seefeld har oppnådd gjennom sine karrierer. Det til tross for at en bronsemedalje ikke akkurat ville havnet på peishylla hans på Lillehammer, hvor han og Steira nå bor.

- Personlig, bare for rettferdighetens skyld, synes jeg de bør strippe ham for resultatene sine. Jeg tar gladelig den bronsemedaljen, for å bli slått av en jukser er ikke sånn det skal være. Bronsemedaljen kommer bare til å havne i en sokkeskuff et sted, og kommer ikke til å inspirere noen fra neste generasjon, men de må begynne et sted, sier Kershaw bestemt.

- Det er en forbrytelse å dope seg i Østerrike og om de viser seg at han har gjort det eller han planla å gjøre det her i VM, så håper jeg han får en streng straff, sier Kershaw.

Beryktet

Poltoranin har lenge vært en omdiskutert figur i langrennsmiljøet. På onsdag fortalte Calle Halfvarsson at det har gått rykter omkring kasakhstaneren, mye på grunn av Poltoranins valg å bli trent av Mati Alaver, den omdiskuterte estlenderen og at Andrus Veerpalu også var en del av teamet.

Kershaw sammenlikner valget med å bruke den beryktede italienske dopinglegen Michele Ferrari, som blant annet Lance Armstrong gjorde åpenlyst i mange år. De samme mistankene omkring Poltoranin har også vært å finne hos det kanadiske laget, forteller Kershaw til Dagbladet.

- I det kanadiske laget, absolutt. Jeg kan ikke snakke for andre nasjoner, men definitivt. Når du jobber med Mati Alaver, den tvilsomme estiske treneren og henter inn Andrus Veerpalu inn i teamet. Det er omtrent som da Lance Armstrong jobbet med Dr. Ferrari og sa at han bare var en god trener. Kanskje han er det, men han er også mistenkelig. Det er det samme når du hyrer inn Andrus Veerpalu og Mati Alaver, rett etter at de er ferdig med en sak i CAS, sier Kershaw.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer