Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tar et oppgjør med norsk hopphistorie: - Vi har vært grusomt konservative

Nå vil Norge fornye sporten.

KRITISK: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KRITISK: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Evnen til ikke å tenke nytt har gjort at Norge aldri har fått fram hoppere som Matti Nykänen og Gregor Schlierenzauer.

Det sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet. Hadde det ikke vært for Daniel-André Tandes andreplass lørdag, ville helgas verdenscupåpning i Finland vært en fiasko. Som lag presterte ikke Norge. Det bidrar til nervøse rykninger inn i VM-sesongen.

I dette intervjuet tar Bråthen et sviende oppgjør med kulturen i norsk hoppsport gjennom mange år.

- Vi har vært grusomt konservative, sier sportssjefen, og tar oss med på en hundre år lang historie.

Negative

- Vi var imot å hoppe over hundre meter i 1936. Vi var ikke spesielt positive til Hoppuka i Tyskland og Østerrike da den kom. Vi var imot glassfiberski og det nye hopputstyret på 70-tallet. Vi var motstander av v-stilen. Vi har vært imot alle regelendringer, inkludert BMI. Slik var det helt fram til 2004, forteller Bråthen.

INNOVATIV: Svensken Jan Boklöv var den første som praktiserte v-stilen. - En raring, mente nordmennene. Foto: NTB Scanpix
INNOVATIV: Svensken Jan Boklöv var den første som praktiserte v-stilen. - En raring, mente nordmennene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I 2004 begynte vi å tenke annerledes. Vi etablerte begreper som «offensiv, innovativ, spektakulær, vågal og fengende». Jeg håper at den neste store endringen i hoppsporten er det Norge som får til.

- Hvorfor har Norge vært så konservative?

- Det skyldes kulturen. Vi var gründeren som ga verden hoppsporten. Da verden ville ha den sammen med oss, og utvikle den, var det som om vi mistet babyen vår. Vi satte oss heller ned og kritiserte jobben som ble gjort med å skape verdens største idrett som ikke har en industri i ryggen.

Har tatt grep

Bråthen mener Norges bidrag har vært betydelig større de siste 10-12 åra.

- Vi har tatt noen grep. Vi har bygd verdens største hoppbakke i Vikersund. Vi gjør ting på rekrutteringssiden som mange nasjoner er nysgjerrige på. Vi har et teknologiprosjekt sammen med Nammo som gir oss større kunnskap om aerodynamikk. Norge vil være med på å utvikle hvordan det skal hoppes i framtida. I tillegg prøver vi nå å lage en spektakulær hoppturnering på slutten av sesongen, Raw Air.

Sportssjefen påpeker:

- Sånne ting kommer som en konsekvens av at vi ikke lenger motarbeider fornyelse, men er med på å skape den. Lykkes vi med Raw Air – som skal arrangeres i Oslo, Lillehammer, Trondheim og Vikersund – skaper vi noe som ikke er blitt gjort siden Holmenkollrennet på slutten av 1800-tallet.

Rar svenske

Bråthen mener v-stilen er det største bruddet med alt det etablerte i hoppsporten de siste åra. Heller ikke her var Norge nysgjerrige nok, mener han. I stedet lot de en «rar svenske» holde på. Jan Boklöv startet med v-stilen på 80- og 90-tallet.

Bråthen sier:

- I dag har jeg respekt for Boklöv som innovativ utøver. I 1985 hadde jeg faktisk en trener som sa at jeg burde hoppe som ham. Han sa: «Du kommer til å bli verdensmester til vinteren.» Jeg svarte: «Nå må du slutte. Det er ingen som hopper sånn frivillig.» Etterpå har det irritert meg at jeg ikke våget å bryte med den konservative tankegangen. Dette var i en periode av livet der jeg hadde ungdommelig mot. Jeg kunne gjøre alt annet av idioti. Så hvorfor gjorde jeg ikke dette?

Jobber annerledes

Bråthen mener han ser en helt annen trend på dagens leder- og trenermøter i hoppsporten. Gjennomgangsmelodien er at Norge skal være i front.

HÅP: Daniel-André Tande ser ut til å bli Norges håp denne sesongen. Her sammen med trener Alexander Stöckl i finske Kuusamo denne helga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HÅP: Daniel-André Tande ser ut til å bli Norges håp denne sesongen. Her sammen med trener Alexander Stöckl i finske Kuusamo denne helga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har tatt store sprang. Hoppdelen i Norges Skiforbund jobber på et helt annet nivå enn for noen år siden.

Innenfor hoppsporten har vi sett mange stilarter. Er v-stilen den endelige?

Bråthen sier:

- Hadde jeg vært norsk sportssjef fram til 2004, ville jeg sagt at det ikke kommer nye endringer. Nå er jeg ikke der. Jeg klarer ikke å se hva som skjer, men jeg håper at det er vi som står for det. Jeg håper at den neste store endringen i hoppsporten er det Norge som får til. Det skjer ved at vi er nysgjerrige og dyrker fram nyskapning og ikke konservatisme.

Ny ener

Samtidig som Bråthen jobber knallhardt i kulissene for å gjøre Norge til verdens viktigste hoppnasjon, forsøker trener Alexander Stöckl å dyrke fram en ny ener.

Med Kenneth Gangnes ute med korsbåndskade, tyder mye på at Daniel-André Tande er utøveren vi må stole på.

- Gjør jeg to gode hopp, blir jeg vanskelig slå, sa han etter andreplassen lørdag.

Til helga er det to renn i tyske Klingenthal. Om en måned starter den tradisjonelle Hoppuka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling