- Tar gjerne ankeretappen igjen

Astrid Jacobsen lot seg ikke skremme.

SAPPORO (Dagbladet.no): Junioren Astrid Jacobsen tok sin tredje medalje i sin tredje VM-start, og har gjennomført et helt vanvittig mesterskap. Så imponerende er det, at trener Egil Kristiansen ikke tror noen junior har gjort det samme før henne.

- Jeg tviler på at det har skjedd, sier treneren.

Og selv om sølvet var i Norges lomme i 19,7 kilometer av denne stafetten, hang ikke ankerkvinnen med hodet.

- I dag er jeg kjempefornøyd, selv om jeg er litt skuffa over egen prestasjon, sier Astrid.

Dårlig dag

Før løpet fortalte hun Dagbladet.no at hun trodde at nervene kom til å være i helspenn. I dag holdt nervene seg i sjakk, men beina ville bare ikke være med slik hun håpet.

- Det var rett og slett en dårlig dag. Jeg merket helt fra start at jeg ikke hadde noe krutt i beina. Det gikk helt greit, men jeg fikk ikke noe ekstra.

Ekstra fikk derimot Tysklands ankerkvinne, Evi Sachenbacher Stehle. Hun trodde både Norge og Finland var forsvunnet, og at hun skulle kjempe med Sverige om bronsen.

UTSLITT: Mens de andre norske jentenen står smilende over henne, ligger Astrid Jacobsen på ryggen og hiver etter pusten. Men selv om 20-åringen ikke lyktes på ankeretappen og tapte kampen om sølvet, er hun ikke blitt skremt. Foto: REUTERS
UTSLITT: Mens de andre norske jentenen står smilende over henne, ligger Astrid Jacobsen på ryggen og hiver etter pusten. Men selv om 20-åringen ikke lyktes på ankeretappen og tapte kampen om sølvet, er hun ikke blitt skremt. Foto: REUTERS Vis mer

Men da hun plutselig så Astrid Jacobsen foran seg i løypa fikk hun nye krefter, og inne på stadion parkerte hun Astrid også.

- Sånn som Sachenbacher gikk i dag, fortjente de sølvet, sier Jacobsen raust. Hun så seg tilbake en kilometer før mål, men da så hun ikke snurten av Tyskland.

- Jeg trodde ikke hun kom til å ta meg igjen. Det var først da jeg kom inn på stadion og hørte at de heiet rett bak meg at jeg skjønte at hun var der. Så løftet jeg blikket på storskjermen foran meg og så henne. Jeg er litt skuffa, men jeg var virkelig sjanseløs.

Klem av sportssjefen

Resten er det vi ynder å kalle historie. Og rett etter målgang ble hun liggende i snøen mens lagvenninnene trøstet henne. Etter noen minutter klarte hun å smile også.

Selv om hun følte hun hadde mistet sølvet for de andre jentene.

- Det var en litt tung dag, men jeg gjorde det jeg kunne, forteller hun, og får umiddelbart en omfavnelse av sportssjef Åge Skinstad.

- Du gikk kjempebra, trøster han.

- Tar gjerne ankeretappen igjen

Etter enda noen minutter har hun fått fordøyd det faktum at hun har tre medaljer fra et mesterskap hun i utgangspunktet ikke trodde hun skulle gå så mange distanser i. Prestasjonen er egentlig enorm.

- Det har vært over all forventning, sier hun. Og om du skulle finne på å tro at dagens ørlille nedtur har satt en støkk i det unge langrennstalentet, kan du lene deg godt tilbake og slappe av.

- Å være ankerkvinne var en oppgave som ikke var så kjedelig. Jeg er ikke skremt, og gjør det gjerne igjen.

- Jeg tar de etappene jeg får!

PS! I morgen tidlig reiser Jacobsen hjem igjen for å forberede seg til junior-VM. Der må hun finne seg i å være blant de aller heteste favorittene etter de fantastiske prestasjonene i senior-VM.

<B>PARKERTE ASTRID:</B> Tyske Evi Sachenbacher Stehle hentet inn 40 sekunder på Astrid Jacobsen, og hadde full kontroll mot ei norsk jente som stivnet fullstendig på oppløpet.