NEPPE RENN: Fjorårets nasjonale åpning på Beitostølen foregikk under gode snøforhold. I år står man imidlertid på bar bakke i Øystre Slidre halvannen uke før åpningsrennet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
NEPPE RENN: Fjorårets nasjonale åpning på Beitostølen foregikk under gode snøforhold. I år står man imidlertid på bar bakke i Øystre Slidre halvannen uke før åpningsrennet.Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Tar Beito-avgjørelse i ettermiddag

Desperate etter minusgrader og 25 000 kubikkmeter snø.

(Dagbladet): I ettermiddag må rennledelsen for Beitosprinten ta en avgjørelse i samråd med Norges Skiforbund om det blir nasjonal åpning i langrenn og skiskyting ved foten av Jotunheimen neste helg.

Slik det lenge har sett ut til, kommer arrangøren til å konkludere med at det ikke blir noen renn kommende helg.

Vinterværet har latt vente på seg i stort sett hele Skandinavia, og uten natursnø, uten kuldegrader og uten tele står arrangøren bokstavelig talt på bar bakke ni dager før den norske langrennseliten skulle ha startet sesongen på snø.

25 000 kubikk Det lar seg nemlig ikke produsere kunstsnø så lenge gradestokken er på plussiden, og ingen tenkte naturligvis på å oppmagasinere snø i februar-mars i et av de mest snøsikre områdene i Norge med henblikk på årets sesongåpningen.

- Det er lett å lage en liten stripe på halvannen kilometer, men her er det krav om en fem kilometer lang sløyfe på ni meter i bredden. Det tilsvarer 15 000 kubikkmeter snø. Man må regne med at man røflig mister 40 prosent av det man har produsert, og dermed trenger man 25 000 kubikkmeter, sier Erik Østli i Øystre Slidre IL til Dagbladet, og forsøker å illustrere hvilke volumer man snakker om:

- Det tilsvarer 2500 kvadratmeter: 25 meter i bredden, 100 meter i lengden, 10 meter i høyden. Da snakker vi om en ti meter høy koloss som dekker en halv fotballbane, forklarer Østli.

Rekordtidlig åpning Det er med andre ord ikke gjort over natta å produsere så mye snø.

- Under optimale forhold tar det 14 dager til tre uker å produsere den slags mengder, sier Østli, som med andre ord er avhengig av et drastisk væromslag og rikelig med naturlig snøfall de neste dagene, også dersom det det skal bli verdenscupåpning i langrenn om to uker.

Samtidig synes Beitosprint-arrangøren at den nasjonale åpningen kommer i overkant tidlig.

- Verden har endret seg. Det er bare å se på klimaendringene og den globale oppvarming. 11. november er også det tidligste vi har arrangert Beitosprinten noensinne. Det vil si at vi har en tre ukers overlapp med fotballen, som starter så tidlig som 15. mars. Det er før Birkebeinerrenent og NM på ski del to som kommer 14 dager seinere. Det må gå an å trekke pusten og ha en lengre pause, sier Østli.

Den formelle avgjørelsen blir tatt på et møte klokka 18.00 i ettermiddag, men før den tid kommer Østli fra arrangørklubben Øystre Slidre IL, rennleder Knut Aas, teknisk delegert Torbgjørn Broks pettersen og arrangementssjef Terje Lund i Norges Skiforbund til å ha et formøte i halv sekstida, hvor de kommer fram til en innstilling.